H Μάντσεστερ Σίτι έγινε η πλουσιότερη ομάδα στον κόσμο
Η πώληση του 10% στη Silver Lake εκτίναξε την κεφαλαιοποίηση στα $4,8 δισ. και ξεπέρασε την εισηγμένη Γιουνάιτεντ και τους Νετς του ΝΒΑ

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Μια πώληση μετοχικού κεφαλαίου ανέδειξε την περασμένη Τετάρτη την αθλητική ομάδα με τη μεγαλύτερη αποτίμηση στον κόσμο. Η πώληση από τη City Football Group μεριδίου περίπου 10% της Μάντσεστερ Σίτι στην αμερικανική εταιρεία επενδύσεων Silver Lake αντί 389 εκατ. στερλινών (500 εκατ. δολαρίων), εκτίναξε τη βρετανική ποδοσφαιρική ομάδα στην κορυφή της κατάταξης με βάση τις κεφαλαιοποιήσεις, αποτιμώντας το σύνολο των μετοχών της στα 3,73 δισ. στερλίνες (4,8 δισ. δολάρια ή 4,37 δισ. ευρώ).
Μικρή σημασία έχει ότι λίγες ώρες νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης, η Σίτι παραχώρησε μια διόλου τιμητική για αυτήν ισοπαλία 1-1 στην ουκρανική Σαχτάρ Ντόνετσκ μέσα στην έδρα της, στο χλιδάτο Ετιχαντ στο Μάντσεστερ, στο πλαίσιο των ομίλων για το Champions League.
Το χαρτοφυλάκιο
Ο όμιλος City Football Group έχει μερίδια σε επτά ποδοσφαιρικές ομάδες. Στο χαρτοφυλάκιό του έχει μετοχές της νεοϋορκέζικης New York City FC, της αυστραλέζικης Melbourne City FC, της καταλανικής Zιρόνα (παίζει στη δεύτερη κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος), της ιαπωνικής Yokohama F. Marinos, της ουρουγουανικής Club Atlético Torque και της κινεζικής Sichuan Jiuniu F.C. Εξυπακούεται ότι η Μάντσεστερ Σίτι αποτελεί την κορόνα του στέμματος του εδρεύοντος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ομίλου.
Το μεγαλύτερο «ντιλ»
H City Football Group (CFG) δεν είναι βέβαια εισηγμένη σε κάποιοι χρηματιστήριο, γι’ αυτό και η αγοραπωλησία του μεριδίου ήταν εκείνη που καθόρισε την αξία της μετοχής της. Πρόκειται για το μεγαλύτερο «ντιλ» μεταβίβασης μετοχών αθλητικής ομάδας (όχι μόνο ποδοσφαιρικής…) που έχει γίνει ποτέ, όπως σημείωναν οι «Financial Times», που εκτινάσσει την αποτίμηση της Σίτι πολύ υψηλότερα από εκείνη της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2,17 δισ. στερλίνες ή 2,8 δισ. δολάρια).
Τρίτοι στην κατάταξη ακολουθούν οι Brooklyn Nets, η γνωστή ομάδα μπάσκετ του ΝΒΑ, που αποτιμήθηκαν στα 2,35 δισ. δολάρια έπειτα από την εξαγορά, προ μηνών, πλειοψηφικού μεριδίου τους από τον πολυσχιδή όμιλο Alibaba του διάσημου κινέζου μάνατζερ Τζακ Μα – οι Nets είναι ο ακριβότερος αθλητικός όμιλος στις ΗΠΑ.
Hγετική θέση
«Η Silver Lake κατέχει ηγετική θέση στον κόσμο των επενδύσεων παγκοσμίως, κυρίως σε ό,τι αφορά τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας. Ως εκ τούτου είμαστε ιδιαίτερα ευτυχής τόσο για την αποτίμηση της ομάδας, που αποκαλύπτει η επένδυσή τους στην CFG, όσο και για τις ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης της ομάδας που φέρνει η συνεργασία μαζί τους» δήλωσε ο πρόεδρος της CFG Χαλντούν αλ Μουμπάρακ.
Η εδρεύουσα στην Καλιφόρνια Silver Lake έγινε γνωστή εξαγοράζοντας μερίδια τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων της Dell και του Skype. Τα τελευταία χρόνια έχει εστιάσει τις επενδυτικές της επιλογές στον χώρο των σπορ και της ψυχαγωγίας εξαγοράζοντας μερίδιο στο αμερικανικό Ultimate Fighting Championship (UFC).
Πρόκειται για μια δημοφιλή στις ΗΠΑ διοργάνωση πολεμικών τεχνών στην οποία αγωνίζονται αθλητές με γνώσεις πυγμαχίας, καράτε, κικ μπόξινγκ, βραζιλιάνικου ζίου ζίτσου και ελεύθερης πάλης.
Η Γαλλία απαγόρευσε τις διαφημίσεις για την Black Friday
Την απαγόρευση κάθε διαφημιστικής καταχώρισης που ενημερώνει τους Γάλλους για τις προσφορές των εμπορικών καταστημάτων την Black Friday ψήφισε η γαλλική Εθνοσυνέλευση. Η τροπολογία της πρώην υπουργού Οικολογίας Ντελφίν Μπατό,που ενέκρινε την περασμένη Δευτέρα η κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, εντάχθηκε στον γαλλικό «Νόμο κατά της Σπατάλης». Ενα νομοθέτημα που καταδικάζει τον υπερκαταναλωτισμό και ασκεί κριτική στις ειδικές ημέρες αγορών που έχουν «καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις».
Ειδικά για την Black Friday, το διάταγμα αναφέρει ότι αποτελεί «μια τεράστια επιχείρηση καταναλωτισμού που εισήχθη από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2013 και η οποία βασίζεται στη διαφήμιση της υπερκατανάλωσης και στην ανάδειξή της σε αξία». Στις ΗΠΑ Black Friday ονομάζουν την Παρασκευή που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών και σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Τα εμπορικά καταστήματα ξεκινούν την περίοδο των εορτών με σημαντικές προσφορές.
Πράσινη πάλι
«Η συνήθεια αυτή τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε σε πολλές άλλες χώρες»γράφει στο Euronews η Λορίν Τσάντγουικ– σε κάποιες πιο «large» χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, η διάρκεια των καταναλωτικών οργίων επεκτείνεται σε εβδομαδιαία. «Αλλά στη Γαλλία υπάρχουν άλλες δύο περίοδοι του χρόνου που επιτρέπονται, βάσει του νόμου, οι εκπτώσεις για έξι εβδομάδες, τον χειμώνα και το καλοκαίρι» προσθέτει η συντάκτρια.
Οι γάλλοι βουλευτές διαπίστωσαν ότι οι διαφημίσεις για την Black Friday δίνουν την εντύπωση στον καταναλωτή ότι «σε μια περίοδο του χρόνου που δεν προβλέπονται εκπτώσεις, εκμεταλλεύεται προσφορές ανάλογες με εκείνες που περιγράφονται από το, νόμο». «Είναι καιρός να τερματιστούν ο υπερκαταναλωτισμός, οι καταχρηστικές πρακτικές και η παραπλάνηση των καταναλωτών» δήλωσε η Μπατό – η τροπολογία της θα εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά. Το Euronews αναφέρει ότι τον Νοέμβριο περί τα 600 γαλλικά καταστήματα και επωνυμίες δημιούργησαν μια συλλογικότητα για το μποϊκοτάρισμα της Black Friday με το σύνθημα «Ας κάνουμε την Παρασκευή και πάλι Πράσινη».
Γην και ύδωρ έδωσε ο Μπερνάρ Αρνό για την Tiffany
Γην και ύδωρ – 16,2 δισ. δολάρια – έδωσε ο Μπερνάρ Αρνό για να αποκτήσει την Tiffany. Πρόκειται βέβαια για το «διαµάντι του στέµµατος» της επιχειρηµατικής αυτοκρατορίας του γάλλου µεγιστάνα (µε περιουσία 106 δισ. δολ. είναι δεύτερος στη λίστα του «Forbes» µε τους κροίσους του πλανήτη). Η LVMH, εξάλλου, επί των ηµερών τού ηλικίας 70 ετών Αρνό δεν έχει πάψει να επεκτείνεται εξαγοράζοντας µεταξύ άλλων τη Sephora, την Tag Heuer, τη Fendi, την Bulgari… Αλλά η Tiffany, που έκανε διάσηµη στην ταινία «Πρόγευµα στο Tiffany’s» η αξέχαστη Οντρεϊ Χέπµπορν, αποτελεί τη µεγαλύτερη σε αξία εξαγορά του οµίλου – είναι η ιστορικά µεγαλύτερη εξάλλου στον κλάδο των ειδών πολυτελείας.

