Η EBRD σύμβουλος για την ανάπτυξη των ΣΔΙΤ
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέθεσε ειδικό ρόλο στην τράπεζα για να γίνει πιο αποτελεσματικό το εργαλείο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) δεν είναι άγνωστη στον κόσμο των ελληνικών Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Κάθε άλλο. Πιο συγκεκριμένα η EBRD, η οποία με επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναλαμβάνει ρόλο-κλειδί στην περαιτέρω ανάπτυξη του επιτυχημένου θεσμού, συμμετέχει ήδη στην προώθηση και υλοποίηση ενός πολύ ιδιαίτερου και φιλόδοξου έργου. Πρόκειται για το έργο της ανέγερσης κτιριακών εγκαταστάσεων έρευνας και παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών ιατρικής ακριβείας (εξατομικευμένης ιατρικής) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) – ένα έργο κοντά στα 90 εκατομμύρια ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Ηδη υπάρχει η λίστα με 4 τελικούς διεκδικητές της αναδοχής – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ.
Το κτίριο του ΙΙΒΕΑΑ
Το έργο αφορά την κατασκευή και προμήθεια εξοπλισμού του νέου κτιρίου του ΙΙΒΕΑΑ για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στον τομέα της εξατομικευμένης ιατρικής. Εκτιμάται ότι οι νέες εγκαταστάσεις θα διπλασιάσουν τις ερευνητικές θέσεις που παρέχονται σήμερα από το Ιδρυμα. Πρόκειται για μια σύγχρονη κτιριακή εγκατάσταση, υψηλών τεχνικών προδιαγραφών, ενώ το έργο περιλαμβάνει και την ανακατασκευή του λοβέρδειου κτιρίου, που βρίσκεται στο νοσοκομείο Σωτηρία, για τη δημιουργία μονάδας κλινικών μελετών πρωτότυπων και γενόσημων φαρμάκων.
Στο έργο αυτό η EBRD ήρθε για πρώτη φορά να ενώσει τις δυνάμεις της – και οι δυνάμεις της είναι καθοριστικής σημασίας και ως προς την τεχνογνωσία και τη χρηματοδότηση. Μάλιστα, η τότε υπογραφή του πλαισίου συνεργασίας – το 2018 – είχε κάνει αίσθηση στην αγορά, που είδε ότι οι ΣΔΙΤ έπαιρναν ακόμη ένα «παράσημο»!
Αλλά η συνεργασία της Ακαδημίας Αθηνών με την EBRD σε έναν μεγάλο βαθμό λειτούργησε ως προπομπός μιας δεδομένης εξέλιξης. Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που πέρασε από τη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναθέτει ειδικό ρόλο συμβούλου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την περαιτέρω προώθηση των έργων που γίνονται με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Σε ρόλο-κλειδί
Η επιλογή αυτή αποκτά ιδιαίτερο χαρακτήρα και σημασία καθώς η κυβέρνηση στρέφει από τώρα την προσοχή της στην αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και ειδικά των πρώτων 13 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα πρέπει να έχουν μεταφραστεί σε παραγωγικές επενδύσεις με οικονομικό και κοινωνικό πρόσημο και σοβαρό αντίκτυπο στους ρυθμούς ανάπτυξης και στο ΑΕΠ και, το πιο σημαντικό, να έχουν συμβασιοποιηθεί μέσα στην τριετία.
Με βάση τα παραπάνω, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αξιοποιώντας τη υφιστάμενη συμφωνία-πλαίσιο του 2015 ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και στην EBRD, δίνει τον ρόλο-κλειδί στην Τράπεζα με τα έμπειρα στελέχη προκειμένου να «τρέξει» με νέα δύναμη και ορμή τις διαδικασίες για «εκατοντάδες ΣΔΙΤ» σε όλη τη χώρα – κινητοποιώντας τις δυνάμεις της επιχειρηματικότητας και μοχλεύοντας κεφάλαια από παντού, ιδιώτες και θεσμικούς από την Ελλάδα και τη διεθνή αγορά.
Ετσι, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων πέρασε τροπολογία με την οποία προβλέπονται τα εξής: «Για την υλοποίηση έργων τεχνικής βοήθειας και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ωρίμαση, δημοπράτηση και παρακολούθηση έργων ΣΔΙΤ η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων μπορεί να συμβάλλεται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Οπως διευκρινίζεται, αυτό θα γίνεται στο πλαίσιο και με τους όρους της συμφωνίας του 2015 μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της EBRD».
Τα χρήματα για τη σύμβαση θα προέρχονται είτε από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ίδιου υπουργείου.
Τα έργα ΣΔΙΤ
Σε πρώτη φάση η σύμβαση αυτή θα αφορά το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ με το οποίο η EBRD θα αναλάβει, μέσω ενός δικτύου έμπειρων και εξειδικευμένων στελεχών της ελληνικής αγοράς (νομικοί, μηχανικοί κ.ά.), να παρακολουθεί την ωρίμαση των έργων ΣΔΙΤ – μια εξελικτική διαδικασία που θα ξεκινά από την υποβολή της πρότασης από τον δημόσιο φορέα (π.χ. Τοπική Αυτοδιοίκηση, πανεπιστήμιο κ.ά.) μέχρι το άνοιγμα του διαγωνισμού για την επιλογή του αναδόχου.
Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία γίνεται ειδική αναφορά στις επιδόσεις της χώρας μας στον τομέα των ΣΔΙΤ (υποδομές – παροχή υπηρεσιών) αλλά και στο καλό όνομα που έχει αποκτηθεί και εδραιωθεί στο εξωτερικό. Μάλιστα, οι συντάκτες της έκθεσης δεν παραλείπουν να σημειώσουν την πρόσφατη διεθνή αναγνώριση που έλαβε η χώρα μας από το Global Infrastructure Hub, φορέα – εξειδικευμένο βραχίονα του G20. Η διάκριση αφορούσε τον τομέα «καλές διαγωνιστικές διαδικασίες σε έδρα ΣΔΙΤ», όπου η Ελλάδα κατέλαβε τη 2η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η κρίσιμη τροπολογία για την ανάπτυξη του θεσμού
Στο άρθρο 29 του Ν. 3389/2005 (Α’ 232) προστίθεται παρ. 4 ως εξής: «Για την υλοποίηση έργων τεχνικής βοήθειας και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ωρίμαση και δημοπράτηση έργων ΣΔΙΤ του παρόντος, η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων συμβάλλεται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), στο πλαίσιο και υπό τους όρους της από 14.5.2015 “Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης σχετικά με τη συνεργασία και τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στην Ελληνική Δημοκρατία” που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Ν. 4341/2015 (Α’ 142).
Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα είναι αρμόδια για την παρακολούθηση της σχετικής σύμβασης και οι επιμέρους πράξεις για την εκτέλεση αυτής διενεργούνται από τον Γενικό Γραμματέα. Η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα παρέχει κονδύλια προς την Τράπεζα τα οποία προέρχονται είτε από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ιδίου υπουργείου και το ύψος των κονδυλίων, καθώς και η χρονική κατανομή τους ορίζεται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Με ίδια απόφαση εγκρίνεται και η μεταφορά των σχετικών κονδυλίων προς την EBRD».

