Η δολοφονία Σκαφτούρου και τα «συμβόλαια θανάτου»
Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη λειτουργία του «κεντρικού πυρήνα της μαφίας» με έδρα τα δυτικά προάστια – Η αιματηρή επίθεση το 2016 στον Κηφισό, ο ξυλοδαρμός στον Βόλο, οι ύποπτοι πληροφοριοδότες, τα άγνωστα πολυτελή καταλύματα του θύματος και το δίκτυο συνεργατών
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σημαντικά στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στην ταυτότητα των εκτελεστών και των οργανωτών της εν ψυχρώ δολοφονίας του 54χρονου Γιάννη Σκαφτούρου στα Σκούρτα Βοιωτίας, πριν από δύο εβδομάδες, φαίνεται να διαθέτει τα τελευταία 24ωρα η ΕΛ.ΑΣ., τα οποία όμως μπορεί να ρίξουν φως και σε άλλα «συμβόλαια θανάτου» της τελευταίας τετραετίας.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία – υπάρχει συνεχής εποπτεία της υπόθεσης από τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου – προέρχονται από τα διαδοχικά λάθη και τις σπασμωδικές κινήσεις των κακοποιών αλλά και από όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν της επίθεσης, αφού η άφιξη των αστυνομικών προσδιορίζεται στα 55 λεπτά αργότερα.
Κύρια διαπίστωση ότι υπάρχει ένα βασικό «κέντρο», με έδρα τα δυτικά προάστια, στον χώρο της ελληνικής μαφίας από το οποίο έχουν εκπορευθεί τουλάχιστον 6-8 δολοφονικές επιθέσεις, με πληρωμένους εκτελεστές, αρχικά από την Ελλάδα αλλά και από χώρες των Βαλκανίων. Την ίδια ώρα διαπιστώνεται ότι οι αρχές ασφαλείας διέθεταν πληροφορίες από αναλύσεις τηλεφωνικών κλήσεων και από κρίσιμες υπηρεσίες ότι υπήρχε προγενέστερο σχέδιο δολοφονίας του Γιάννη Σκαφτούρου, όπως και ενός άλλου ποινικού.
Τα κίνητρα και η συμφωνία στο Καβούρι
Οι αρχές ασφαλείας που ερευνούν και τα κίνητρα της δολοφονικής επίθεσης εξετάζουν, εκτός από τη σημαντική εμπλοκή του σε λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, υπόθεση διακίνησης μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών από Αλβανούς που φαίνεται να γνώριζε ο δολοφονηθείς. Επιπλέον, ερευνώνται συναλλαγές του με γνωστή ελληνική επιχείρηση και μεταφορά σιδηρικών σε περιοχές της Θεσσαλίας, όπου φαίνεται να είχε και ιδιόκτητα πρατήρια καυσίμων. Εξετάζονται επίσης ορισμένες προγενέστερες αιματηρές επιθέσεις, όπως εκείνη τον Μάιο του 2016 στον Κηφισό, εναντίον σημαντικού γιατρού του Γενικού Κρατικού Νίκαιας (τραυματίστηκε αλλά διέφυγε τον κίνδυνο) που χειριζόταν τον ιατρικό φάκελο του δολοφονηθέντος που τότε επεδίωκε να βγει από τη φυλακή. Ακόμη, κύριο ζητούμενο για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είναι η απάντηση στο ερώτημα: γιατί ενώ το καλοκαίρι του 2020 φαίνεται να υπήρξε σε ξενοδοχείο στο Καβούρι συνάντηση των πρωταγωνιστών της ελληνικής μαφίας – με τη συμμετοχή του Γιάννη Σκαφτούρου – για να υπάρξει «μορατόριουμ» μεταξύ των ποινικών, άρχισε νέος κύκλος δολοφονιών με τελευταίο θύμα τον 54χρονο. Κι όλα αυτά ενώ φαίνεται να διαπιστώνονται από επιτελείς της Κατεχάκη πλημμελείς ενέργειες και έλλειψη αποτελεσματικότητας από αξιωματικούς σε καίριες θέσεις στο Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής που έχει αναλάβει τις έρευνες για τα 25 «συμβόλαια θανάτου» που έχουν καταγραφεί την τελευταία πενταετία και σχεδόν όλα έχουν μείνει ανεξιχνίαστα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, την έρευνα για τη δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου είχε αναλάβει μία μεικτή «ομάδα κρούσης» από διάφορες υπηρεσίες της Ασφάλειας Αττικής, ενώ μόνο τυχαίες δεν μπορεί να θεωρηθούν οι αλλαγές που αποφασίστηκαν σε κρίσιμα πόστα.
