Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Το πρώτο σοβαρό πολιτικό μέτωπο της νέας χρονιάς ανοίγει η κυβέρνηση, με αφορμή τις προωθούμενες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση και την ασφάλεια των ΑΕΙ. Οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας, όπως παρουσιάστηκαν από τη Νίκη Κεραμέως στο Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης Τρίτης, προεξοφλείται ότι θα πυροδοτήσουν σφοδρή αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση. Γίνεται ωστόσο σαφές από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου και τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο, ότι πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή σύγκρουσης, σε ένα πεδίο αναμέτρησης όπου θα κριθούν η ίδια η κυβέρνηση, η υπουργός, η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Αμεση αντίδραση
από τον ΣΥΡΙΖΑ
Προανάκρουσμα της έντασης η οποία αναμένεται να εκδηλωθεί στον χώρο της Παιδείας δόθηκε ήδη από την προηγούμενη Δευτέρα στη Βουλή. Με αφορμή την προηγούμενη ρύθμιση του υπουργείου για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε από το βήμα της Βουλής στον κ. Μητσοτάκη και στην κυρία Κεραμέως, την οποία χαρακτήρισε «υπουργό της ιδιωτικής παιδείας, των ιδιωτικών συμφερόντων και όχι της παιδείας», κατηγορώντας την για «εξυπηρετήσεις σε ιδιοκτήτες κολεγίων».
Η υπουργός μίλησε για πολλαπλές στρεβλώσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και διευκρίνισε με ανακοίνωσή της ότι η ρύθμιση επ’ ουδενί αφορά εξίσωση των τίτλων σπουδών των κολεγίων με εκείνους των ΑΕΙ και ότι η εθνική και η ενωσιακή νομοθεσία ρυθμίζουν την πρόσβαση στην αγορά εργασίας όλων των ενδιαφερομένων που πληρούν τις προϋποθέσεις.
Οι νέες ρυθμίσεις
για τα πανεπιστήμια
Σε συνέχεια αυτής της αντιπαράθεσης, το νομοσχέδιο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, την κατάργηση των «αιωνίων φοιτητών» και την ασφάλεια στα πανεπιστήμια αναμένεται ότι θα αποτελέσει τη «σπίθα» για πολλές και διαρκείς εντάσεις μέσα στη νέα χρονιά.
Μεταξύ των άλλων, στο νομοσχέδιο προβλέπονται:
l Ο καθορισμός Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής από κάθε πανεπιστημιακό τμήμα.
l Ρυθμίσεις με τις οποίες διευκολύνεται η εισαγωγή υποψηφίων στις σχολές της συνειδητής επιλογής τους και όχι οπουδήποτε, βάσει μιας τυχαίας επιλογής στο μηχανογραφικό δελτίο.
l Η θέσπιση χρονικού ορίου φοίτησης, που θα υπολογίζεται βάσει του ελάχιστου χρόνου ολοκλήρωσης των σπουδών συν το ήμισυ αυτού του χρόνου (Ν+1/2Ν).
Το πεδίο στο οποίο με βεβαιότητα αναμένεται ότι θα φουντώσει η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και επί μέρους ομάδων, είναι αυτό της ασφάλειας των ΑΕΙ. Με βάση τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, προβλέπονται μέτρα όπως η ελεγχόμενη είσοδος και η ενίσχυση των διατάξεων πειθαρχικού και ποινικού δικαίου, με στόχο την πρόληψη και αποτροπή πράξεων βίας και ανομίας στο Πανεπιστήμιο. Στο πλαίσιο αυτό θα συσταθεί η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ). Θα αποτελείται από άοπλους αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι θα υπάγονται στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Με τη ρύθμιση διαφωνούν ήδη οι πρυτάνεις, οι οποίοι επιθυμούν να υπάγεται το νέο σώμα σε εκείνους και όχι στην ΕΛ.ΑΣ.
Αντιδράσεις και από τα Επιμελητήρια
Μέτωπο κατά της κυβέρνησης με αφορμή τη ρύθμιση για τους αποφοίτους ιδιωτικών κολεγίων άνοιξε όχι μόνο η αντιπολίτευση, αλλά και τα Επιμελητήρια, όπως το Τεχνικό και το Οικονομικό, από τα οποία αφαιρείται με την επίμαχη τροπολογία η αρμοδιότητα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων. Η συγκεκριμένη αντίδραση έχει σημασία ως προς το τι θα επακολουθήσει, καθώς οι ηγεσίες των Επιμελητηρίων δεν πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, οι πρόεδροι του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιαςκαι του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός πρόσκεινται στη ΝΔ.