Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου ανοίγει τον δρόμο προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
Ευκαιρία για την ανάπτυξη της Ελλάδας οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Η αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας και η ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας εξαρτώνται ιδιαίτερα από την παραγωγή εγχώριας προστιθέμενης αξίας που θα ενισχύσει την απασχόληση, θα δώσει προοπτική στις ελληνικές επιχειρήσεις και θα διαμορφώσει συνθήκες ευημερίας και βελτιωμένες προοπτικές για τις μελλοντικές γενιές.
Καίριο ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή θα διαδραματίσει η ορθή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια πρόκειται να διοχετευθούν στη χώρα μας περί τα 32 δισ. ευρώ. Μεγάλο ποσοστό θα αφιερωθεί στην πράσινη μετάβαση της Ελλάδας και στην επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Το σχέδιο για το κλίμα και την ενέργεια περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την αύξηση του μεριδίου ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
Συνολικά, η ΕΕ εξαρτάται ιδιαίτερα από τις εισαγωγές πρώτων υλών κρίσιμης σημασίας που αποτελούν βασικές συνιστώσες των μελλοντοστρεφών τεχνολογιών, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες συμβάλλουν στην προαγωγή της πράσινης μετάβασης στην Ευρώπη.
Για την παραγωγή ωστόσο αυτών των τεχνολογιών, απαιτείται μια ευρεία γκάμα ορυκτών πρώτων υλών. Οπως αποδεικνύουν οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία, η επάρκεια της Ευρώπης σε κρίσιμες πρώτες ύλες, καθώς και ο ασφαλής και βιώσιμος εφοδιασμός αυτών, επηρεάζεται σημαντικά από τέτοιου είδους κρίσεις. Παράλληλα, αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο η ανάγκη για απεξάρτηση της Ευρώπης ως προς τον εφοδιασμό ορυκτών πρώτων υλών από τρίτες χώρες. Εν κατακλείδι, η Ευρώπη οφείλει να βασιστεί κατά προτεραιότητα στην αξιοποίηση των δικών της διαθέσιμων αποθεμάτων.
Η Ελλάδα, με σημαντικό ορυκτό πλούτο, κατέχει ξεχωριστή θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε μεταλλεύματα όπως ο χαλκός, ο χρυσός, ο μαγνησίτης, τα μάρμαρα κ.ά., με ένα μεγάλο ποσοστό να βρίσκεται στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, τα οποία αποτελούν εδώ και 25 αιώνες ένα από τα σημαντικότερα μεταλλευτικά κέντρα στην Ελλάδα.
Η Ελληνικός Χρυσός, η εταιρεία που λειτουργεί τα μεταλλεία από το 2004, υλοποιεί μια από τις εμβληματικότερες επενδύσεις στη χώρα, με σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Μοχλός ανάπτυξης
για την οικονομία
Η παρουσία και η δραστηριότητα της εταιρείας έχουν σημαντική συνεισφορά στην εθνική οικονομία, καθώς έχουν αποφέρει έως σήμερα περί τα 394 εκατ. ευρώ ως έσοδα, ενώ όσον αφορά τις δαπάνες από εγχώριες προμήθειες αυτές ανέρχονται στο 1 δισ. ευρώ. Ειδικά στον Δήμο Αριστοτέλη, έχει επενδύσει περί τα 24 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές επενδύσεις στοχεύοντας στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, ενώ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες της περιοχής, απασχολώντας περισσότερους από 1.000 άμεσα και 600 έμμεσα εργαζομένους, με το 84% να προέρχεται από τον Δήμο Αριστοτέλη.
Επιπρόσθετα, η εταιρεία επενδύει διαρκώς στην εξέλιξή της και αναβαθμίζει τον τρόπο λειτουργίας της με βάση τις πλέον υπεύθυνες πρακτικές, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της και απαντά στις προκλήσεις του περιβάλλοντος εκσυγχρονίζοντας τη μεταλλευτική δραστηριότητά της.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ελληνικός Χρυσός λειτουργεί σύμφωνα με ένα πλαίσιο ασφαλούς παραγωγής και βιωσιμότητας που την κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων στον κλάδο της. Χτίζοντας μια βιώσιμη, υψηλής ποιότητας μεταλλευτική δραστηριότητα, εφαρμόζει ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS) σε όλες τις πτυχές της δραστηριότητάς της, που την κάνει να ξεχωρίσει για τον τρόπο με τον οποίο συνδυάζει, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα βιωσιμότητας, την επιχειρηματική αριστεία, την ασφάλεια, τη συνέπεια και την ακεραιότητα απέναντι στο περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.
Περιβαλλοντική μέριμνα
και αποκατάσταση
Παράλληλα, ως πρεσβευτής βιώσιμης ανάπτυξης, η Ελληνικός Χρυσός υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, καθώς και για την αποκατάσταση και εξυγίανση των περιοχών εντός και γύρω από τα μεταλλεία. Αξιοσημείωτο είναι πως το 2021 παρέδωσε στην τοπική κοινωνία έναν νέο φυσικό χώρο έκτασης 30 στρεμμάτων που για δεκαετίες αποτελούσε χώρο απόθεσης αρσενοπυριτών, από μεταλλευτικές χρήσεις προηγούμενων ιδιοκτησιών. Πρόκειται για δραστηριότητα που αποτελεί τμήμα του μεγάλου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής, από προγενέστερη μακροχρόνια μεταλλευτική δραστηριότητα που έχει αναλάβει η Ελληνικός Χρυσός από την αρχή της δραστηριοποίησής της.
Σταθερά στο πλευρό
της τοπικής κοινωνίας
Τέλος, η εταιρεία παραμένει διαχρονικά στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας που τη φιλοξενεί, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας δράσεις και έργα, με στόχο της μακροπρόθεσμη ευημερία της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας η εταιρεία σχεδιάζει εμβληματικές επιπρόσθετες επενδύσεις 70 εκατ. ευρώ σε έργα κοινωνικής υπευθυνότητας, που θα προσδώσουν μεγαλύτερη αξία στην περιοχή και θα αποτελέσουν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

