Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Τον τερματισμό στις αγορές περιουσιακών στοιχείων στο τρίτο τρίμηνο, επιταχύνοντας την έξοδό της από τα έκτακτα μέτρα τόνωσης σε μια αιφνιδιαστική κίνηση για τις αγορές, η οποία χαρακτηρίστηκε π.χ. από την Bank of America «κάπως επιθετική», καθώς ο πληθωρισμός αντισταθμίζει τις ανησυχίες για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Η απόφαση της ΕΚΤ περιλαμβάνει επίσης μικρότερες αγορές ομολόγων από αυτές που είχε ανακοινώσει προηγουμένως στο πλαίσιο του συμβατικού προγράμματος αγοράς ομολόγων, το λεγόμενο APP, ύψους 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, ενώ το προηγούμενο σχέδιό της ήταν να μειωθεί σταδιακά στα 20 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, και σχεδιάζει να αυξήσει σε «κάποιο χρονικό διάστημα» μετά το τέλος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων τα επιτόκια και όχι «λίγο μετά», όπως είχε διατυπωθεί στην απόφαση του Φεβρουαρίου.
Η ΕΚΤ προχωρεί σε μια σταδιακή ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, διατηρώντας τη μέγιστη ευελιξία προς όλες τις κατευθύνσεις και αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει, καθώς συνεχίζεται τόσο ο πόλεμος όσο και η εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα, εκτίμησε η ING. Οπως εκτιμά, οι αποφάσεις κρατούν ορθάνοιχτη την πόρτα για μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους. Εξάλλου, η μείωση των ακόμη αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων (στο -0,50% σήμερα) ή ακόμη και η επιστροφή τους στο μηδέν, δεν ισοδυναμεί στον κόσμο των κεντρικών τραπεζών με σύσφιγξη.
Για την PIMCO, η Λαγκάρντ θα επιδιώξει να τερματίσει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, διατηρώντας την ευελιξία, υπό το φως της ακραίας μακροοικονομικής αβεβαιότητας, απόρροια και του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ αναμένει πως η ΕΚΤ θα επιστρέψει σε μηδενικό επιτόκιο καταθέσεων (από -0,50% σήμερα), με ελάχιστες όμως φιλοδοξίες πέρα από αυτό. «Κατά την εκτίμησή μας η ΕΚΤ στο δ΄ τρίμηνο πιθανόν να χρειασθεί να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων» ανέφερε και η Alpha Bank, ενώ για τη Citigroup η αποδυνάμωση της ανάπτυξης θα μπορούσε να εμποδίσει μια αύξηση των επιτοκίων πριν από το καλοκαίρι, αλλά μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2023 το επιτόκιο πολιτικής θα είναι πιθανώς στο 0% (από -0,50% σήμερα) και θα παραμείνει εκεί.
Πώς η Ελλάδα προστατεύεται
Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τη λήξη του προγράμματος PEPP στα τέλη Μαρτίου, βάσει του οποίου αγόρασε €37 δισ. ελληνικά ομόλογα, ενώ σε περίπτωση νέου κατακερματισμού στις αγορές οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του PEPP μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσαρμοστούν με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες. Η ευελιξία αυτή, όπως αναφέρει η ΕΚΤ, θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει την αγορά ελληνικών ομολόγων επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επανεπενδύεται στη λήξη τους ως το 2024, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών. Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εκ νέου, εφόσον κριθεί αναγκαίο.