Κάποια καλά κρυμμένα μυστικά «εκεί ψηλά στον Υμηττό» φαίνεται ότι έρχονται στο φως. Μυστικές και εμφανείς έρευνες σε κρίσιμους χώρους δύο κτιρίων, στην πύλη εισόδου, στα βιβλία άφιξης και αναχώρησης «επισκεπτών» στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή, πραγματοποιούν -όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» – το τελευταίο χρονικό διάστημα υπηρεσιακοί παράγοντες αλλά και στελέχη της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

Πρόκειται για τον… αόρατο χώρο στον οποίο – φέρεται να – είχε στεγαστεί το λογισμικό κατασκοπείας Predator ύστερα από συνεννοήσεις ελλήνων και ισραηλινών επιχειρηματιών και – σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πληροφορίες – με τη συμμετοχή στελεχών της ΕΥΠ.

Στο «στόχαστρο»  πολλών ερευνητών

Αυτές οι εγκαταστάσεις λοιπόν της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή (οι κεντρικές εγκαταστάσεις των μυστικών υπηρεσιών βρίσκονται στους επάνω ορόφους του κτιρίου της λεωφόρου Κατεχάκη όπου στεγάζεται το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.), από την κάτω πλευρά της Αττικής οδού, κοντά σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε στρατόπεδο, έχουν βρεθεί στο «στόχαστρο» πολλών ερευνητών της υπόθεσης των υποκλοπών. Ωστόσο από τις ενδεικτικές μαρτυρίες για την ενεργοποίηση εκεί του παράνομου λογισμικού φαίνεται να διευκρινιζόταν ότι η τοποθέτηση και διαχείρισή του είχε γίνει στο δεύτερο- περιφερειακό κτίριο στην πίσω πλευρά, προς το δάσος του Υμηττού, των εγκαταστάσεων της ΕΥΠ, το οποίο εμφανιζόταν ότι ήταν άδειο και αχρησιμοποίητο για τουλάχιστον μία διετία. Εκεί υπήρχε η προοπτική να στεγαστεί αργότερα υπηρεσία για την αντιμετώπιση ηλεκτρονικών επιθέσεων.

Η «αυτοψία» της ΑΔΑΕ σε λάθος κτίριο

Από αυτές τις μαρτυρίες είχε γίνει σαφές ότι το Predator δεν «φιλοξενούνταν» στο κεντρικό κτίριο των εγκαταστάσεων της Αγίας Παρασκευής όπου υπήρχε αμφιθέατρο και γνωστός χώρος στέγασης του Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ), το οποίο έχει δημιουργηθεί εντός της ΕΥΠ με στόχο την εκμετάλλευση κονδυλίων τουλάχιστον 30-40 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη συστημάτων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο πολλών κρατικών υπηρεσιών.

Στις εγκαταστάσεις λοιπόν της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή πραγματοποίησε ημιτελή έλεγχο την περασμένη Δευτέρα κλιμάκιο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) που ερευνά και αυτή την υπόθεση των καταγγελλόμενων υποκλοπών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η «αυτοψία» περιορίστηκε σε λάθος κτίριο και όχι σε αυτό για το οποίο υπήρχαν αναφορές ότι στέγαζε το παράνομο σύστημα ολικής καταγραφής δεδομένων από κινητά. Δηλαδή η ΑΔΑΕ προχώρησε σε έλεγχο μόνο του κεντρικού κτιρίου όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΚΕΤΥΑΚ. Το κλιμάκιο φαίνεται να κατέγραψε έτσι τα δεδομένα της γνωστής υποδομής για την προεργασία της προμήθειας των συστημάτων ασφαλείας για κυβερνοεπιθέσεις και όχι οτιδήποτε σχετιζόμενο με υποκλοπές.

Μυστικοί έλεγχοι και από την ΕΥΠ

Ερευνα δεν φαίνεται να υπήρξε στο δεύτερο, πίσω κτίριο, για το οποίο μνημονευόταν ότι εκεί πιθανόν «κρυβόταν» το Predator, και έτσι εξαϋλώθηκαν και οι αμυδρές ελπίδες να βρεθεί κάποιο… υπόλειμμα της εγκατάστασης του εν λόγω λογισμικού.

Σύμφωνα όμως με ασφαλείς πληροφορίες, στην ίδια «βάση» της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή έχουν ήδη πραγματοποιήσει δύο τουλάχιστον μυστικούς ελέγχους και σημαντικά στελέχη της ΕΥΠ που τοποθετήθηκαν σε αυτά τα πόστα μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης με τις ύποπτες παρακολουθήσεις. Προκειμένου κυρίως να βρεθεί τι ακριβώς συνέβαινε, αφού οι καταγγελλόμενες μεθοδεύσεις με το Predator αφορούσαν μία κλειστή ομάδα ατόμων που αποχώρησε από την ΕΥΠ και δεν φαίνεται να υπήρχε ευρύτερη γνώση σε όλες τις δομές των μυστικών υπηρεσιών. Αναζητώντας αν υπήρχαν ίχνη αυτών των συστημάτων στο συγκεκριμένο κτίριο της Αγίας Παρασκευής.

Τα… φαντάσματα στο βιβλίο εισερχομένων

Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάρκεια αυτής της αυτοψίας ζητήθηκαν στοιχεία από τις καταγραφές της πύλης εισόδου στις εγκαταστάσεις όπου έδιναν παρών πολιτικοί υπάλληλοι αλλά και αστυνομικοί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο σχετικό βιβλίο εισερχομένων πολλοί από τους επισκέπτες καταγράφονταν με κωδικούς, ενώ για άλλους φέρεται να είχε δοθεί από διοικητικά στελέχη εντολή να μην υπάρχει καμία γραπτή αναφορά της διέλευσής τους και της παρουσίας τους. Ακόμα, υπήρξε έλεγχος και στα δύο κτίρια, ενώ τα σχετικά συμπεράσματα φέρεται να κοινοποιήθηκαν στις ηγεσίες. Με τα ίχνη του Predator να εξαϋλώνονται και τα ερωτήματα να πολλαπλασιάζονται.

Οι έρευνες των  δικαστικών αρχών

Οι ίδιες εγκαταστάσεις βρίσκονται και στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών που επιχειρούν να ανακαλύψουν τι ακριβώς συνέβαινε με τις υποκλοπές στο δάσος του Υμηττού. Και όλα αυτά ασφαλώς με σχετική καθυστέρηση αφού, σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής ροή πληροφοριών, το εν λόγω σύστημα αποσύρθηκε και καταστράφηκε προ αρκετών μηνών, όταν δημοσιοποιήθηκαν οι παρακολουθήσεις από το σύστημα νομίμων συνακροάσεων αλλά και από το εν λόγω λογισμικό του προέδρου του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Η «ομερτά» των μαρτύρων  

Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να κληθούν στην Εισαγγελία Αθηνών που ερευνά την υπόθεση τουλάχιστον επτά-οκτώ αστυνομικοί (η ταυτότητά τους έχει προσδιοριστεί) που είχαν αποσπαστεί στις μυστικές υπηρεσίες και φέρεται να βρίσκονταν υπό τις εντολές της επίσης αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. Ευαγγελίας Γ., στους εν λόγω χώρους. Η συγκεκριμένη αξιωματικός έχει ήδη κληθεί να καταθέσει στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας για τις υποκλοπές αλλά επικαλείται ότι βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια. Η ίδια όμως επιλογή της… ομερτά φαίνεται να ισχύει και για αρκετούς από τους αστυνομικούς-υφισταμένους της, οι οποίοι πιθανολογείται ότι θα επικαλεστούν – προκειμένου να μη μιλήσουν – «δεσμευτική» νομοθεσία σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αποκαλύψουν τα δρώμενα και τις ενέργειές τους στην ΕΥΠ νωρίτερα από τα πέντε χρόνια μετά την αποχώρησή τους από τις μυστικές υπηρεσίες. Ωστόσο η «δέσμευση» αυτή μπορεί να αλλάξει εάν η νυν διοίκηση της ΕΥΠ τούς δώσει την άδεια να μιλήσουν, κάτι όμως που παραμένει αμφίβολο αν μπορεί να συμβεί. Εκπλήξεις ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστούν, αφού πολλοί από τους συγκεκριμένους αστυνομικούς εκφράζουν τη δυσφορία τους σε συνεργάτες τους για τη μεταχείρισή τους μετά την άρον-άρον αποχώρησή τους από την ΕΥΠ και τις δυσμενείς μεταθέσεις τους κυρίως σε αστυνομικά τμήματα του κέντρου της Αθήνας.

Οι διαπραγματεύσεις για συσκευές… face control

Σιγά σιγά αρχίζει να προσδιορίζεται ο ρόλος δύο-τριών ιδιωτών που φαίνεται να υποβοηθούσαν στην εκπαίδευση ή ακόμα και στον χειρισμό του ύποπτου λογισμικού στον ίδιο πιθανόν χώρο. Με ορισμένες από τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται να κατατείνουν στο ότι κάποια από αυτά τα άτομα μπορεί να προέρχονταν από την Κύπρο, όπου ήταν η αρχική βάση των ισραηλινών κατασκευαστών του Predator, ή ήταν έλληνες ιδιωτικοί υπάλληλοι σε εταιρείες που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση.

Επίσης έχουν ήδη βρεθεί και θα καταθέσουν τα πρόσωπα που ήταν συνδετικοί κρίκοι μεταξύ ισραηλινών και ελλήνων επιχειρηματιών που ήταν αυτοί που έφεραν το παράνομο λογισμικό στη χώρα μας. Μερικοί από αυτούς φαίνεται να έδιναν ισχυρό επιχειρηματικό παρών και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και όλα αυτά ενώ αποκαλύπτεται ότι προτού ξεκινήσει η συζήτηση για την απόκτηση από την ΕΥΠ του Predator υπήρχε αρχικά διαπραγμάτευση για την πώληση συστήματος αναγνώρισης προσώπων με βιομετρικά στοιχεία αλλά και για την αγορά ανιχνευτών ψεύδους!

Οι συσκευές αυτές, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα τοποθετούνταν σε διασυνοριακούς σταθμούς έτσι ώστε να εντοπίζονται, ύστερα από σχετικές «συνεντεύξεις», τυχόν μέλη του ISIS ή άλλοι ύποπτοι αλλοδαποί που θα επιχειρούσαν να εισέλθουν στη χώρα μας, ανάμεσα σε πρόσφυγες.