Grand Prix του Μονακό: Στον δρόμο προς τη δόξα
«Ηττημένος» από την πανδημία της COVID-19 το 2020, ο πιο διάσημος αγώνας της F1 επέστρεψε εφέτος με όλες τις ιδιαιτερότητές του.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Το Μονακό μοιάζει με μόνιμη ανορθογραφία στο πρόγραμμα της Formula 1. Ενας αγώνας χωρίς καμία εξέλιξη, με τα ίδια χαρακτηριστικά από το 1929, σχεδόν δύο δεκαετίες πριν από τη θέσπιση του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Μια αργή, στενή διαδρομή που διασχίζει το κέντρο του Πριγκιπάτου με πρωταγωνίστριες τις μπαριέρες οι οποίες δεν αφήνουν ασυγχώρητα τα οδηγικά λάθη και μήκος γύρου σήμερα τα 3.337 μέτρα. Οι οδηγοί θα κληθούν να διανύσουν 78 γύρους, άρα κάτι παραπάνω από 260 χιλιόμετρα.
«Είναι σαν να προσπαθείς να κάνεις ποδήλατο στο σαλόνι του σπιτιού σου» είπε κάποτε για αυτή τη διαδρομή σε δημόσιους δρόμους ο Νέλσον Πικέ, τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής F1, με 204 εκκινήσεις και 23 νίκες σε Grand Prix – αλλά καμία από αυτές στο Μονακό.
Αυτός είναι ο αγώνας με τα αρνητικά ρεκόρ – τη χαμηλότερη μέση ωριαία ταχύτητα, την πιο αργή στροφή του πρωταθλήματος, με λιγότερα από 50 χλμ./ώρα μετά το ξενοδοχείο Fairmont -, τα πιο ακριβά εισιτήρια στα περιζήτητα σημεία θέασης, το μόνο τούνελ στην F1, αλλά και τα πιο λαμπερά γιοτ στη μαρίνα το τετραήμερο της διοργάνωσης.
Αλλού η αγωνιστική δράση ξεκινά την Παρασκευή, στο Μονακό ξεκινά την Πέμπτη με τις Ελεύθερες Δοκιμές, διότι την Παρασκευή οι δημόσιοι δρόμοι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί για τους κατοίκους, ενώ η εκκίνηση δίνεται στις 15.00 το μεσημέρι (τοπική ώρα) της Κυριακής.
Η τάξη του 2021
Οδηγοί και οµάδες έφτασαν στο Πριγκιπάτο γνωρίζοντας ότι η άσφαλτος που θα συναντήσουν ξαναστρώθηκε το 2019 αλλά η ποιότητά της δεν διαφέρει από εκείνη κάθε άλλης δηµόσιας οδού εκεί.
Ο επτά φορές πρωταθλητής Λιούις Χάµιλτον έχει δηµιουργήσει µια εύθραυστη διαφορά 14 βαθµών από τον δεύτερο Μαξ Φερστάπεν, αν και έχει κερδίσει τα 3 από τα 4 εφετινά Grand Prix έως τώρα. Στο πρόσωπο του νεαρού Ολλανδού ο Χάµιλτον έχει βρει έναν ικανότατο ανταγωνιστή, σε βαθµό που να δηλώνει µετά τη νίκη του στην Ισπανία ότι απολαµβάνει τις µονοµαχίες τους αλλά και ότι έµαθε πολλά εκεί για τον τρόπο µε τον οποίο ο Μαξ χειρίζεται το µονοθέσιό του. Ο Χάµιλτον επιζητεί σήµερα την τέταρτη νίκη της καριέρας του στο Μονακό αλλά και την τέταρτη εφετινή νίκη του, που ελπίζει ότι θα του δώσει «αέρα» στο κυνήγι του όγδοου παγκόσµιου τίτλου. Στο πίσω µέρος του µυαλού του βρίσκεται επίσης το ρεκόρ των έξι νικών που έχει στο Πριγκιπάτο ο αξέχαστος Αϊρτον Σένα, ο οποίος στοιχειώνει ακόµη και µε την απουσία του τον αγώνα. Ηταν άλλωστε το Μονακό ο τόπος που ο Σένα έδειξε το ταλέντο του στην πρώτη του σεζόν το 1984 αλλά και η πίστα όπου «ντροπιάστηκε» λόγω σύγκρουσης το 1988, αφήνοντας τη νίκη στον τότε teammate του στη McLaren, τον Αλέν Προστ.
Μέχρι τον Σένα, τον τίτλο του «Mr. Monaco» είχε ο Γκράχαµ Χιλ µε πέντε νίκες τη δεκαετία του 1960, επίδοση που ισοφάρισε αλλά δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει ο Μίκαελ Σουµάχερ. Ο Φερστάπεν, από την πλευρά του, έχει το ρεκόρ γύρου στο Μονακό από το 2018 και ξεκίνησε εφέτος µε τις καλύτερες προϋποθέσεις όντας ταχύτατος στις χειµερινές δοκιµές µε τo µονοθέσιο της Red Bull, ωστόσο ο Χάµιλτον και η Mercedes διαχειρίζονται καλύτερα τα ελαστικά τους, µε ό,τι αυτό µπορεί να σηµαίνει για το συγκεκριµένο Grand Prix µε τη στρατηγική τού ενός pit stop.
