{ΑΡΧ}Η βίαιη διόρθωση στις διεθνείς αγορές που σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες, καθώς οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχωρούσαν σε χαμηλό 20, ακολουθώντας τη Wall Street εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ και ενδείξεων για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, επανέφερε το ερώτημα στην αγορά αν πλησιάζει πλέον το τέλος του αποκαλούμενου bull market (μακροχρόνια ανοδική αγορά).{ΑΡΧ}

Ορισμένοι θεωρούν ότι η bull market δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και είναι νωρίς για να ξεγράψουμε τις διεθνείς μετοχές και τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου. Καθώς τα μακροοικονομικά μεγέθη είναι ακόμη πολύ ισχυρά, είναι πιθανό η πρόσφατη πτώση των αγορών να αντιστραφεί τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.
Αλλοι αναλυτές βλέπουν πως έρχεται η «τέλεια καταιγίδα».

Το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης, η άνοδος των επιτοκίων και των αποδόσεων των ομολόγων, η άνοδος του επενδυτικού ρίσκου και η αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου, η επιδείνωση των πολιτικών και γεωπολιτικών κινδύνων, αλλά και η αύξηση των ρίσκων στον χρηματοπιστωτικό τομέα συνθέτουν ένα δύσκολο σκηνικό.

Η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων εξάλλου, που εκτινάχθηκε προς την περιοχή του 3,3%, κατέστησε τις μετοχές σχετικά λιγότερο ελκυστικές, την ώρα που επενδυτές αρχίζουν να αποτιμούν και το δυνητικό κόστος των δασμών στην κερδοφορία των εταιρειών.

Στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα της Ν. Υόρκης και του Λονδίνου οι διαχειριστές κεφαλαίων αναφέρουν ότι ιστορικά όταν τα επιτόκια στις ΗΠΑ αυξάνουν στο 2,75%-3%, οι αγορές υποχωρούν περισσότερο από 20%.

Καθώς εκτιμάται ότι η fed θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ έπειτα από μία ακόμη αύξηση τον Δεκέμβριο τα επίπεδα αυτά (2,75%) αναμένεται να έρθουν πιο κοντά στις αρχές του 2019. Ετσι, οι αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν μια σημαντική διόρθωση στις τιμές.

Υψηλότερα επιτόκια εξάλλου σημαίνουν πιο σφιχτές χρηματοοικονομικές συνθήκες, οι οποίες μπορούν να πιέσουν την ανάπτυξη. Ο δομικός πληθωρισμός επίσης στην ευρωζώνη θα αυξηθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα αυξήσει αρκετά νωρίς το 2019 τα επιτόκια. Την ίδια στιγμή, αβεβαιότητες που συνδέονται με ενίσχυση του προστατευτισμού, αδυναμίες στις αναδυόμενες αγορές και αστάθεια στις χρηματοοικονομικές αγορές έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία.

Για τους επόμενους 12-18 μήνες πάντως αρκετοί επαγγελματίες των αγορών «βλέπουν» πλέον αύξηση των διακυμάνσεων, καθώς μπορεί η παγκόσμια οικονομία να παραμένει ακόμη στον ανοδικό της κύκλο, εντούτοις οι κίνδυνοι για αντιστροφή της τάσης έχουν αυξηθεί.

Απώλειες 22% στην Αθηνα

Απώλειες 22% σημειώνει εφέτος το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με την πτώση των συστημικών τραπεζών να κινείται μεταξύ 35%- 65%. Σύμφωνα με την Beta Securities, μια καλή είδηση θα μπορούσε να έρθει τη Δευτέρα από την πώληση του πακέτου δανείων (Jupiter) της Alpha bank, εάν το τίμημα είναι υψηλότερο από την αξία του βιβλίου της τράπεζας.