Η αναδόμηση και ο ρόλος των τραπεζών
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Το ελληνικό και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα βρίσκονται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών. Η πρόκληση είναι να βρουν την ικανότητα και τη δύναμη να ενισχύσουν πάλι την ανάπτυξη των οικονομιών της Ευρώπης.
Ειδικότερα στην ελληνική οικονομία, ο ρόλος των τραπεζών είναι σήμερα μια επείγουσα και κρίσιμη υπόθεση γιατί βιώσαμε μια βαθιά κρίση και νιώσαμε τις πρωτοφανείς συνέπειες στη μείωση του εθνικού μας εισοδήματος.
Οι τράπεζες θα πρέπει να μετασχηματιστούν άμεσα, να αναδιαρθρώσουν το μοντέλο λειτουργίας τους, να αναβαθμίσουν την προσφορά των υπηρεσιών προς τους πελάτες τους, να ξαναφτιάξουν τις ιδέες ηγεσίας και ευθύνης.
Ολα αυτά για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της εποχής μας, στην ψηφιακή οικονομία και στον υψηλό ανταγωνισμό που αναπτύσσεται από τους νέους υπερεθνικούς παρόχους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Παράλληλα, θα πρέπει οπωσδήποτε να αναδομήσουν τους ισολογισμούς τους, να τους εμπλουτίσουν με κεφάλαια και να στρέψουν τις χρηματοδοτικές επιλογές τους στους τομείς αιχμής της παγκόσμιας οικονομικής εξέλιξης.
Σε τομείς όπως την τεχνολογία, τη φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη, τις πλέον ανταγωνιστικές επιχειρηματικές δραστηριότητες και τις επενδύσεις σε καινοτόμες παραγωγικές εφαρμογές. Για το θέμα της ηγεσίας πρέπει να προϋποθέτουμε μια καινούργια προσέγγιση της ιεραρχίας και του εταιρικού τίτλου.
Η ηγεσία γεννιέται από τις ευθύνες που αισθάνεται ο καθένας μας όταν καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, τις δοκιμασίες και τα καθήκοντά του κάθε μέρα.
Με τον τρόπο αυτόν οι τράπεζες θα μπορέσουν να συμβάλουν καίρια στην ανάπτυξη. Θα μπορέσουν να παίξουν πάλι τον απαραίτητο πρωταγωνιστικό τους ρόλο, για το πέρασμα των οικονομιών στη νέα εποχή, σε έναν καινούργιο, μακρύ και βιώσιμο κύκλο ανάπτυξης. Θα μπορέσουν να ανακτήσουν τον ιστορικό τους προσανατολισμό για να συμβάλουν καίρια στη στρατηγική στροφή που επιχειρεί η Ευρώπη για μια νέα οικονομική εποχή.
Οι τράπεζες αποτελούν τον καθοριστικό ιμάντα της μεταβίβασης κεφαλαίων και ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία.
Ο τραπεζικός τομέας είναι ο καταλύτης στη διαδικασία της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου. Η κρίση της πανδημίας αποτέλεσε την αφορμή να επανεκτιμήσουμε τις βασικές αξίες στις κοινωνικές μας σχέσεις και να επαναξιολογήσουμε ταυτόχρονα τις προτεραιότητες στην οικονομία της επόμενης ημέρας.
Θα πρέπει να ξεχάσουμε τις παλαιές συνταγές και να ανταποκριθούμε στις νέες προσδοκίες των παραγωγικών τάξεων και των κοινωνικών ομάδων. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον υψηλό βαθμό ενότητας και αλληλεγγύης που επιδεικνύει μετά από αυτή την κρίση η Ευρώπη.
Είναι μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης ότι έχουμε κερδίσει αναλογικά ένα σημαντικό ποσοστό από τον πακτωλό ρευστότητας από την ΕΚΤ και το μεγάλο πακέτο δημοσιονομικής παρέμβασης.
Τα τελευταία 70 χρόνια η Ευρώπη μεγαλώνει με τις κρίσεις που της παρουσιάζονται και γίνεται το σύνολο των λύσεων που βρίσκει. Ετσι και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να έχει όραμα το λαμπρό πλαίσιο των λύσεων που πρέπει να βρει.
Είναι πράγματι μια τεράστια ευκαιρία να πολλαπλασιάσουμε τις άμεσες επενδύσεις στη χώρα μας, να οικοδομήσουμε ένα νέο, περισσότερο παραγωγικό και ανταγωνιστικό μοντέλο. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο και το μεγάλο εθνικό μας στοίχημα. Είμαι αισιόδοξος και εκτιμώ ότι δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Πολιτεία, τράπεζες, επιχειρηματικός κόσμος και πολίτες θα σταθούμε αυτή τη φορά, όλοι, στο ύψος των περιστάσεων.
Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ρόλος των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να αποδειχθεί απολύτως αποφασιστικός για τις επιχειρήσεις, την ανάκαμψη κατά το ταχύτερο δυνατόν και την αναζωογόνηση της εθνικής οικονομίας.
Είναι ένα ρόλος αναντικατάστατος, τον οποίο υποχρεούμαστε να υπηρετήσουμε με μεγάλη συναίσθηση και ευθύνη, με συνέπεια και πολλή δουλειά. Να φτιάξουμε τον εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας των τραπεζών, τη δημιουργία μηχανισμών μετασχηματισμού, την παροχή αναβαθμισμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πελάτες μας. Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα συνεχίσει να πραγματοποιεί εμφανή βήματα όπως στα τελευταία χρόνια.
Η προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας είναι ένα θέμα που συνδέεται άμεσα με το σύστημα αξιών που εμείς θα ακολουθήσουμε ως κοινωνία με συνέπεια. Ταυτίζεται αναπόφευκτα με την ηγεσία και τις ευθύνες που θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι μας.
Η νέα εποχή προϋποθέτει ηγεσίες ικανές και αποφασισμένες. Με ήθος και φρέσκιες ιδέες, εμπνέουν, κινητοποιούν, θέτουν ξεκάθαρους στόχους και διαμορφώνουν ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Η επιτυχία και το μέγεθος μιας αλλαγής εξαρτάται από τους ηγέτες που πρέπει να την υπηρετήσουν και στηρίζεται στη διαφάνεια, στην αξιοκρατία και στο κοινό συμφέρον.
Ο κ. Κώστας Μιχαηλίδης είναι πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.

