• Αναζήτηση
 • Εύα Καϊλή: «Γιατί δεν θα είμαι υποψήφια στη Θεσσαλονίκη»

  Η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι η επιλογή Μπουτάρη να μη δώσει κατευθύνσεις οδήγησε σε πολυδιάσπαση τον δημοκρατικό χώρο και σε «συρροή υποψηφιοτήτων αυτόκλητων σωτήρων»

  ΔΙΟ

  «Εκτίμησα πως η στιγμή δεν είναι κατάλληλη, η διάθεσή μου να προσφέρω στην πόλη μου όμως παραμένει διαρκής». Η Εύα Καϊλή εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση να μην είναι υποψήφια στον Δήμο Θεσσαλονίκης, αφήνοντας αιχμές και για τη στάση του Γιάννη Μπουτάρη. «Η αποφυγή του να δώσει κατευθύνσεις οδήγησε σε πολυδιάσπαση και σε συρροή υποψηφιοτήτων αυτόκλητων σωτήρων» αναφέρει. Xαρακτηρίζει τις επικείμενες ευρωεκλογές τις «πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών» και υπογραμμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει κάθε λογική με την οποία οφείλουν να συγκρουστούν οι Ευρωπαίοι Προοδευτικοί. Για τη συμφωνία των Πρεσπών τονίζει ότι «ντρέπομαι για τον ενδοτισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τους επιστρέφω κάθε χαρακτηρισμό που έκαναν για κάθε Ελληνα που υπερασπίζεται τα σύμβολα της πατρίδας μας».

   

  Πώς καταλήξατε στην απόφαση να μην είστε υποψήφια στον Δήμο Θεσσαλονίκης;

  «Η συμμετοχή μου στα κοινά ξεκίνησε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ως δημοτική σύμβουλος στα 22 μου. Ομολογώ ότι ήταν ανέλπιστη τιμή και μόνο η αναφορά του ονόματός μου για το αξίωμα του δημάρχου. Παρά τη διάθεσή μου να διαμορφωθεί μια θετική δυναμική, ώστε να κερδηθούν τα στοιχήματα της Θεσσαλονίκης, εκτίμησα πως η στιγμή δεν είναι κατάλληλη, η διάθεσή μου να προσφέρω στην πόλη μου όμως παραμένει διαρκής. Με τη δουλειά μου ήδη προσπαθώ να εξασφαλίζω για την πόλη μου οφέλη με «μάχες» και διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται στις Βρυξέλλες, όπως τη διασφάλιση χρηματοδοτήσεων και κονδυλίων για την Περιφέρεια, την επιχειρηματικότητα, τους νέους, τις startups κ.ά.».

   

  Επαιξε ρόλο ο «Κλεισθένης» ή ο Γιάννης Μπουτάρης στην απόφασή σας;

  «Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμανε υποχώρηση και στην Αυτοδιοίκηση με τα αδιέξοδα του «Κλεισθένη» και το προβληματικό εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής να «αποδομεί» την αποκέντρωση με την τακτική της «καμένης γης», καθώς στην αποτυχία τους να δημιουργήσουν πλειοψηφικά ρεύματα σε δήμους ή περιφέρειες επέλεξαν να ναρκοθετήσουν κάθε άλλη προσπάθεια, θέτοντας σε ομηρεία και διαρκή αμφισβήτηση οποιονδήποτε σχεδιασμό για δραστικές αλλαγές. Στη Θεσσαλονίκη η αποχώρηση του Γιάννη Μπουτάρη και η αποφυγή του να δώσει κατευθύνσεις οδήγησαν σε πολυδιάσπαση και αμηχανία στον δημοκρατικό χώρο και σε συρροή υποψηφιοτήτων αυτόκλητων σωτήρων. Εύχομαι η πολυπόθητη συναίνεση που τόσο έχει ανάγκη η πόλη μας να επιτευχθεί, ώστε η πόλη να ανακτήσει τον ρόλο του εμπορικού, ενεργειακού, γεωπολιτικού παίκτη, αξιοποιώντας για παράδειγμα τη θέση της, το λιμάνι, την ερευνητική της κοινότητα και άλλους θησαυρούς».

   

  Συμφωνήσατε με τη Φώφη Γεννηματά να είστε στο ευρωψηφοδέλτιο. Θεωρήθηκε πιο σημαντική η μάχη των ευρωεκλογών από αυτήν του δήμου;

  «Είναι αναμετρήσεις με διαφορετικά χαρακτηριστικά και δυναμικές. Ο δήμος, λόγω κλίμακας, υπό κατάλληλες συνθήκες γίνεται ιδανικό «εργαστήρι» για εφαρμογή πολιτικών, γέννηση νέων ιδεών, για την υλοποίηση ενός οράματος για κοινωνική πρόοδο με πραγματικές αναφορές και δεδομένα μετρήσιμα.

  Η Ευρώπη, από την άλλη, είναι το μεγάλο μας σπίτι, με τις εκλογές του Μαΐου να είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών. Στην πρώτη μου θητεία η Ευρώπη παρέπαιε υπό τον αστερισμό της οικονομικής κρίσης, το Προσφυγικό και την ανασφάλεια της σαρωτικής παγκοσμιοποίησης στην ψηφιακή εποχή. Τώρα έχει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της λανθασμένης διαχείρισης αυτών, με την αύξηση των ανισοτήτων και την αποδυνάμωση της μεσαίας τάξης, που έδωσαν χώρο στις δυνάμεις του εθνικολαϊκισμού και των άκρων. Η εντύπωση ότι η ΕΕ είναι μηχανισμός των αριθμών οδήγησε σε απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών και στην κυριαρχία της αντισυστημικής ρητορικής, παρότι παραμένει η καλύτερη ήπειρος για να ζει κανείς. Οι πολίτες νιώθουν εκτεθειμένοι οικονομικά, σε ανεργία, σε θρησκευτικό εξτρεμισμό, στην αυτοματοποιημένη απρόσωπη και παγκοσμιοποιημένη αγορά, και αυτό πρέπει ριζικά να αλλάξει. Είναι πρόκληση για την ΕΕ να αποτελέσει για τους πολίτες της περιβάλλον ασφάλειας και δημοκρατίας, για μια ευρωπαϊκή ταυτότητα, με τις διαφορές να είναι το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα και συνεκτικός ιστός, το κοινό όραμα για ειρήνη και δημιουργία. Σε αυτό το παζλ με τόσες εύθραυστες ισορροπίες, οι ευρωβουλευτές έχουν πολυδιάστατο ρόλο. Ευτυχώς ο διορισμός σε βολικές λίστες χωρίς σταυρό και χωρίς δυνατότητα κριτικής του έργου τους από τους πολίτες αποτελεί παρελθόν. Σε αυτό το πλαίσιο οι πολίτες μπορούν να με αξιολογήσουν και να με κρίνουν για την πρώτη μου θητεία, για τη στάση και τη δουλειά μου».

   

  Ποιες είναι οι βασικές παρεμβάσεις σας προς αυτή την κατεύθυνση;

  «Εργάστηκα σκληρά με ό,τι μέσα είχα για τη βελτίωση των κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών και αποτελεσμάτων, διεκδικώντας τα μέγιστα οφέλη για τον τόπο μου. Για παράδειγμα, ανέλαβα σημαντικούς ρόλους στη νομοθέτηση γενναίων χρηματοδοτήσεων του νέου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, από τις οποίες η χώρα μας επωφελείται άμεσα και πολλαπλάσια. Ανοίγουμε δρόμους, ευκαιρίες και προϋποθέσεις στην ψηφιακή εποχή, ώστε να φέρουμε στην πατρίδα τους νέους μας, που έφυγαν. Διεκδικητική είμαι πάντα για τα εθνικά μας θέματα, για τη Μακεδονία. Παρά τη στοχοποίηση για τη συμμετοχή μου στα συλλαλητήρια από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερα να αναδείξω τα προβληματικά σημεία της συμφωνίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Υπερασπίζομαι την ταυτότητα και τα σύμβολά μας, που αποτελούν στοιχεία της ευρωπαϊκής κουλτούρας, την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα απέναντι στις μεταναστευτικές ροές, την προστασία των περιουσιών των Ελλήνων, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την ενεργειακή πολιτική, τη θετική διάσταση των ανατρεπτικών τεχνολογιών προστατεύοντας το μέλλον της εργασίας, και άλλα εξίσου σημαντικά ζητήματα που είναι μπροστά μας».

   

  «Ο Αλ. Τσίπρας δεν μπορεί να είναι και Ευρωπαίος και αντιευρωπαίος»

   

  Θεωρείτε ότι με την εκλογή Τίμερμανς αλλάζει το σκηνικό στο «φλερτ» των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών με τον Αλέξη Τσίπρα;
  «Ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει κάθε λογική με την οποία οφείλουμε να συγκρουστούμε. Ανέβηκε στο ρεύμα του λαϊκισμού, πολιτεύεται με βάση το ψέμα, τις μισές αλήθειες, τη δημαγωγία, την προπαγάνδα, τον εθνικό και ταξικό διχασμό. Ο κ. Τσίπρας συνεργάζεται στην Ελλάδα με τον κ. Καμμένο, ενώ στην Ευρώπη είναι βολικός σύμμαχος των δυνάμεων εναντίον των οποίων καλεί σε προοδευτικό μέτωπο. Το παιχνίδι των προσωπείων έχει όμως ημερομηνία λήξης, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να είναι και λαϊκιστής και αντιλαϊκιστής, και Ευρωπαίος αλλά και αντιευρωπαίος ταυτόχρονα. Σύντομα ο κάθε Ελληνας θα τον κρίνει και ελπίζω εμείς να ξανακερδίσουμε εκείνους που ξεγελασμένοι από τις υποσχέσεις του τον ακολούθησαν. Στρατηγικός σύμμαχος των Ευρωπαίων Προοδευτικών είναι μόνο όποιος έχει τις αρχές και αξίες μας, και όχι όσοι αποδομούσαν, λοιδορούσαν και εξέθρεφαν το μίσος για το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο κ. Τίμερμανς είναι έμπειρος και αντιλαμβάνεται τον τρόπο που έχει πολιτευθεί ο κ. Τσίπρας».

  Θα φέρει το Μακεδονικό κάλπες νωρίτερα από τον Μάιο;
  «Ισως, πάντως η Μακεδονία μίλησε στα συλλαλητήρια, θα μιλήσει και στις κάλπες. Η κυβέρνηση Τσίπρα θα κριθεί για τους πρόχειρους σχεδιασμούς της στην απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών, όπως και γιατί ζημίωσε συνολικά τη χώρα. Από την αρχή είχα υποστηρίξει ότι η συμφωνία δεν ήταν επωφελής για την Ελλάδα, άνοιγε περισσότερα ζητήματα από όσα έλυνε. Οι πρόσφατες προκλήσεις των Σκοπίων που υπονοούν την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στη χώρα μας το επιβεβαιώνουν. Ντρέπομαι για τον ενδοτισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τους επιστρέφω κάθε χαρακτηρισμό που έκαναν για κάθε Ελληνα που υπερασπίζεται τα σύμβολα της πατρίδας μας απέναντι στον φασισμό ορισμένων συριζαίων που είδαμε να καταδιώκουν όποιον ενοχλεί τη νέα τάξη τους, κρατώντας την ελληνική σημαία».

  Πολιτική
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Μαχητικά και ιστιοφόρα Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη περνούσαν συνέχεια πάνω από την Ικαρία. Μια μαυροντυμένη γυναίκα με ροζιασμένο πρόσωπο και τα κατάλευκα... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk