Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Σε ανοιχτή γραμμή με το υπουργείο Οικονομικών και την ΕΚΤ για τη ανάληψη νέων πρωτοβουλιών στήριξης των συνεπών δανειοληπτών που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού βρίσκεται η Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Οπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, η συνέχιση των lockdown καθιστά αναγκαία την εφαρμογή επιπλέον μέτρων στήριξης των οφειλετών, πέραν των αναστολών σε 400.000 δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ και των ρυθμίσεων ανοιγμάτων 15 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν το 2020.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα σκαριά βρίσκεται από την κυβέρνηση ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης για επιχειρήσεις, κατά τα πρότυπα της δράσης ΓΕΦΥΡΑ που ενεργοποιήθηκε πέρυσι για τα ενυπόθηκα δάνεια με ενέχυρο την κύρια κατοικία του οφειλέτη.
Στην προκειμένη περίπτωση, πράσινα μέχρι την πανδημία επιχειρηματικά δάνεια θα επιδοτηθούν για διάστημα έως 9 μηνών, με το κράτος να καλύπτει μέχρι και το 100% των τόκων σε αυτό το διάστημα.
Το πρόγραμμα θα ονομάζεται «ΓΕΦΥΡΑ 2» ή «ΓΕΦΥΡΑ για επιχειρήσεις».
Αναστολή δόσεων
για 9 ακόμη μήνες
Ταυτόχρονα, μετά τις εποπτικές διευκολύνσεις που παρείχε η ΕΚΤ, οι τράπεζες μπορούν να παρατείνουν έως τους 9 μήνες τις αναστολές δόσεων ή χρεολυσίων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αντίστοιχα.
Η επέκταση αυτή αφορά τόσο τα δάνεια που έχουν ήδη ενταχθεί στο ευνοϊκό καθεστώς όσο και νέα αιτήματα που θα υποβληθούν μέχρι και το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου. Σημειώνεται πάντως πως το μεγαλύτερο μέρος των δανείων λιανικής τραπεζικής θα πιάσει το αργότερο έως το τέλος Φεβρουαρίου το πλαφόν των εννέα μηνών.
Στο πλαίσιο αυτό, τα πιστωτικά ιδρύματα εξετάζουν σενάρια για τη στήριξη των συγκεκριμένων οφειλετών. Στόχος είναι οι δόσεις να επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα σταδιακά.