• Αναζήτηση
 • Οι εντιμότατοι φίλοι…

  Ο Μανώλης, ο Νίκος και η «δρακογενιά« του ΣΥΡΙΖΑ ευτελίζουν το ηθικό πλεονέκτημα του Τσίπρα – Ταραχή στην κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις για συναλλαγές με επιχειρηματίες διωκόμενους από τη Δικαιοσύνη – Το μαγαζάκι της ΕΡΤ και το εμπόριο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων

  Χαρές και αλληλοπειράγματα από τον Αλέκο Φλαμπουράρη, τον Μανώλη Πετσίτη και τον Αλέξη Τσίπρα μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015

  Τρεις φορές μέσα στην τελευταία εβδομάδα απαρνήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Μανώλη Πετσίτη. Ο Αλέξης Τσίπρας απέκρουσε τις κατηγορίες για διαπλοκή της δικής του κυβέρνησης και φόρτωσε στη ΝΔ «το πάρτι της διαφθοράς και της διαπλοκής», συνδέοντάς το με τις πολυεθνικές επιχειρήσεις «που ερχόντουσαν στην Ελλάδα για να ξεζουμίσουν τον μόχθο του ελληνικού λαού». «Εκεί που μας χρωστούσατε, τώρα μας ζητάτε και το βόδι» εξανέστη ο Πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή.

  Η ΝΔ «ψειρίζει τη μαϊμού», τα χρέη της ELFE (στην οποία εργαζόταν ο Πετσίτης) προς τη ΔΕΠΑ είναι σκάνδαλο της ΝΔ, δήλωσε ο Νίκος Παππάς. «Η υπόθεση Πετσίτη δεν συνδέεται με την κυβέρνηση» έβγαλε ετυμηγορία ο βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης.

  Αδικαιολόγητος πλούτος

  Οσες φορές και να τον αρνηθούν, υπάρχει ένας ακατάλυτος δεσμός που δεν γίνεται να διαγραφεί από τα social media και να χαθεί στη λήθη σαν να μην υπήρξε ποτέ. Γιατί η ιστορία του Μανώλη Πετσίτη δεν είναι η ιστορία ενός προσώπου, είναι η ιστορία όλης της «δρακογενιάς» του ΣΥΡΙΖΑ.

  Μιας γενιάς που βρέθηκε εύκολα στην εξουσία και όταν ένιωσε τη θαλπωρή της, άλλαξε μέσα σε μια νύχτα το δρακόδερμα με τα ακριβά ρούχα της ελίτ που λοιδορούσε. Από τα ρουθούνια τους έβγαινε μόνο καπνός πούρου και από τις τσέπες τους τα τεκμήρια ενός πλούτου αδικαιολόγητου. Τίποτα άλλωστε δεν χρειαζόταν να δικαιολογήσουν. Ο,τι έκαναν το έκαναν στο όνομα του ελληνικού λαού, ήταν καθαγιασμένο από τις 2.246.064 ψήφους του Ιανουαρίου και από τις 1.925.904 του Σεπτεμβρίου του 2015.

  Πόσο διαφορετικός ήταν ο Μανώλης Πετσίτης από τον Αλέξη Τσίπρα και τη ζωή που επέλεξε αναλαμβάνοντας την εξουσία; Οι φωτογραφίες που δείχνουν τον Πετσίτη, τον Τσίπρα και τον Παππά σε στιγμές απόλυτης οικειότητας, πότε στο Μέγαρο Μαξίμου και πότε σε επίσημες εκδηλώσεις, δεν αποτυπώνουν μόνο μια ιδιωτική σχέση, όπως υποστηρίζει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Απεικονίζουν ένα σύστημα εξουσίας βυθισμένο στην αυταπάτη της καθεστωτικής ασφάλειας. Το ηθικό πλεονέκτημα έπαψε να είναι ιδιότητα. Εγινε ιδεολογία: Μόνο η Αριστερά δικαιούται να άρχει.

