Η αλλαγή που δεν θα έρθει

Η αλλαγή που δεν θα έρθει | tovima.gr
Για τους νέους η κατάσταση είναι χειρότερη καθώς βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια χώρα που κυβερνάται από μια ανυπόληπτη ελίτ, μια ανύπαρκτη αντιπολίτευση, η ανεργία κυμαίνεται στο 20%, αυτή των νέων στο 45%, το μέσο εισόδημα κυμαίνεται στα 430 ευρώ τον μήνα, ενώ οι θεσμοί δημιουργούν ευκαιρίες διαφθοράς αλλά και συνθήκες να ωθούνται μαζικά στη μετανάστευση.
Σε μια δεντρόφυτη όχθη του ποταμού στην περιοχή Γκαρβάβιτσα του Σαράγεβο, η Ραμπίνα Μπαλτίτς πουλάει βάζα με γλυκό καλαμπόκι: «Μέλλον; Ποιο μέλλον; Δεν υπάρχει μέλλον εδώ. Εχω πτυχίο πανεπιστημίου, αλλά δείτε τι δουλειά κάνω. Εχουμε χάσει την ελπίδα μας. Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι ένα μπερδεμένο κουβάρι… Θρησκεία, πολιτική, όλα ένα» αναφέρει στον απεσταλμένο του «Guardian» στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη Αντριου Μακ Ντόουαλ.
Η Ραμπίνα είναι μια από τους χιλιάδες μορφωμένους νέους που βλέπουν τη ζωή τους μέσα στη βαλκανική χώρα να βρίσκεται στο τέλμα του εθνικισμού, της κακοδιαχείρισης, ενός περιβάλλοντος χωρίς ευκαιρίες και με το έμψυχο δυναμικό να επιχειρεί να αποτινάξει τα φαντάσματα του παρελθόντος για να μπορέσει να επιβιώσει. Παρά τη φαινομενική ζωντάνια που συναντά κανείς στους δρόμους, η χώρα υποφέρει, αναφέρει η νεαρή κοπέλα.
Προσπάθειες αλλαγής έχουν γίνει και μάλιστα με διεθνή υποστήριξη. Το 2015 η ΕΕ μαζί με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς υιοθέτησαν σειρά σχεδίων που επικεντρώνονταν σε μια νέα μεταρρυθμιστική ατζέντα για την οικονομική φιλελευθεροποίηση. Ομως οι προσπάθειες, όπως κάθε σχέδιο για μεταρρύθμιση, έπεσαν στο κενό, με διεθνείς διπλωμάτες να τις χαρακτηρίζουν άχρηστες. Για την ακρίβεια, «διαολεμένα άστοχες».
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk