Η ανανεωμένη Μυρτώ Βασιλείου
Η νεαρή τραγουδίστρια μιλάει στο «Βήμα» για τα νέα της τραγούδια, την επερχόμενη συναυλία της και τους ορεξάτους καλλιτέχνες της γενιάς της
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Στις 15 Απριλίου επιστρέφει η Μυρτώ Βασιλείου στη σκηνή του Club του Σταυρού του Νότου για να γιορτάσει αυτή τη φορά την κυκλοφορία του πρώτου σινγκλ από τον επερχόμενο δίσκο της. Ο λόγος για το ρυθμικό «Μυθιστόρημα», σε μουσική του σταθερού συνεργάτη της Κώστα Τσίρκα και σε στίχους της Νάντιας Δουλαβέρα. «Αυτό το τραγούδι μού έδωσε τη δυνατότητα να εκφράσω περισσότερο από ποτέ άλλοτε την drama queen που κρύβω μέσα μου» σχολιάζει η νεαρή τραγουδίστρια η οποία εμφανίστηκε στη δισκογραφία το 2016, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό άλμπουμ της με τίτλο «Μαζί το χειμώνα» από το οποίο ξεχώρισαν τα τραγούδια «Ο χρόνος είναι με το μέρος μας», «Ατέλειωτες μέρες» και «Λαμπραντόρ». Από το 2018 έως το 2020 παρουσίασε σταδιακά τα τραγούδια «Το μέσα μου φως» σε στίχους Γεράσιμου Ευαγγελάτου, «Ανοιξιάτικη μέρα» σε στίχους Σπύρου Γραμμένου, «Δεν ήρθα ποτέ» σε στίχους Κώστα Τσίρκα και, τέλος, το ομώνυμο «Καταφύγιο» σε στίχους της ίδιας (όλα σε μουσική του Κώστα Τσίρκα), ενώ έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις με τον Γιάννη Κότσιρα, τη Νατάσσα Μποφίλιου, τον Κωστή Μαραβέγια, την Παυλίνα Βουλγαράκη και τον Μάριο Φραγκούλη.
«Ανυπομονησία για το live»
Στη συναυλία της την ενορχηστρωτική επιμέλεια υπογράφει ένας εξαιρετικός μουσικός και συνθέτης, ο Αλέξανδρος Λιβιτσάνος, και το πρόγραμμα θα μας συστήσει μια διαφορετική εκδοχή της αισθαντικής ερμηνεύτριας. Η διάθεση είναι πιο εξωστρεφής και κάποια από τα νέα της τραγούδια, όπως το «Τι σόι αγάπη» και το «Σ’ αγαπώ», έχουν όλα τα φόντα να γίνουν ακόμη και ραδιοφωνικές επιτυχίες. Στο επερχόμενο άλμπουμ θα υπάρχει μάλιστα ένα ντουέτο με τον Γιώργο Περρή σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου αλλά και αρκετές ακόμη εκπλήξεις. «Ερχεται το καλοκαίρι και θέλουμε να παρουσιάσουμε κάτι καινούργιο και ωραίο, κάτι μεστό και ποιοτικό, για να περάσει ωραία ο κόσμος, να χαρεί και να τραγουδήσει. Εχω φυσικά τη σκοτεινή πλευρά μου, πάντα θα βγαίνει στην επιφάνεια με κάποιον τρόπο, αλλά ήθελα τώρα να δοκιμάσω και κάτι άλλο. Εχω μεγάλη ανυπομονησία για το live» δηλώνει.
Η ταλαντούχα τραγουδίστρια συμμετείχε πρόσφατα και σε ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα, την «Παγωμένη θεατρίνα», έναν κύκλο τραγουδιών του Νίκου Γκάτσου ο οποίος μελοποιήθηκε από τον νεαρό συνθέτη Νίκο Χιώτογλου και κυκλοφόρησε σε μια έκδοση με την επιμέλεια της Αγαθής Δημητρούκα: «Η συμμετοχή μου στην «Παγωμένη θεατρίνα» είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μου έχουν γίνει. Θεωρώ σπουδαίο το τραγούδι που ερμηνεύω, τη «Φυλακή της Αντιγόνης». Θα είμαι ευγνώμων για πάντα στην Αγαθή Δημητρούκα και στον Νίκο Χιώτογλου».
Μουσικές κουλτούρες
Τη ρωτάω αν υπάρχει κάποια προσωπικότητα της παγκόσμιας μουσικής που να την ενδιαφέρει πιο έντονα. «Τον τελευταίο καιρό έχω κολλήσει με τον βέλγο καλλιτέχνη Stromae. Με συγκινεί πολύ η περίπτωσή του. Παίρνει τον χρόνο του και γράφει κομμάτια για αυτά που αφορούν τον ίδιο στο 100%, όμως μπορεί να ταυτιστεί ο καθένας μαζί του. Για μένα αυτός είναι ο σκοπός της τέχνης, είναι όμως πολύ δύσκολο να το πετυχαίνεις σε τέτοιον βαθμό. Θαυμάζω και ζηλεύω τις παραγωγές του που ενώνουν πολλά ετερόκλητα στοιχεία από διαφορετικές μουσικές κουλτούρες. Με ενθουσιάζει αυτό. Εκτιμώ πολύ και την Μπίλι Αϊλις ή την Αντέλ για την εξομολογητική τους διάθεση αλλά και για την ξεκάθαρη στάση που παίρνουν πάνω στα κοινωνικά ζητήματα. Ζούμε σε μια εποχή με πόλεμο, με πολλή βία με θύματα τις γυναίκες και τα παιδιά και η τέχνη θα πρέπει να επιτελεί και αυτόν τον ρόλο: να φωτίζει τις αθέατες πτυχές του κόσμου».
Οι νέοι καλλιτέχνες
Η Μυρτώ ωστόσο εμπνέεται και από έλληνες καλλιτέχνες της δικής της γενιάς: «Υπάρχουν νέοι καλλιτέχνες με τους οποίους θεωρώ ότι μας ενώνουν κοινές ανησυχίες, που έχουν όρεξη και θέληση για δημιουργία. Η Νεφέλη Φασούλη και η Δήμητρα Σελεμίδου αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Η παρουσία τους με κάνει να μη νιώθω μόνη και με βοηθά να πιστεύω ότι υπάρχει διέξοδος στη μουσική. Οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας μεγαλώσαμε μέσα στην οικονομική κρίση, δεν θυμόμαστε κάποια άλλη εποχή πιο ανέμελη, στον δρόμο μας συναντούμε συνεχώς λακκούβες. Υπάρχει όμως ωραία ενέργεια και φρεσκάδα. Δεν είμαστε τρελοί που προσπαθούμε, δεν μπορούμε παρά να κάνουμε τη βίαιη ενηλικίωσή μας τραγούδι».