  Κατάληψη στο κράτος

  Αυτό το ύψιστο δικαίωμα συγκάλυψε την υλική ιδιοτέλεια: Κατάληψη στο κράτος από συγγενείς και φίλους, που εισπράττουν καλούς μισθούς, ανεξαρτήτως τυπικών προσόντων. Σπίτια σε γειτονιές – σύμβολα της κοινωνικής ανέλιξης, οικιακές βοηθοί, ιδιωτικά σχολεία, κρατικά αυτοκίνητα, φρουρά, ζωή απαλλαγμένη από τους περιορισμούς και τους φραγμούς της ορθόδοξης Αριστεράς. Ακόμα και ο επιχειρηματικός κόσμος έπαψε να είναι μια εχθρική κάστα, έγινε συνομιλητής και συνδαιτυμόνας.

  Εφόσον μεταλλάχθηκε ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί να μείνει άτρωτος στις αλλαγές ένας ντελίβερι – σερβιτόρος – ιδιοκτήτης αθλητικού καφέ από την Καισαριανή, με αδυναμία στην Αντζελα Δημητρίου που συναγωνίζεται τη φετιχιστική αφοσίωση του Νίκου Καρανίκα στην Ελένη Μενεγάκη;

  Ιδίως όταν ο φίλος και συμμαθητής του, ο Νίκος Παππάς, όχι μόνο προόδευσε, αλλά φαντάστηκε ότι θα μπορούσε να κυβερνά την Ελλάδα από το παρασκήνιο, ελέγχοντας το τηλεοπτικό τοπίο και κατ’ επέκταση την ενημέρωση;

  Στην πρεμιέρα του Λάκη

  Ο Μανώλης και ο Νίκος δεν ήταν απλοί φίλοι. Ηταν κολλητοί, μπαινόβγαιναν ο ένας στο σπίτι του άλλου, σύμφωνα με τα φωτογραφικά τεκμήρια που έσπευσε να εξαφανίσει από το Facebook ο Πετσίτης όταν ξέσπασε ο σάλος για τις δραστηριότητές του. Ο Πετσίτης γνωρίστηκε με τον Λάκη Λαζόπουλο, τον καλλιτέχνη που ταυτίστηκε όσο κανένας άλλος με τον ΣΥΡΙΖΑ, και τον Δεκέμβριο του 2015 υποδέχθηκε στην πρεμιέρα του θεατρικού του έργου τον Πρωθυπουργό με τη σύζυγό του, τον Ν. Παππά μαζί με το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, τον Δ. Κοντομηνά κ.ά.

  Ηταν ένας άνθρωπος με εξουσία στο πλευρό τού πανίσχυρου τότε υπουργού Επικρατείας και alter ego του κ. Τσίπρα. Στις αρχές Δεκεμβρίου πέρασε στα χέρια του η ομάδα Νήαρ Ηστ της Καισαριανής μαζί με ακόμα έναν επιχειρηματία της περιοχής.

  «Ηταν ο αχθοφόρος του κ. Παππά. Εγώ τον θυμάμαι από την εποχή που του κρατούσε την τσάντα και τον περίμενε έξω από τα ραντεβού του. Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Παππάς και ο κ. Τσίπρας δρουν με όρους μαφίας. Υπάρχει μια παρέα που επωφελούμενη της εξουσίας έπιασε την καλή, εκμεταλλεύτηκε, προκειμένου η ίδια και ο περίγυρός της να βελτιώσουν προσωπικά το επίπεδο ζωής σε βάρος του δημοσίου» δηλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

  Ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που χειρίζεται την υπόθεση ο κ. Παππάς με τη βοήθεια του φιλικού Τύπου. «Μεγάλος θόρυβος για σκάνδαλο χωρίς… σκάνδαλο» έγραφε στο πρωτοσέλιδό της την Τρίτη «Η Εφημερίδα των Συντακτών». «Πολλά υπονοούμενα χωρίς καμία απόδειξη» πρόσθετε η εφημερίδα και επιχειρούσε συμψηφισμό ευθυνών: «ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ο φιλικός τους Τύπος είδαν σκάνδαλο στο πρόσωπο ενός παλιού συνεργάτη του υπουργού Ν. Παππά και τον συνέδεσαν αυθαίρετα με τον επιχειρηματία Λαυρεντιάδη και τη ΔΕΠΑ. Ποιες οι σχέσεις της ανιψιάς του αρχηγού της ΝΔ με τον ίδιο επιχειρηματία».

  Η απολογία του υπουργού

  Στο εσωτερικό, δημοσιευόταν συνέντευξη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο οποίος παραδεχόταν τη «μακρόχρονη φιλική σχέση» του με τον Πετσίτη, ο οποίος για ένα χρονικό διάστημα ήταν και οδηγός του. «Αρμόδιος να απαντήσει για την πορεία του είναι ο ίδιος ο Μανώλης Πετσίτης» δήλωνε.

  Την Πέμπτη, η ίδια εφημερίδα δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ – έμμεση απολογία του κ. Παππά για τον παιδικό του φίλο. Είχε προηγηθεί η δήλωση στα «ΝΕΑ» του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Θεόδωρου Κιτσάκου ότι δεχόταν στο γραφείο του «επισκέψεις υπηρεσιακού χαρακτήρα από τον Μανώλη Πετσίτη, ο οποίος λειτουργούσε ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου». Ο Κιτσάκος «καρατομήθηκε» από τη θέση του στη ΔΕΠΑ στις 24 Νοεμβρίου 2017. Το ρεπορτάζ αναφέρεται στο «σίριαλ Πετσίτη» και διευκρινίζει ότι ο Μανώλης Πετσίτης από το τέλος του 2015 είχε απομακρυνθεί από το περιβάλλον Παππά, όπου συνεισέφερε εθελοντικά, και ότι οι δρόμοι των δύο κολλητών δεν χώρισαν ομαλά. «Σύμφωνα με όσα λέγονται, ο Μανώλης Πετσίτης εκδιώχθηκε γιατί θεωρήθηκε ότι έπαιζε “διπλό” παιχνίδι, μεταφέροντας πληροφορίες και εκδουλεύσεις σε εκείνους που ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν πολλά και είχαν ήδη εκπονήσει τεράστια επενδυτικά σχέδια. Ισως να είναι σύμπτωση, αλλά η απομάκρυνσή του συνέπεσε με την αφετηρία του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών.
  Το πώς έφτασε στο σημείο, μετά την απομάκρυνσή του από το περιβάλλον Παππά, να λαμβάνει τους μισθούς και να έχει τις επαγγελματικές επαφές με επιχειρηματίες σαν τον Λαυρεντιάδη – όπως παρουσιάζουν τα σχετικά δημοσιεύματα – είναι σίγουρα ένα ζήτημα προς διερεύνηση» προσθέτει.

  «Τρελά» εισοδήματα

  Πράγματι, αυτό είναι ένα ζήτημα προς διερεύνηση. Γιατί κάποια στιγμή θα χρειαστεί να δοθούν εξηγήσεις πώς ένας απασχολούμενος στον χώρο της εστίασης, με απολαβές της τάξεως των 4.911 ευρώ ετησίως, κατάφερε μέσα σε τρία χρόνια να έχει εισοδήματα ύψους 204.160 ευρώ, προερχόμενα από έναν κύκλο επιχειρηματιών φιλικών προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Συγκεκριμένα, ο Πετσίτης το 2015 έλαβε από την Ionios Financial (τελεί υπό εκκαθάριση) 17.500 ευρώ. Το 2016 δήλωσε απολαβές 72.693 ευρώ από την εταιρεία Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE, 45.935 ευρώ από την Alpha Δορυφορική Τηλεόραση, 32.500 ευρώ από την TAF Sports Marketing, 28.000 ευρώ από τη Forthnet, 20.032 ευρώ από την D-Project, εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιακών και ασφαλιστικών υπηρεσιών, και 5.000 ευρώ από την ΙΚΕ με την επωνυμία LMI. Συνολικές απολαβές της διετίας 316.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το 2017 η ELFE αύξησε την αμοιβή του κατά 65%, φτάνοντάς τη στα 128.500 ευρώ, και οι συνολικές ετήσιες απολαβές του από τις υπόλοιπες υπηρεσίες στη Forthnet και την TAF ήταν 219.000 ευρώ.

  Ευνοημένοι του ΣΥΡΙΖΑ

  Η ELFE ανήκει στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και η Alpha Δορυφορική Τηλεόραση στον Δημήτρη Κοντομηνά. Και οι δύο επιχειρηματίες περιλαμβάνονται σε αυτούς που ευνοήθηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση. Ο πρώτος αύξησε υπέρογκα το χρέος της εταιρείας του προς τη ΔΕΠΑ τα τελευταία τρία χρόνια – όπως φαίνεται, με την κάλυψη κορυφαίων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ – και ο δεύτερος είδε πριν από περίπου έναν μήνα να παραγράφονται φόροι και προσαυξήσεις περίπου 90 εκατομμυρίων ευρώ για χρήματα που βρέθηκαν σε λογαριασμούς του στο εξωτερικό με αδικαιολόγητη πηγή προέλευσης και για υποβολή ανακριβούς φορολογικής δήλωσης. Η έρευνα των οικονομικών αρχών καθυστέρησε και η υπόθεση υπέπεσε στη ρύθμιση για την πενταετή παραγραφή φορολογικών υποθέσεων. Στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2016, ο Alpha ήταν δεύτερος επιλαχών σταθμός μετά την Dimera του Ιβάν Σαββίδη. Επιπλέον, η καθυστέρηση της δίκης για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016, ωφέλησε και τον Λ. Λαυρεντιάδη και τον Δ. Κοντομηνά, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη λίστα με τους 35 κατηγορουμένους – η δίκη επανεκκίνησε την περασμένη εβδομάδα.

  Εύλογα ερωτήματα

  Πώς γίνεται να εκδιώχθηκε ο Πετσίτης από το περιβάλλον του κ. Παππά στο τέλος του 2015 και να παίζει «διπλό παιχνίδι» το 2016, στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, η προκήρυξη του οποίου έγινε τον Μάιο; Επειτα από τη διεξαγωγή του διαγωνισμού διατυπώθηκαν οι γνωστές κατηγορίες περί επιχειρηματιών – «λαγών» της κυβέρνησης. Πού χωρούσε ένα άτομο σαν τον Πετσίτη ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και σε επιχειρηματίες όπως αυτοί που πήραν μέρος στον διαγωνισμό, παρά μόνο ως δευτεραγωνιστής σε ρόλο «αχθοφόρου» κατά τη διατύπωση της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Και έπειτα, όταν πλημμύρισε το Facebook του από φωτογραφίες με τον κ. Κοντομηνά, κανένας από τους πρώην συντρόφους του, που όψιμα τον αποποιούνται, δεν αναρωτήθηκε πώς βρέθηκε ξαφνικά με τέτοια «κονέ»;
  Ο κ. Παππάς, μιλώντας στην ΕΡΤ την Πέμπτη το βράδυ, είπε: «Δεν έχω αρνηθεί ποτέ ότι γνωρίζω τον κ. Πετσίτη. Υπήρξε συνεργασία, σε εθελοντική βάση, και κατόπιν απομακρύνθηκε και εργάστηκε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες μάλιστα συγκρούστηκαν με την κυβέρνηση».

  Το μαγαζάκι της ΕΡΤ και οι πελάτες

  Η πραγματικότητα είναι όμως ότι ο Πετσίτης, χωρίς να δικαιολογείται από τα τυπικά προσόντα του, εμφανίζεται ξαφνικά να έχει επιφανείς πελάτες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς κλάδους, που επωφελούνται από αποφάσεις ή παραλείψεις της διοίκησης της ΕΡΤ και οι τρεις στους τέσσερις να εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του κ. Παππά.

  Μέχρις ότου τοποθετηθούν επί του ζητήματος οι «πελάτες» του κ. Πετσίτη, δεν μπορούμε να ξέρουμε το αντικείμενο των υπηρεσιών που προσέφερε. Ομως, στις τέσσερις γνωστές περιπτώσεις, για τους πελάτες του κ. Πετσίτη συμβαίνει να εξυπηρετείται το συμφέρον τους από αποφάσεις ή παραλείψεις των διοικήσεων τόσο της ΔΕΠΑ (για την περίπτωση Λαυρεντιάδη) όσο και της ΕΡΤ (για τις άλλες τρεις). Το ενδιαφέρον είναι πως με τον «νόμο Παππά» ο αρμόδιος υπουργός Ενημέρωσης ελέγχει πλήρως την ΕΡΤ.

  Εκτός από τη φημολογούμενη εμπλοκή στη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών το 2016, το δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ μεταφέρεται από εταιρεία συμφερόντων Κοντομηνά, η οποία φέρεται ως μία εκ των πελατών. Το ετήσιο αντίτιμο εκτιμάται σε 600.000 – 1 εκατ. ευρώ.
  Ο Κωνσταντίνος Ντέρης της TAF Sports Marketing είναι γνωστό πρόσωπο στην ΕΡΤ, γιατί η εταιρεία του πουλάει και αγοράζει δικαιώματα αθλητικών διοργανώσεων. Στην αγορά των δικαιωμάτων το περιθώριο κέρδους, όταν ο αντισυμβαλλόμενος είναι επιρρεπής σε λάθη, μπορεί να είναι αστρονομικό. Το κλείσιμο των δικαιωμάτων για τους αγώνες του εφετινού Μουντιάλ στη Ρωσία έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που εκτυλίχτηκε έναν χρόνο πριν. Ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ζήτησε εκ των προτέρων έγκριση της κυβέρνησης για να δώσει προσφορά μέχρι 10 εκατ. ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα – τη διαδικασία ολοκλήρωσε η επόμενη διοίκηση της ΕΡΤ. Στο τέλος του Μουντιάλ τα έσοδα της κρατικής τηλεόρασης από τη διαφήμιση ήταν μόνο 7,3 εκατ. ευρώ, ενώ η ΕΡΤ1 ήταν δεύτερη σε τηλεθέαση.

  Στις αρχές του 2017, όταν γίνονταν οι προσφορές για την Euroleague του μπάσκετ, η ΕΡΤ δεν έκανε καν προσφορά για το κομμάτι της ελεύθερης τηλεόρασης, παρά το ότι ανέδειξε το «προϊόν» χωρίς οικονομική ζημιά. Η Νova/Forthnet κατέθεσε προσφορά και για τα συνδρομητικά και για την ελεύθερη τηλεόραση και πήρε όλο το πακέτο, εξοργίζοντας τον ΟΤΕ που επίσης ενδιαφερόταν, αλλά δεν γνώριζε για την αποχή της ΕΡΤ. Επίσης, 350.000 ευρώ οφειλή της Νova/Forthnet στην ΕΡΤ συμψηφίστηκε με διαφήμιση μέσω του δελτίου ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης. Για τα παιχνίδια της Super League η ΕΡΤ χρησιμοποιεί τη Νova/Forthnet για τις μεταδόσεις, η οποία χρησιμοποιεί ως υπεργολάβο μια πορτογαλική εταιρεία, η οποία διαθέτει βαν για εξωτερικές μεταδόσεις μεγάλης ευκρίνειας. Τα δύο βαν έχουν κόστος αγοράς περίπου 2 εκατ. ευρώ και η ΕΡΤ πληρώνει για τις μεταδόσεις 2 ετών 5 εκατ. ευρώ.

   

  Η εκπροσώπηση των offshore του Λαυρεντιάδη

  Ο Λ. Λαυρεντιάδης είναι πρόσωπο η δραστηριότητα του οποίου αφορά ολόκληρη την κυβέρνηση, όχι μόνο τον κ. Παππά. Ο Πετσίτης εμφανίζεται να εκπροσωπεί τις offshore του συγκεκριμένου επιχειρηματία, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για τη λεηλασία της ΔΕΠΑ και συστάθηκαν στην Κύπρο από το δικηγορικό γραφείο Αρτέμη Αρτεμίου και Λάμπρου Πιερή. Ο Α. Αρτεμίου ήταν το πρόσωπο που συνόδευσε τον Ν. Παππά στη Βενεζουέλα τον Αύγουστο του 2013 και τον Οκτώβριο του 2016 εθέαθη να βγαίνει από το Μέγαρο Μαξίμου. Ισως να είναι απλή σύμπτωση, αλλά όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα το γραφείο Αρτεμίου – Πιερή απέκτησε τη διαχείριση των εταιρειών που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο της Proton Bank και της εξαγοράς της ELFE.

  Τα ερωτήματα και οι συμπτώσεις που περιβάλλουν τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένους επιχειρηματίες θα υποχρέωναν άλλους πολιτικούς σε λογοδοσία. Οι κ.κ. Τσίπρας και Παππάς, αλλά και ο υπόλοιπος ΣΥΡΙΖΑ, δεν υποκύπτουν σε τέτοια αστικά ήθη. Δεν δίνουν αναφορά γιατί δεν αναγνωρίζουν την άλλη πλευρά, που είναι η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και όλο το παλαιό σύστημα, το οποίο κατηγορούν ότι δημιουργεί αντιπερισπασμούς με ανύπαρκτα σκάνδαλα αντί να απολογείται για τα υπαρκτά δικά του. Νομίζουν ότι το βόδι του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να τρέφεται με το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

   

  Πολιτική
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk