Η Airbus έκλεψε την παράσταση στο Παρίσι
Κυρίαρχη η ευρωπαϊκή κοινοπραξία στην έκθεση Αεροναυπηγικής με την παρουσίαση του μεσαίων-μεγάλων αποστάσεων Α321 XLR – Στα σκαριά το νέο Eurofighter
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Οι χαιρέκακοι μίλησαν για «τελειωτικό χτύπημα στην Boeing» και για «νίκη της Airbus με νοκ άουτ». Αλλοι μετριοπαθέστεροι εκτίμησαν ότι «η Boeing βρίσκεται με το ένα γόνατο στο έδαφος». Το σίγουρο είναι ότι στο διεθνές αεροπορικό Σαλόνι του Μπουρζέ η ευρωπαϊκή αεροδιαστημική κοινοπραξία έκλεψε την παράσταση παρουσιάζοντας το νέο μοντέλο μεσαίων αποστάσεων (με δυνατότητα όμως να πραγματοποιεί και υπερατλαντικά δρομολόγια) με τον κωδικό Α321 XLR. Παρουσίασε το νέο μοντέλο ενώ η αμερικανική ανταγωνίστριά της πασχίζει να μαζέψει τα… κομμάτια της και να ανασυγκροτηθεί μετά την αναγκαστική καθήλωση στο έδαφος (έπειτα από δύο αεροπορικές τραγωδίες με απολογισμό 346 νεκρούς) των ευπώλητων Β 737 ΜΑΧ.
Παρά ταύτα, τη δεύτερη μόλις ημέρα της έκθεσης η Boeing ανακοίνωσε ότι υπέγραψε με τον όμιλο IAG (British Airways, Iberia, Vueling και Aer Lingus) προσύμφωνο παραγγελίας 200 αεροσκαφών 737 ΜΑΧ αντί τιμήματος που ξεπερνά τα 24 δισ. δολάρια βάσει της τιμής καταλόγου. Εν πάση περιπτώσει, το Α321 XLR της Airbus θα διαδεχθεί το A321 LR που πραγματοποίησε την πρώτη του εμπορική πτήση μόλις τον Ιανουάριο του 2018 και μπορεί να μεταφέρει 240 επιβάτες σε προορισμούς 7.400 χιλιομέτρων. Το νέο μοντέλο επίσης διαθέτει μια επιπλέον δεξαμενή καυσίμων – και μάλιστα μεγαλύτερη – που του επιτρέπει να διανύει δίχως ανεφοδιασμό αποστάσεις 9.000 χιλιομέτρων.
Η Boeing
Πρόκειται για ένα αεροσκάφος «μέσης αγοράς», το οποίο δεν ανταγωνίζεται το αποσυρθέν 737 ΜΑΧ (alter ego της Airbus είναι το Α320neo), αλλά το… προς κατασκευή 797, τον διάδοχο του 757 που σταμάτησε να κατασκευάζεται από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Βούληση της Boeing ήταν να ετοιμάσει το ταχύτερο δυνατό τον αντικαταστάτη τού 757, αλλά δεν έχει καταφέρει να το παρουσιάσει ακόμη, καθώς βρίσκεται βυθισμένη στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της. Εδωσε έτσι την ευκαιρία στην Airbus να προηγηθεί (και) στην κατηγορία των μεσαίων-μεγάλων αποστάσεων.
Με ηλεκτροκίνηση
Στο 53ο Διεθνές Σαλόνι της Αεροναυπηγικής και του Διαστήματος αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη από τον Εμανουέλ Μακρόν των σχεδίων και της μακέτας του επόμενου «συστήματος αερομαχίας», που ετοιμάζει η ευρωπαϊκή αεροδιαστημική κοινοπραξία. Το «σύστημα» αφορά κυρίως τον διάδοχο του σημερινού Eurofighter. Ο γάλλος πρόεδρος ήταν εκείνος που εγκαινίασε, άλλωστε, το παριζιάνικο Σαλόνι που διοργανώθηκε από τις 17 έως τις 23 Ιουλίου στο εκθεσιακό κέντρο του παλαιού αεροδρομίου του Μπουρζέ, βόρεια του Παρισιού.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αεροπορική έκθεση παγκοσμίως, που διοργανώνεται κάθε διετία. Εφέτος συγκεντρώνει 2.453 εκθέτες και υπολογίζεται ότι την επισκέφθηκαν περισσότερα από 320.000 άτομα. Οι μισοί εκθέτες προέρχονται από 49 χώρες εκτός ΕΕ, πολλοί εξ αυτών (περίπου 360) από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Προ διετίας, στο 52ο Σαλόνι υπεγράφησαν συμβόλαια συνολικής αξίας άνω των 150 δισ. δολαρίων. Στην εφετινή διοργάνωση έγινε φανερό ότι η παγκόσμια αεροναυτική βιομηχανία, η οποία δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα σε κρίσεις και υφέσεις, βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο… περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Διότι οι μεγάλες επενδύσεις του μέλλοντος θα αφορούν την ηλεκτροκίνηση (και) του ταχύτερου και ασφαλέστερου μεταφορικού μέσου, που είναι το αεροπλάνο.
Ο Πατρίκ Ντραΐ απέκτησε τους Sotheby’s αντί 3,7 δισ. δολ.
Στα χέρια ενός γάλλου μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών, του Πατρίκ Ντραΐ, πέρασε την περασμένη Δευτέρα ο δεύτερος παγκοσμίως σε τζίρο (μετά τους Christie’s) οίκος δημοπρασιών Sotheby’s. Ο Ντραΐ δαπάνησε 3,7 δισ. δολάρια για να πείσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ονομαστού οίκου, ασφαλώς τον πρόεδρό του Ντομένικο ντε Σόλε (πρώην διευθύνων σύμβουλος της Gucci), και βεβαίως τους μετόχους, ώστε να συναινέσουν στη μεταβίβαση.
Το premium του τιμήματος, που φθάνει τα 57 δολάρια ανά μετοχή, αγγίζει το 61%. Με την εξαγορά η μετοχή των Sotheby’s θα διαγραφεί από το ταμπλό της Wall Street έπειτα από παρουσία 30 χρόνων. Πρόκειται για μια επένδυση από το προσωπικό χαρτοφυλάκιο του Ντραΐ (πέρα από λάτρης των εικαστικών τεχνών, ο ηλικίας 56 ετών επιχειρηματίας είναι και πολύ καλός πιανίστας). Με την εξαγορά και οι δύο μεγαλύτεροι οίκοι δημοπρασιών βρίσκονται πλέον σε γαλλικά χέρια – τους Christie’s ελέγχει ο Φρανσουά-Ανρί Πινό, επικεφαλής των πολυσχιδών ομίλων εταιρειών Kering και Artémis.
Επεσαν 40% οι πωλήσεις της Huawei, αλλά η Microsoft σπάει το εμπάργκο
Κατά 40% υποχώρησαν οι διεθνείς πωλήσεις της Huawei τον μήνα Μάιο, όπως διευκρίνισε ο ιδρυτής της γιγαντιαίας κινεζικής εταιρείας κατασκευής ηλεκτρονικών ειδών Ρεν Ζενγκφέι. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη Δευτέρα στην έδρα της εταιρείας του στο Σέντσεν, ο Ρεν προέβλεψε ότι ο «πόλεμος» που έχουν κηρύξει οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά της επιχείρησής του θα της στοιχίσει περί τα 30 δισ. δολάρια την επόμενη διετία. Από το έτος 2021 και μετά, όμως, ο κινέζος επιχειρηματίας προέβλεψε ότι η εταιρεία του θα ανακάμψει.
Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ πρόσθεσαν τη Huawei σε μια «μαύρη λίστα» εταιρειών με τις οποίες απαγορεύεται για λόγους εθνικής ασφαλείας να συναλλάσσονται οι αμερικανικές επιχειρήσεις, εκτός αν έχουν ειδική άδεια. Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Huawei ότι συνεργάζεται με την κινεζική κυβέρνηση προκειμένου το Πεκίνο να κλέβει κρατικά μυστικά από τις ΗΠΑ. Η κινεζική εταιρεία έχει επανειλημμένως αρνηθεί τις κατηγορίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του έτους η Huawei, που είναι η μεγαλύτερη σε πωλήσεις εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον κόσμο και η δεύτερη σε πωλήσεις συσκευών κινητών τηλεφώνων, είχε προβλέψει για το 2019 πωλήσεις 125 δισ. δολαρίων.
Προ ολίγων ημερών η εταιρεία αναθεώρησε την πρόβλεψή της αυτή στα 100 δισ. δολάρια για την εφετινή χρονιά, αλλά και για το 2020. Το 2018 ο τζίρος της Huawei ήταν 104 δισ. δολ.
Πωλήσεις λάπτοπ
Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η απόφαση της Microsoft να αρχίσει και πάλι να πωλεί διαδικτυακώς φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Huawei που έχει στις αποθήκες της. Τον Μάιο η αμερικανική εταιρεία είχε διακόψει τις πωλήσεις προϊόντων της κινεζικής.
«Η κίνηση εγείρει πολλά ερωτήματα για το τι μπορεί πλέον να ακολουθήσει και τι θα σημάνουν οι πωλήσεις αυτές για την ίδια τη Huawei» μεταδίδει αναλυτής του Reuters.
Ο ίδιος ο Ρεν Ζενγκφέι, πάντως, καλωσόρισε την απόφαση της Microsoft, εκτιμώντας ότι αυτή θα βοηθήσει την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Huawei.

