Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν από την εποχή του Μεσοπολέμου ο πιο προνομιακός χώρος για τη συντηρητική παράταξη. Είναι ενδεικτικό ότι η ΝΔ είχε σταθερή πρωτιά και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά από το 1974 έως και σήμερα, με εξαίρεση το 2009, όταν το ΠαΣοΚ κατέκτησε την πρώτη θέση με μικρή διαφορά.

Η ΝΔ ακόμα και στις ευρωεκλογές του 2014, όταν είχε μεγάλη πτώση πανελλαδικά, άντεξε στην Πελοπόννησο και κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση (28,35%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (24,2%) που κάλπαζε. Η ΝΔ ήρθε πρώτη στους τέσσερις από τους πέντε νομούς της Περιφέρειας και στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, με εξαίρεση την Κόρινθο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος. Βέβαια τα ποσοστά της ΝΔ δεν είχαν καμία σχέση με τα ιδιαίτερα υψηλά νούμερα αλλοτινών εκλογών. Ομως, από το 28,35% που κατέγραψε η ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2014, τον Σεπτέμβριο του 2015 έφθασε κατά μέσο όρο στους πέντε νομούς στο 34,06%. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 24,2% των ευρωεκλογών σκαρφάλωσε στο 29,75%, ενώ ισχυρή παρουσία έχει και η Χρυσή Αυγή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις είχε το μικρότερο ποσοστό του στη Λακωνία (23,07%). Η ΝΔ στον ίδιο νομό είχε το μεγαλύτερό της (37,54%), ενώ και η Χρυσή Αυγή είχε την καλύτερή της επίδοση (11,44%).

Η Περιφέρεια

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η ΝΔ κατάφερε να έχει τη συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων και βέβαια την υπεροχή στις πρωτεύουσες των νομών, ενώ στήριξε και τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη.

Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν η παγίωση της αυξημένης παρουσίας της Αριστεράς. Η μεγάλη μετατόπιση ψηφοφόρων από το ΠαΣοΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ έφερε τη ραγδαία αύξηση των ποσοστών του και την ισχυρή συμμετοχή του στη Βουλή λόγω και του εκλογικού νόμου. Ομως στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 δεν κατάφερε να έχει σημαντική παρουσία, παρά την αλματώδη πορεία.

Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τι θα πράξει σε αυτές τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι υποψήφιος και πάλι, όπως το 2014, ο νυν γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Γιώργος Δέδες – αλλά αυτή τη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος το 2014 πήρε 15,38% ως υποψήφιος του ΠαΣοΚ.

Η ΝΔ στηρίζει για την Περιφέρεια τον Παναγιώτη Νίκα, επί σειρά ετών δήμαρχο Καλαμάτας, αλλά έχει απέναντι τον νυν περιφερειάρχη και πρώην βουλευτή της ΝΔ Πέτρο Τατούλη, που τον στήριξε το 2014 και εξελέγη στον δεύτερο γύρο με 59,35%.

Το ΚΙΝΑΛ στηρίζει τον Γιάννη Μπουντρούκα, το ΚΚΕ τον Νίκο Γόντικα, η Ενωση Κεντρώων τον πρώην νομάρχη Αργολίδας Δημήτρη Σαραβάκο, η Λαϊκή Ενότητα τον πρώην βουλευτή Θανάση Πετράκο, η Χρυσή Αυγή τον Δημήτρη Τζεμπετζή.

Οι δήμοι

Στον Δήμο Καλαμάτας τον Π. Νίκα διαδέχθηκε ο αντιδήµαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ενώ από τη ΝΔ προέρχονται άλλες τρεις υποψηφιότητες, της Μαρίας Οικονοµάκου, της Ελένης Αλειφέρη και του Νίκου Αλεξανδρόπουλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Μανώλη Μάκαρη, το ΚΙΝΑΛ δεν έχει δώσει επίσηµο χρίσµα, µε τα στελέχη του να µοιράζονται στους συνδυασµούς των Βασίλη Τζαµουράνη, Βασίλη Κοσµόπουλου και Τόνιας Κουζή. Το ΚΚΕ στηρίζει τον Δημήτρη Οικονοµάκο, ενώ υποψήφιοι είναι και οι Δημήτρης Κουκούτσης που διετέλεσε και βουλευτής της Χρυσής Αυγής, αλλά και οι Μ. Αντωνόπουλος και Π. Αλούπης.

Στην Τρίπολη ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον νυν δήμαρχο Δημήτρη Παυλή, ενώ η ΝΔ θα δώσει τη μάχη με τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Σμυρνιώτη. Στην Τρίπολη έχει σπάσει στα τέσσερα η Κεντροαριστερά, καθώς ο νυν δήμαρχος Δ. Παυλής στηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την «πολιτική μήτρα» του ΚΙΝΑΛ προέρχονται ο Δημήτρης Τζιούμης, ο Νίκος Τσαμούλος και ο Δημήτρης Βόσνος.

Το ΚΚΕ στηρίζει στον Δήμο του Ναυπλίου το μέλος του ΔΣ του ΤΕΕ Πελοποννήσου Κώστα Γκόνη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τον αρχιτέκτονα, πρώην νομάρχη Τάσο Σαλεσιώτη. Η ΝΔ δεν έχει δώσει χρίσματα σε Ναύπλιο και Αργος. Ατυπα όμως πολλά στελέχη της στηρίζουν τους νυν δημάρχους, στο Ναύπλιο τον πασοκογενή Δημήτρη Κωστούρο και τον ακραιφνή δεξιό, που δέχθηκε προ καιρού και κριτική για ορισμένες απόψεις του, Δημήτρη Καμπόσο.

Στην Κόρινθο η πλειοψηφία του ΚΙΝΑΛ στηρίζει τον πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκο Σταυρέλη. Στον Δήμο Αργους – Μυκηνών δίνεται στήριξη στο μέλος της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ Τάσσο Χειβιδόπουλο.

Η ΝΔ έχει διασπαστεί στη Σπάρτη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον νυν δήμαρχο Βαγγέλη Βαλιώτη. Αρχικά είχε δηλώσει ότι ενδιαφέρεται ο πρώην βουλευτής Λακωνίας Γρηγόρης Αποστολάκος, που τον ήθελε και η ηγεσία και είχε απέναντί του τον πρώην δήμαρχο Σταύρο Αργειτάκο, ο οποίος συμμάχησε με τον Χρήστο Αλεξάκο. Πλέον έκανε πίσω ο Γρ. Αποστολάκος και μπήκε δυνατά στην κούρσα ο Σπαρτιάτης, πρώην υπουργός και επί σειρά βουλευτής με τη ΝΔ Πέτρος Δούκας, γαμπρός του Μιλτιάδη Εβερτ.

Στην Κόρινθο η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει τον αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Πελοπίδα Καλλίρη και ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον προκρίνει τον γεωλόγο Μάριο Ασημακόπουλο.

Το πρώην κάστρο του ΠαΣοΚ που… κατέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ

Στη Δυτική Ελλάδα, που αποτελούσε από τις πιο προνομιακές περιφέρειες για το άλλοτε κραταιό ΠαΣοΚ, με ισχυρό κάστρο κυρίως την Αχαΐα, πατρίδα της οικογένειας Παπανδρέου, τα δεδομένα άλλαξαν ριζικά, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει την πρωτοκαθεδρία. Στις ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ έφθασε το 30,35%, με τη ΝΔ να είναι στη δεύτερη θέση με 22,12%, ενώ η Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη έλαβε μόλις 9,84%. Η κατρακύλα του ΠαΣοΚ ήταν χαρακτηριστική στην Αχαΐα κυρίως όπου είχε ακόμη και ποσοστά άνω του 50%, όπως το 2009 που σκαρφάλωσε στο 52,65%, ενώ στις βουλευτικές εκλογές του 2015 έπεσε στο 7,63%.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ στην παπανδρεϊκή Αχαΐα εκτοξεύτηκε από το 3,89% το 2009 στο 32,17% τον Ιούνιο του 2012 και τον Σεπτέμβριο του 2015 έφθασε στο 41,46%. Ενώ η ΝΔ είχε σταθερά ποσοστά, όπου πρώτη βγήκε μόνο στις εκλογές του 1974 και του 1977. Τον Ιούνιο του 2012 κατέγραψε 25,66%, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015 έπεσε στο 22,37%.

Η κατάσταση ήταν λίγο καλύτερη για το ΠαΣοΚ (Δημοκρατική Συμπαράταξη ή ΚΙΝΑΛ σήμερα) σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, όπου βέβαια και οι επιδόσεις της ΝΔ είναι πολύ καλύτερες, ενώ και σε αυτές τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι άνω του 35%.

Συνολικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ο ΣΥΡΙΖΑ κατά μέσο όρο κατέγραψε 37,96% στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, εν αντιθέσει με τη ΝΔ που πήγε στο 26,66%, και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στο 8,95%. Στα πανελλαδικά ποσοστά του περίπου ήταν το ΚΚΕ σε Αχαΐα (5,82%) και σε Αιτωλοακαρνανία (6,05%). Στις περιφερειακές εκλογές του 2014 νικητής ήταν ο πασοκογενής Αποστόλης Κατσιφάρας με ποσοστό 50,50% στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Κατσανιώτη με 49,5%.

Στις προσεχείς εκλογές ο Απ. Κατσιφάρας θα έχει αντίπαλο από τη ΝΔ τον Νεκτάριο Φαρμάκη, περιφερειακό σύμβουλο, που ελπίζει στην ανατροπή. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Απ. Κατσιφάρας που στηρίζουν το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει και κεντροαριστερή πίεση από τον πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ που στηρίζεται από ένα τμήμα ψηφοφόρων του κόμματος, τον Κώστα Σπηλιόπουλο. Με το ΚΚΕ, σε μια προνομιακή περιφέρεια για τον Περισσό, καθώς έχει από μία βουλευτική έδρα στην Αχαΐα και στην Αιτωλοακαρνανία, θα είναι υποψήφιος ο βουλευτής Νίκος Καραθανασόπουλος.

Μόλις στα μέσα της εβδομάδας ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος και μάλλον θα είναι στη λίστα των βουλευτικών εκλογών με τη ΝΔ. Από την κεντροδεξιά πτέρυγα έχει ανακοινώσει ήδη την υποψηφιότητά του ο Κώστας Νικολούτσος. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Αντώνη Καράµπελα και το ΚΚΕ τον μηχανολόγο μηχανικό Χρήστο Γιάνναρο, ενώ από το ΚΙΝΑΛ προέρχονται οι Τάκης Αντωνακόπουλος, Σ. Καννής, Γ. Αργυρόπουλος και Λ. Αριστειδόπουλος. Υποψήφιοι έχουν δηλώσει και οι Χ. Μιχαλακόπουλος και Α. ∆ηµητρόπουλος.

Στον Δήμο Αγρινίου η ΝΔ στηρίζει τον νυν δήμαρχο Γιώργο Παπαναστασίου και στο Μεσολόγγι τον Νίκο Καραπάνο. Στο Αγρίνιο θα είναι υποψήφιοι ο Γιώργος Καραμητσόπουλος, η κεντροαριστερή Χριστίνα Σταρακά και ο κεντροδεξιός Νίκος Καζαντζής. Αποχώρησε με αιχμές ο δικηγόρος Δημήτρης Τραπεζιώτης και αντί αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον δικηγόρο Σταύρο Καμμένο. Το ΚΚΕ στηρίζει τον Τίμο Παπανικολάου. Επίσης τη μάχη θα δώσουν μεταξύ άλλων και ο Στέλιος Μερμίγκης («Ανυπότακτο Αγρίνιο»).

Ολες του τις δυνάμεις ο Περισσός τις δίνει στην Πάτρα για την επανεκλογή του κομμουνιστή δημάρχου Κώστα Πελετίδη. Από τη Ν∆ υποστηρίζεται ο πρώην βουλευτής Νίκος Παπαδηµάτος, ενώ υποψήφιος είναι και ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Το ΚΙΝΑΛ στηρίζει τον Γρηγόρη Αλεξόπουλο που έχει και βοήθεια από νεοδημοκράτες της περιοχής. Υποψηφιότητα έχει βάλει και ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος που τα τελευταία χρόνια συμπορεύτηκε με το ΛΑΟΣ. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει στην Πάτρα τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργο Ρώρρο και στον Δήμο Μεσολογγίου τον Παντελή Σκαρμούτσο. Πολλούς υποστηρικτές είχε η υποψηφιότητα του Παυσανία Παπαγεωργίου.