• Αναζήτηση
 • Για τον Φάνη Κακριδή (1933-2019)

  Απώλεια

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Κλασικός φιλόλογος, μεταφραστής, πανεπιστημιακός δάσκαλος, ο Φάνης Κακριδής, που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τετάρτη 9 Ιανουαρίου, σε ηλικία 86 ετών, ήταν γόνος μιας μεγάλης φιλολογικής οικογένειας. Γεννημένος στην Αθήνα το 1933, γιος του ομηριστή και μεταφραστή των επών Ιωάννη Θ. Κακριδή και εγγονός του λατινιστή Θεοφάνη Α. Κακριδή, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και στη Γερμανία. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, από το 1964 ως το 1984, με μια διακοπή εξαιτίας της απόλυσής του από τη δικτατορία του 1967, και από το 1988 ως το 1990 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το ερευνητικό του έργο επικεντρωνόταν στην αρχαία επική ποίηση και στην κωμωδία. Εξέδωσε τους Ορνιθες (1974) του Αριστοφάνη και μελέτες για τον Ομηρο και μετέφρασε στα ελληνικά σημαντικές μονογραφίες των κλασικών σπουδών των K. J. Dover, W. Schadewaldt, J. de Romilly κ.ά.

  Αν κάτι χαρακτήριζε τον φιλόλογο Φάνη Κακριδή, αυτό ήταν το ακατάπαυστο ενδιαφέρον του για τη μετάδοση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στο σύγχρονο σχολείο και στο ευρύ κοινό. Εγραψε διδακτικά βιβλία για τη μέση εκπαίδευση και δραστηριοποιήθηκε στην επιμόρφωση φιλολόγων. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι μεταφράσεις του, στην αττική διάλεκτο, περιπετειών του Αστερίξ και του Οβελίξ.

  Τακτικός συνεργάτης του «Βήματος», δημοσίευσε βιβλιοκρισίες και άρθρα σχετικά με ζητήματα πολιτικής της εκπαίδευσης, σχετικά πάντα με την αρχαία ελληνική και τη νεοελληνική γραμματεία. Επέμενε ότι στο γυμνάσιο θα ήταν πιο ωφέλιμη η διδασκαλία των αρχαίων κειμένων από μετάφραση, και υποστήριξε τις απόψεις του με εκτεταμένη αρθρογραφία αλλά χωρίς εμπάθεια.

  Για όσους τον γνώριζαν από κοντά, ήταν ένας προσηνής επιστήμονας, ένας χαρισματικός δάσκαλος, ένας ευφυής και απολαυστικός συνομιλητής, ένα πορτρέτο που φιλοτεχνούν λεπτομερέστερα στο «Βήμα» δύο νεότεροι συνάδελφοί του, αποτιμώντας την παρουσία και την προσφορά του Φάνη Κακριδή στα ελληνικά γράμματα.

  Πολιτική
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Μαχητικά και ιστιοφόρα Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη περνούσαν συνέχεια πάνω από την Ικαρία. Μια μαυροντυμένη γυναίκα με ροζιασμένο πρόσωπο και τα κατάλευκα... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk