Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Ενώ η πανδημία από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 23 Μαρτίου έφερε ιστορικές απώλειες (-35%) στις μετοχές παγκοσμίως, οι δημοσιονομικές και νομισματικές παρεμβάσεις των Αρχών οδήγησαν σε κέρδη 51% τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών της MSCI που «γύρισε» πλέον σε θετικό έδαφος (+2,8%).
Η κατάρρευση των ελληνικών μετοχών το ίδιο διάστημα ήταν από τις ισχυρότερες παγκοσμίως (-47%) ενώ, αν και στο «γύρισμα» το ΧΑ πέτυχε κέρδη 37%, οι απώλειές του κυμαίνονται ακόμη στο 31% και αποτελούν μία από τις χειρότερες επιδόσεις για το 2020 παγκοσμίως, μαζί με αυτές της Αυστρίας, του Μαυρίκιου, της Κολομβίας και της Κύπρου που κινούνται σε παρόμοια επίπεδα. Με το 82% των ελληνικών μετοχών να σημειώνουν εφέτος ζημίες, το ερώτημα είναι γιατί το ΧΑ δεν ακολούθησε το πάρτι των αγορών.
Για τους αναλυτές η πανδημία αντέστρεψε τη δυναμική που είχε αναπτυχθεί από τον εκλογικό κύκλο και το «στοίχημα» των ξένων επενδυτών που, «παίζοντας» το αποκαλούμενο «Mitsotakis trade», πόνταραν στις προοπτικές της χώρας με μια κυβέρνηση πιο φιλική προς την οικονομία οδηγώντας το 2019 το ΧΑ με κέρδη σχεδόν 50% στην πρώτη θέση των αποδόσεων παγκοσμίως.
Οι φόβοι όμως πως η Ελλάδα θα είναι ευάλωτη στην πανδημία και το γεγονός ότι τα διεθνή κεφάλαια σε περιόδους αναταραχών αναζητούν πιο ρευστές αγορές οδήγησαν σε καθαρές εκροές 500 εκατ. ευρώ από τους ξένους επενδυτές. Και μπορεί η ΕΚΤ με το «QE Πανδημίας» να «έσωσε» τα ελληνικά ομόλογα, οι ελληνικές μετοχές αντίθετα, με τα ξένα funds να ρευστοποιούν, δεν είχαν κάποιο στήριγμα.
Η πανδημία άφησε εξάλλου την ελληνική αγορά χωρίς αφήγημα, χωρίς «επενδυτικό story», ενώ οι γεωπολιτικές προκλήσεις ενέτειναν τον προβληματισμό. Την ίδια ώρα, οι φόβοι για το βάθος της ύφεσης και την πορεία των κόκκινων δανείων οδήγησε σε απώλειες 62% εφέτος τις τραπεζικές μετοχές που καθορίζουν και την τάση στο ΧΑ.
Ετσι, η αγορά αναζητεί πλέον ένα νέο αφήγημα που θα μπορούσε να προσελκύσει και διεθνείς επενδυτές στρέφοντας το βλέμμα της στην αξιοποίηση του πακέτου των 72 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και το νέο ΕΣΠΑ με στόχο τον μετασχηματισμό του οικονομικού μοντέλου της χώρας, χωρίς όμως να υπάρχουν περιθώρια για εκθέσεις ιδεών και παλινωδίες του παρελθόντος.
Μετά τις «FAANG» οι «ESG»
Από τα χαμηλά στις 23 Μαρτίου ο δείκτης STOXX 600 και ο Nikkei σημειώνουν κέρδη 40%, οι αναδυόμενες αγορές 46% και οι δείκτες S&P 500 και NASDAQ των ΗΠΑ 54% και 68% αντίστοιχα, με αιχμή όμως τις τεχνολογικές μετοχές «FAANG» – Facebook (+30%), Apple (+60%), Amazon (+78%), Netflix (+50%) και Google (+60%). Εάν πάντως οι «FAANG» κυριάρχησαν την τελευταία 10ετία, η Morgan Stanley πιστεύει ότι οι εταιρείες «ESG», που σχετίζονται με θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης, θα κυριαρχήσουν στην επόμενη.