Εγκλημα και…
ευκαιρία
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν τη δολοφονία Σκαφτούρου ύστερα από μια παράτολμη, με πολλά λάθη κι απρόοπτα, επιχείρηση τουλάχιστον έξι κακοποιών για ενέδρα θανάτου σε αγροτική περιοχή ως μία «χρυσή ευκαιρία» για να επιφέρουν ένα καίριο πλήγμα στο εγχώριο οργανωμένο έγκλημα προκειμένου να βρεθεί το δίκτυο των φυσικών και δύο ηθικών αυτουργών που ίσως κρύβονται – σύμφωνα με αστυνομικούς – και πίσω από τις δολοφονίες του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, του ιδιώτη Δημήτρη Μάλαμα και των ποινικών Βασίλη Στεφανάκου και Μανώλη Καραγιάννη. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει συγκεντρώσει κρίσιμα στοιχεία από την άφιξη των δραστών οι οποίοι δημιούργησαν την ψευδαίσθηση στο θύμα και σε συγγενείς του ότι ήταν αστυνομικοί, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν κι άλλα συμβάντα που παρέχουν αξιοποιήσιμα στοιχεία στην ΕΛ.ΑΣ.
Ακόμη οι αρχές ασφαλείας επιχειρούν, από δέκα τουλάχιστον καταθέσεις, να αντλήσουν πληροφορίες για τον τρόπο που οι δράστες γνώριζαν ότι εκείνες τις ώρες δεν βρίσκονταν στο πλευρό του 53χρονου ποινικού τα τέσσερα μέλη της φρουράς του, ανάμεσα στα οποία ένας πρώην διοικητής αστυνομικού τμήματος της Αττικής, ένας συγγενής ποινικού και δύο ακόμη ιδιώτες. Παλαιότερα στη φρούρηση του 53χρονου συμμετείχε κι ένας αστυνομικός που είχε κατηγορηθεί προ περίπου 20 ετών για συνδρομή σε συμμορίες των δυτικών προαστίων.
Εισηγήσεις για ενισχυμένη φρουρά
Ο Γιάννης Σκαφτούρος είχε δεχθεί εισηγήσεις συνεργατών του να έχει πιο ισχυρή φρουρά, με επαγγελματίες συνοδούς ασφαλείας και έμπειρους ένοπλους φρουρούς. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεκτιμούσε το κόστος αυτής της ενισχυμένης φρουράς του, παρά τα τεράστια έσοδά του κυρίως από το λαθρεμπόριο. Και αυτό ενώ φοβόταν σχεδόν από τους πρώτους μήνες της εξόδου του – προ τριετίας – από τη φυλακή ότι θα πέσει θύμα δολοφονικής επίθεσης. Μάλιστα, μόνιμη επωδός του σε προτάσεις φίλων του για μελλοντικά σχέδια ήταν: «κάτσε να ζω μέχρι τότε». Είναι ενδεικτικό ότι ο δολοφονηθείς που διέμενε ανά διαστήματα σε κατοικία στα νότια προάστια της Αττικής και σε σπίτια μελών της οικογένειάς του στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας και στο Γαλαξίδι, φρόντιζε το καλοκαίρι να παραμένει αρκετές ημέρες σε πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα της Μεσσηνίας, στην Κεφαλλονιά, στη Μύκονο και αλλού. Εκεί όπου υπήρχε περιορισμός πρόσβασης και αισθανόταν ασφαλής.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ερευνούν το ενδεχόμενο οι εκτελεστές αρχικά να διαπίστωσαν ότι εκείνη την ημέρα δεν βρισκόταν στον μεγάλο περίβολο του σπιτιού στη Σκούρτα το συνοδευτικό ΙΧ που συνήθως επέβαιναν οι φρουροί του 53χρονου. Ομως ερευνούν την περίπτωση να δόθηκε πληροφορία από κάποιον από τους συνοδούς ασφαλείας, προσκεκλημένους ή συγγενείς του δολοφονηθέντος, χωρίς ίσως ορισμένοι να γνώριζαν τι θα επακολουθήσει. Τέτοιου είδους αποσύρσεις φρουρών έχουν υπάρξει και σε άλλες περιπτώσεις δολοφονίας ποινικών.