Παρά την αµοιβαία εκτίµηση, πάντως, µια πρόβλεψη τρίτου
– του Ζακ Μπράουν, επικεφαλής της McLaren – που αµφιβάλλει για το αν οι δύο οδηγοί θα καταφέρουν εφέτος να αποφύγουν την επαφή στην οµολογουµένως πολύ δύσκολη πρώτη στροφή, έβαλε φωτιά στις σχέσεις τους. «Νοµίζω ότι ο Μαξ αισθάνεται πως έχει πράγµατα να αποδείξει σε αυτόν τον αγώνα, αλλά εγώ δεν θα µπω σε αυτή τη λογική. Η F1 για εµένα είναι µαραθώνιος και όχι ένα σπριντ σε επίπεδο νοοτροπίας, για αυτό και έχω τα στατιστικά που έχω» δήλωσε ο Χάµιλτον. Ο Φερστάπεν σήκωσε το γάντι απαντώντας αµέσως ότι δεν έχει να αποδείξει τίποτε, αλλά «αυτό ισχύει και για τους δυο µας. Τα πήγαµε καλά έως τώρα, ας ελπίσουµε ότι θα συνεχίσουµε έτσι, χωρίς επαφές των µονοθεσίων µας».
Και ενώ αυτά απασχολούν τους δύο πρώτους στη βαθµολογία, οι Μονεγάσκοι έχουν το δικό τους διαχρονικό παράπονο. Αν και ο αγώνας τους είναι ιστορικά ο σηµαντικότερος, ποτέ δεν είδαν έναν συµπατριώτη τους να τον κερδίζει µετά το 1950, όταν δηµιουργήθηκε επισήµως το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Formula 1, παρά µόνο τον Λουί Σιρόν το 1931 – οι επίσης Μονεγάσκοι Στέφανο Κολέτι και Στεφάν Ρισελµί τα κατάφεραν µόνο στην κατηγορία GP2. Για αυτό και η παρουσία του συµπατριώτη τους Σαρλ Λεκλέρ στο µονοθέσιο της Ferrari έχει ιδιαίτερη σηµασία, η οποία ωστόσο υπό κανονικές συνθήκες δεν µπορεί να έχει καµία τύχη για τη νίκη.
Ναι, ο 23χρονος Λεκλέρ γνωρίζει καλά αυτούς τους δρόµους διότι τους διέσχιζε πηγαίνοντας στο σχολείο, αλλά αυτό δεν συγκρίνεται µε την οδηγική εµπειρία του Χάµιλτον στο Μονακό. Ο Λεκλέρ µοιάζει άτυχος για ακόµη έναν λόγο: στη Ferrari δηλώνουν ευθαρσώς ότι έχουν ήδη επικεντρωθεί κατά 90-95% στην εξέλιξη του µονοθεσίου τους για το 2022, κάτι που σήµερα στερεί πόρους και συγκέντρωση από την ιταλική οµάδα.
Η Scuderia πανηγύρισε την τελευταία νίκη της στο Πριγκιπάτο το 2017, µε τους Σεµπάστιαν Φέτελ και Κίµι Ραϊκόνεν να πετυχαίνουν το εµφατικό «1-2», 16 ολόκληρα χρόνια µετά την προηγούµενη νίκη της εκεί, το 2001. Ακόµη και έτσι, πάντως, η Ferrari έχει πετύχει 10 νίκες στο Grand Prix του Μονακό, ούσα η δεύτερη πιο επιτυχηµένη οµάδα εκεί µετά τη McLaren, που µετρά 15.
Μιλώντας για βρετανικούς θρύλους, εκτός από τη McLaren υπάρχει και η Williams, στην οποία αγωνίζεται ο Τζορτζ Ράσελ, επίδοξος διάδοχος του Χάµιλτον στη Mercedes F1. Στη γερµανική οµάδα, που δίνει κινητήρες στη Williams, παρακολουθούν µε προσοχή τον Ράσελ, ο οποίος θα αγωνιστεί µόλις για δεύτερη φορά στο GP του Πριγκιπάτου επιχειρώντας να αποδείξει ότι µπορεί να διεκδικήσει θέσεις από τους Φερστάπεν και Λεκλέρ σε µια διαδροµή που απαιτεί τη µέγιστη αυτοσυγκέντρωση, παρά τις χαµηλές ταχύτητες.
«Κοιτάζουµε ήδη µερικούς οδηγούς που δυνητικά θα µπορούσαν να οδηγήσουν στο µέλλον για τη Mercedes» τόνισε µε νόηµα ο Τότο Βολφ, επικεφαλής της Mercedes F1, o οποίος γνωρίζει την επιθυµία του Χάµιλτον να παραµείνει στην πρωταθλήτρια οµάδα για άλλα δύο χρόνια, µια συµφωνία που ο ίδιος θα ήθελε να ολοκληρωθεί πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου. «Εχουµε ακόµα 19 Grand Prix µπροστά µας έως το τέλος της εφετινής αγωνιστικής περιόδου, αλλά θα ήταν σπουδαίο να συµβεί αυτό έως τον Αύγουστο ώστε να έχουµε όλοι µια ξεκάθαρη εικόνα για το µέλλον» δήλωσε ο Χάµιλτον, ο οποίος θα προσπαθήσει να πάρει σήµερα την 99η νίκη της καριέρας του, έχοντας προ πολλού ξεπεράσει τα ινδάλµατα των παιδικών του χρόνων.

