Με τη μορφή φυσικών συνομιλιών και επιχειρημάτων, οι πιο συχνές περιπτώσεις έμφυλης βίας απομυθοποιούνται. Το προσπαθήσαμε, το «ανεβάσαμε» στην ιστοσελίδα του σχολείου μας και ανασκευάσαμε τους σχετικούς «μύθους».

• Μύθος: Με κατηγορεί ότι η συμπεριφορά μου και το ντύσιμό μου είναι προκλητικά. Γι’ αυτό και με χτυπάει και μου απευθύνεται με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.

Πραγµατικότητα: Δεν φταίει ούτε η συμπεριφορά σου, ούτε το ντύσιμό σου. Μπορείς να ντύνεσαι και να συμπεριφέρεσαι όπως θέλεις. Είναι δικαίωμά σου. Το πρόβλημα το έχει αυτός που κακοποιεί και δεν θα σταματήσει εκτός αν ζητήσεις βοήθεια από κάποιον ειδικό ή αν εσύ φύγεις από τη σχέση σου.

• Μύθος: Η ζωή των άλλων είναι ιδιωτική τους υπόθεση. Βλέπω την κακοποίηση δίπλα μου, στη φίλη μου, δεν πρέπει όμως να εμπλακώ γιατί η σχέση του ζευγαριού είναι προσωπική.

Πραγµατικότητα: Η ενδοοικογειακή βία και η βία μεταξύ συντρόφων δεν είναι οικογενειακή υπόθεση, αλλά αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνιστά έγκλημα που αφορά όλο το κοινωνικό σύνολο.

• Μύθος: Το ποτό τον οδηγεί στη βία. Κάθε φορά που πίνει μου ασκεί βία, είτε σωματική είτε λεκτική.

Πραγµατικότητα: Οχι, δεν είναι το ποτό. Το ποτό, τα οικονομικά προβλήματα και η δύσκολη μέρα στη δουλειά εξηγούν αυτή τη συμπεριφορά, αλλά δεν τη δικαιολογούν. Αλλωστε όλοι όσοι πίνουν δεν κακοποιούν τη σύντροφό τους.

• Μύθος: Με χτύπησε, αλλά
ήταν μια άτυχη στιγμή.

Πραγµατικότητα: Ατυχία είναι να χάνεις τα κλειδιά σου ή το λεωφορείο. Η βία που σου ασκεί κάποιος δεν είναι ατυχία. Είναι μια πράξη που διώκεται ποινικά.

• Μύθος: Σε εμένα δεν θα συμβεί ποτέ!

Πραγµατικότητα: Οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να πέσει θύμα κακοποίησης ανεξάρτητα από το κοινωνικό, οικονομικό και μορφωτικό της επίπεδο.