Η βεντέτα και
τα «συμβόλαια»
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία των αρχών ασφαλείας ο Γιάννης Σκαφτούρος είχε σειρά επαφών με ποινικούς από Αθήνα, Αίγιο, Πάτρα, Ζάκυνθο, ύποπτες διασυνδέσεις με αστυνομικούς από Αττική, με λιμενικούς από την Πελοπόννησο και συνεργασία με εταιρείες στην Αττική, στον Βόλο, αλλά και επαφή με επιχειρηματία στην Καλαμάτα. Ατομα από το συγγενικό περιβάλλον του έχουν κατηγορηθεί, προ τριετίας, ως συνδιοργανωτές με κύπριο επιχειρηματία για μεταφορά ουσιών νόθευσης καυσίμων από τη Βουλγαρία. Προ τριετίας, επίσης, ο Γιάννης Σκαφτούρος είχε συλληφθεί στα σύνορα Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας με παράνομο οπλισμό και παραδόθηκε από τις Αρχές της γειτονικής χώρας στην ΕΛ.ΑΣ. στον Προμαχώνα. Παράλληλα ποινικοί από το στενό περιβάλλον του (εμφανίζονται και αυτοί ως ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων) είχαν συνεχή επαφή με αντεξουσιαστές που είχαν κατηγορηθεί για σωρεία βομβιστικών επιθέσεων και πλέον έχουν αποσυρθεί από την ένοπλη δράση. Ακόμη είχε στόλο με φορτηγά αυτοκίνητα που παρέδιδαν εκτός των άλλων σκραπ σε μεγάλη εταιρεία στη Μαγνησία. Μάλιστα συνεργάτες του φαίνεται να ξυλοκόπησαν τον Σεπτέμβριο του 2019 υπάλληλο αυτής της εταιρείας γιατί θεώρησαν ότι το θύμα δεν ζύγιζε, επωφελώς για αυτούς, τα φορτία, στα οποία όμως υπήρχαν και πολλοί τόνοι με χώμα.
Αλληλουχία «συμβολαίων θανάτου»
Οσον αφορά τους λόγους δολοφονίας του Γιάννη Σκαφτούρου τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προέρχεται από παλιά βεντέτα ποινικών των δυτικών προαστίων. Ομως επανεξετάζουν την απόπειρα δολοφονίας, τον Ιούλιο του 2020, έξω από κατάστημα στη Βούλα ενός 50χρονου που είχε συνάντηση με συγγενείς ενός ιδιώτη που είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για λαθρεμπόριο καυσίμων και ο οποίος φαίνεται να είχε φιλικές σχέσεις με τον Γιάννη Σκαφτούρο. Ο 50χρονος που μόλις είχε γυρίσει από τη Μύκονο σώθηκε γιατί αντελήφθη γρήγορα τους δύο εκτελεστές που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα και έτρεξε προς το θωρακισμένο αυτοκίνητο. Αργότερα καταδικάσθηκε σε πολυετή φυλάκιση για παλαιότερη υπόθεση εκβιασμών, όπου αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ερευνούν αν αυτή η εγκληματική επίθεση μπορεί να εντάσσεται στην αλληλουχία των «συμβολαίων θανάτου» που οδήγησαν και στη δολοφονία του 53χρονου προ δύο εβδομάδων. Σημειώνεται ότι ο 50χρονος που είχε πυροβοληθεί πριν από ενάμιση χρόνο στη Βούλα είχε κατηγορηθεί ως μέλος της ίδιας συμμορίας με τον Γιάννη Σκαφτούρο το 2002. Ομως από τότε φαίνεται να υπήρξαν διαφοροποιήσεις και ανακατατάξεις στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος. Ακόμη εξετάζεται το ενδεχόμενο η εν λόγω εγκληματική ενέργεια στα Δερβενοχώρια να σχετίζεται με «πόλεμο» ιδιωτών στον χώρο του λαθρεμπορίου καυσίμων αλλά και τσιγάρων. Ορισμένοι από αυτούς έχουν κατηγορηθεί, προ μερικών ετών, για συμμετοχή και σε συμμορίες εκβιαστών με την εμπλοκή κυρίως αλβανών ποινικών συνεργατών έλληνα «νονού» που έχει δολοφονηθεί προ τετραετίας. Επιπλέον, φαίνεται να διατηρούν επαφές με ρωσοπόντιους λαθρέμπορους τσιγάρων αλλά και με αστυνομικούς.
Οι συγκρούσεις στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ.
Η έρευνα για τη δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου έχει ήδη προκαλέσει τριβές σε κρίσιμες υπηρεσίες της Ασφάλειας Αττικής. Ο προβληματισμός για τις έρευνες ανθρωποκτονιών από το εν λόγω τμήμα στην Αττική είχε ξεκινήσει από την αδυναμία εξιχνίασης των περισσοτέρων από τις 25 δολοφονίες που αποδίδονται στην επονομαζόμενη «ελληνική μαφία». Στελέχη των αρχών ασφαλείας επισημαίνουν ότι και διεθνώς το ποσοστό εξιχνιάσεων των «συμβολαίων θανάτων» δεν υπερβαίνει το 5%-10%. Ομως αυτές οι επιφυλάξεις συνεχίσθηκαν με την υπόθεση των Γλυκών Νερών με τη δολοφονία της Καρολάιν πριν από έναν περίπου χρόνο, όταν και υπήρχε για πολλές εβδομάδες εσφαλμένη εικόνα για εμπλοκή «άγνωστων» ληστών στο συγκεκριμένο έγκλημα. Κάτι που οδήγησε σε άσκοπες κι άστοχες επικηρύξεις των δραστών αλλά και σε αναφορές κυβερνητικών στελεχών για αλλαγές στη νομοθεσία για να τιμωρούνται βαρύτερα οι «αδίστακτοι εισβολείς στα σπίτια». Για να αποδειχθεί στη συνέχεια ότι επρόκειτο για λανθασμένη πορεία των ερευνών και δολοφόνος ήταν ο σύζυγός της Μπάμπης Αναγνωστόπουλος. Η δυσφορία των στελεχών της Κατεχάκη φαίνεται να έγινε έντονη μετά από αναφορές της ΕΛ.ΑΣ. για στελέχη που ασχολήθηκαν, όχι με επιτυχία, με τη δολοφονία στα Γλυκά Νερά ότι επιδίωξαν να ενεργοποιήσουν τις διαδικασίες για να λάβουν το ανώτατο βραβείο της ΕΛ.ΑΣ. που δίνεται σε επιτυχίες μεγάλου βεληνεκούς και σε σπάνιες περιπτώσεις. Επίσης φέρεται να αποδίδονται καθυστερημένες ενέργειες στην απαγωγή, τον περασμένο Δεκέμβριο, του επιχειρηματία στο Πικέρμι, παρότι φαίνεται από δεδομένα αναλύσεων άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. να είχαν παρασχεθεί πλήρη στοιχεία για την ταυτότητα και τις κινήσεις των δραστών. Ακόμη αποδίδεται σε ορισμένους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής «διάθεση αυτοπροβολής μέσω βιβλίων, δημοσίων δηλώσεων κ.λπ. κι ενώ σημαντικές υπηρεσίες υστερούν».

