Γιατί έδωσε η Mondelez $2 δισ. για την Chipita
Τι θα γίνει με τις παραγωγικές μονάδες και τα δίκτυα διανομής στην Ελλάδα – Τα επόμενα βήματα του Σπύρου Θεοδωρόπουλου
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Οι Αμερικανοί της Mondelez με ένα εξωφρενικό τίμημα 2 δισ. δολαρίων (1,63 δισ. ευρώ σύμφωνα με την τρέχουσα ισοτιμία ευρώ – δολαρίου) απέκτησαν την Chipita, την πιο πετυχημένη ελληνική εταιρεία τροφίμων. Εξωφρενικό γιατί αντιστοιχεί 20 φορές στα κέρδη EBITDA της Chipita, μιας εταιρείας που δεν έχει δώσει μέρισμα εδώ και πολλά χρόνια.
Αφελείς όμως δεν είναι. Τίναξαν την μπάνκα στον αέρα γιατί αγόρασαν «ανάπτυξη».
Η Chipita είναι κατά βάση παραγωγική εταιρεία, με τεχνογνωσία, καλό προϊόν και καινοτομία. Θέλουν να ενισχύσουν τη μετοχή τους και τη χρηματιστηριακή αξία της Mondelez με την εξαγορά αυτή και δεν το κρύβουν: «Η συναλλαγή θα συμβάλει άμεσα στην αύξηση των κερδών ανά μετοχή από την ολοκλήρωση της συμφωνίας που θα βασίζονται σε εκτενείς συνέργειες» αναφέρει η ανακοίνωση της Mondelez με την οποία έκανε γνωστή την εξαγορά.
Και τα δάνεια 300 εκατ. ευρώ
Το τίμημα περιλαμβάνει και τα δάνεια της Chipita ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αραβικός όμιλος Olayan που κατέχει το 80% της Chipita θα λάβει μετοχές της Mondelez ενώ οι υπόλοιποι μέτοχοι μετρητά. Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος που ελέγχει το 12% θα λάβει περίπου 160 εκατ. ευρώ και οι λοιποί μέτοχοι (Φώλιας, Φρέρης, Νένδος κ.ά.) που κατέχουν ένα 8% άλλα 108 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος εκτός από το τριψήφιο ποσό εκατομμυρίων θα αποκτήσει τον έλεγχο της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας που ανήκε στην Chipita και το 40% της μονάδας της Chipita στην Ινδία που έμειναν εκτός του deal. Επίσης, διατηρεί ποσοστό στη μονάδα παραγωγής υδροπονικής ντομάτας Wanderplant στη Δράμα. Ενα μεγάλο μπόνους από τον όμιλο Olayan, καθώς οι Αραβες χάρη στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο που απογείωσε την Chipita έβγαλαν τρεις φορές τα λεφτά της αρχικής επένδυσης. Την είχαν αγοράσει το 2010 έναντι 350 εκατ. ευρώ και θα λάβουν σήμερα μετοχές της Mondelez αξίας 1,06 δισ. ευρώ.
Γαριδάκια για τα σινεμά
Η Chipita ιδρύθηκε το 1973 από τα αδέλφια Γαβαλάκη. Σε μια μικρή οικοτεχνία στο Μοσχάτο έφτιαχναν γαριδάκια που τα πωλούσαν στο σινεμά. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος προερχόμενος από επιχειρηματική οικογένεια στον χώρο των τροφίμων (Ρεκόρ) εξαγοράζει το 50% της Chipita στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και σταδιακά αποκτά τον πλήρη έλεγχο. Το 1990 ο όμιλος Olayan θα επενδύσει για πρώτη φορά στην Chipita και θα στηρίξει τα σχέδια του επιχειρηματία για διεθνή ανάπτυξη. Το 2006 η Chipita πέρασε στο άρμα της Vivartia μετά την τριπλή συγχώνευση ΔΕΛΤΑ, Chipita και Γενικής Τροφίμων και το 2010 αποσχίστηκε από τη Vivartia και εξαγοράστηκε από τον όμιλο Olayan.
Στο τιμόνι της εταιρείας, ανεξάρτητα από το ποιος ήταν βασικός μέτοχος, ήταν πάντα ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος πιστώνεται και τη γιγάντωση του ελληνικού ομίλου.
Η Mondelez με την απόκτηση της Chipita αποκτά ιδιαίτερη δύναμη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπου η μέχρι σήμερα παρουσία της ήταν υποτονική. Οι δύο εταιρείες βεβαίως έχουν διαφορετικά δίκτυα και εκεί θα προκύψουν οι πρώτες καραμπόλες. Το δίκτυο της Chipita απευθύνεται κατευθείαν στη λιανική – καθώς τα προϊόντα της έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης -, ενώ το δίκτυο της Mondelez λειτουργεί με χονδρεμπόρους. Επίσης σε πολλές χώρες οι πωλήσεις της Chipita «πατούν» πάνω στο δίκτυο της Pepsico, που είναι από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της Mondelez.. Η Mondelez International έχει ετήσια έσοδα 27 δισ. δολάρια και παρουσία σε 165 χώρες. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται μέσω της Mondelez Ελλάς με εργοστάσιο στην Αθήνα.
Μεταξύ των brands που διακινεί στην αγορά είναι: σοκολάτες Kiss, γκοφρέτα 3BIT, Merenda, Lacta, Υγείας Παυλίδη, τυρί κρέμα Philadelphia, μπισκότα Oreo, ροφήματα σοκολάτας Lacta και Cadbury, τσίκλες Trident, Dentyne, καραμέλες Halls κ.ά. Ενδεχόμενο συγχώνευσης των παραγωγικών μονάδων στην Ελλάδα (εργοστάσια σε Λαμία και Λάρισα) η αγορά δεν βλέπει. Αντιθέτως, εκτιμά πως θα υπάρξουν συνέργειες στις προμήθειες, στο marketing κ.α.

