Η ανάπτυξη του κλάδου FinTech

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Η στρατηγική συνεργασία της JP Morgan με τη Viva και η αναμενόμενη επένδυση της μεγαλύτερης συστημικής τράπεζας παγκοσμίως στη δημιουργία τοπικά ενός διεθνούς κέντρου για τεχνολογίες FinTech φέρνουν στο προσκήνιο τη στρατηγική σημασία του αναδυόμενου αυτού κλάδου. Οι εταιρείες FinTech (Χρηματοοικονομικές Τεχνολογίες) παρέχουν ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως πληρωμές (mobile wallets), διαχείριση επενδύσεων, παροχή δανειοδότησης κυρίως μέσω εναλλακτικών μορφών (P2P), διαχείριση καταθέσεων, υπηρεσίες κεφαλαιαγοράς, κ.λπ. αποκλειστικά μέσω σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών.
Οι ψηφιακές τραπεζικές υπηρεσίες και το remote banking απέκτησαν τεράστια δυναμική την τελευταία διετία, και λόγω της πανδημίας, ενώ αναδύθηκαν και αναπτύσσονται ραγδαία όχι μόνο νέες ψηφιακές υπηρεσίες τραπεζικής αλλά και οι καθαρόαιμες ψηφιακές τράπεζες. Παράλληλα, σημαντική ανάπτυξη γνωρίζει ο κλάδος της ενσωματωμένης χρηματοοικονομικής, που σχετίζεται με την ενσωμάτωση χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε μια παραδοσιακά μη χρηματοοικονομική πλατφόρμα, επιτρέποντας στους πελάτες να έχουν πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Η παγκόσμια FinTech αγορά έχει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές αφού το 20% των συνολικών επενδύσεων των venture capitals κατευθύνεται πλέον σε αυτόν τον κλάδο. Μόνο την περίοδο β’ τρίμηνο – γ’ τρίμηνο 2021 επενδύθηκαν σε FinTech παγκοσμίως περίπου 65 δισ. δολάρια. Αναμένεται επίσης σημαντικό ποσοστό τραπεζικών και ασφαλιστικών ιδρυμάτων και διαχειριστών επενδύσεων να αυξήσουν τις συνεργασίες τους με εταιρείες FinTech την επόμενη πενταετία. Οι εμπλεκόμενες εταιρείες είναι συνήθως νεοφυείς, με προχωρημένες τεχνολογικές υποδομές, οι οποίες μέσω των καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών τους και των εναλλακτικών επιχειρηματικών μοντέλων που ακολουθούν μετασχηματίζουν τους τρόπους παροχής των παραδοσιακών υπηρεσιών και της προσέγγισης/εξυπηρέτησης των πελατών, αλλάζοντας το τοπίο.
Οι χώρες με διεθνή πρωτοπορία στον τομέα αυτόν είναι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει την έδρα της η πλειονότητα των περίπου 25.000 FinTech εταιρειών που λειτουργούν παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ο κλάδος είναι ακόμη στα αρχικά στάδια διαμόρφωσης. Μέσω όμως της δυναμικής συνεργασίας των εταιρειών Viva και JP Morgan, δημιουργείται μια εξαιρετική δυναμική να εξελιχθεί η χώρα σε ένα περιφερειακό κέντρο παραγωγής και διανομής στοχευμένων καινοτόμων FinTech τεχνολογιών και υπηρεσιών.
Μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για την επίτευξη του παραπάνω στόχου προτείνεται να περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις/παρεμβάσεις:
l Βελτίωση του ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου για την αδειοδότηση και λειτουργία εταιρειών FinTech και την παροχή αποτελεσματικότερης υποστήριξης από τις αρμόδιες αρχές.
l Τόνωση της προσφοράς FinTech υπηρεσιών μέσω της θέσπισης ενός sandbox περιβάλλοντος που παρέχει ελαστικούς ρυθμιστικούς περιορισμούς σε καινοτόμες FinTech για να δοκιμάσουν νέα προϊόντα.
l Δημιουργία διεθνούς κέντρου (innovation hub) δημιουργίας και διάθεσης νέων καινοτόμων FinTech τεχνολογιών μέσω της προσέλκυσης εξειδικευμένου ταλέντου και νεοφυών επιχειρήσεων, παροχής των αναγκαίων υποδομών και χρηματοδότησης, πιστοποίησης και διεθνούς προώθησης των υπηρεσιών τους.
l Τόνωση της τοπικής ζήτησης FinTech υπηρεσιών μέσω ενός φιλικού τεχνολογικού περιβάλλοντος βασισμένου σε ανοιχτά πρότυπα που διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ FinTech, τραπεζών και εθνικών συστημάτων πληρωμών, αλλά και περαιτέρω μέτρων ενθάρρυνσης της καθολικής χρήσης σχετικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
l Ενίσχυση των ψηφιακών χρηματοοικονομικών δεξιοτήτων στα πανεπιστήμια αλλά και σε στελέχη των κλάδων πληροφορικής και χρηματοοικονομικών δίνοντας έμφαση μεταξύ άλλων σε τεχνολογίες κατανεμημένου καθολικού, τεχνητή νοημοσύνη, κρυπτογραφία και μέσω προγραμμάτων ανοικτής καινοτομίας να αναπτυχθούν τα στελέχη με υβριδικές δεξιότητες που είναι αναγκαία για το νέο χρηματοοικονομικό οικοσύστημα.
Ο κ. Γεώργιος Ι. Δουκίδης
είναι καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

