Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Σήμερα πρέπει να θέσουμε τα θεμέλια για ένα μέλλον που παρέχει μια δίκαιη ψηφιακή μετάβαση. Ενα μέλλον ευημερίας που δεν θα αφήνει κανέναν εκτός, αλλά οι ανάγκες και οι προτάσεις της κοινωνίας θα ακούγονται χωρίς διακρίσεις. Η δημοκρατία και οι θεμελιώδεις ελευθερίες θα ενδυναμώνονται και θα προστατεύονται.
Σύμφωνα με τα αντικειμενικά δεδομένα ερευνών και μελετών, το ψηφιακό χάσμα δεξιοτήτων και υποδομών στη χώρα μας είναι μεγάλο. Περίπου ένας στους δύο Ελληνες στερείται βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων.
Η χώρα μας βρίσκεται στην 25η θέση σε σύνολο 27 κρατών-μελών της ΕΕ στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (Digital Economy and Society Index – DESI) για το 2021. Σήμερα, χρειάζονται – περισσότερο από ποτέ – δημιουργικές ψηφιακές διέξοδοι.
Η δεκαετής οικονομική κρίση άφησε βαθύ αποτύπωμα στην κοινωνική ζωή, κάτι που αλυσιδωτά έγινε η «καύσιμη ύλη» στην απαξία προς την πολιτική και τη συμμετοχή στα κοινά.
Η πλατφόρμα της Ψηφιακής Κοινωνίας, που εγκαινιάζουμε στο ΠαΣοΚ-Κίνημα Αλλαγής, θα ανήκει στους πολίτες. Θα τους δίνει ρόλο και λόγο. Θα σπάει τα κομματικά τείχη και θα γεφυρώνει την απόσταση του πολίτη με τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Θα είναι το Ψηφιακό Συμβόλαιο με τους πολίτες, για τους πολίτες.
Η φωνή όλων των μελών και των αποδήμων ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου ή γεωγραφικής τοποθεσίας μέσω του Διαδικτύου θα ακούγεται στη Βουλή, στις πόλεις και στους χώρους δράσης που έχει παρουσία το ΠαΣοΚ-Κίνημα Αλλαγής και θα υποστηρίξει στην πράξη την Αυτο-οργάνωση του κόμματος.
Φιλοδοξούμε να υπάρχει ανοικτό κανάλι διαλόγου με όλους τους πολίτες, που θα συνδιαμορφώνουν τις πολιτικές θέσεις του Κινήματος μοχλεύοντας τις απόψεις τους για θέματα όπως η τοπική οικονομική ανάπτυξη, η εργασία, η εκπαίδευση, η παιδεία, η υγεία, η ενέργεια, η μετά covid εποχή και το περιβάλλον.
Θα λαμβάνουν χώρα online πολιτικά εργαστήρια ανοιχτά σε όλους τους πολίτες και θα δίνεται η δυνατότητα εγγραφής μελών και συγκρότησης δικτύων με στελέχη με τα ίδια ενδιαφέροντα σε όλη την Ελλάδα. Σχεδιάζουμε μάλιστα ένα κέντρο υποστήριξης των μελών και των φίλων του Κινήματος, ένα τρόπον τινά ψηφιακό «ΚΕΠ».
Η πλατφόρμα της ψηφιακής κοινωνίας θα διευρύνεται συνεχώς με νέες υπηρεσίες και ρόλους, για να αποτελέσει έναν καθημερινό πραγματικό καταλύτη για τη δίκαιη ψηφιακή μετάβαση, με τη συμμετοχή όλων, χωρίς αποκλεισμούς.
Ο κ. Γιώργος Καραμανώλης
είναι συντονιστής υλοποίησης της δράσης Digital Society.