Μια σημαντική γαλλογερμανική συμφωνία επιτεύχθηκε τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας προς Τρίτη, παραμονή του Eco/Fin, στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί Οικονομικών των δύο μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων της ΕΕ συμφώνησαν στο σχέδιο φορολόγησης των Τεσσάρων Μεγάλων (Big Four) της ψηφιακής τεχνολογίας, των αμερικανικών Google, Apple, Facebook και Amazon. Διότι οι γνωστές και με το ακρωνύμιο GAFA γιγαντιαίες επιχειρήσεις ασκούν με μεγάλη επιτυχία το άθλημα της φοροαποφυγής στην Ευρώπη, «βελτιστοποιώντας» τη φορολόγησή τους μέσω της μεταφοράς και εγγραφής τζίρου και κερδών από χώρα σε χώρα, αναζητώντας τους χαμηλότερους συντελεστές – και δεν είναι δύσκολο να τους βρουν, διότι η φορολογική ενοποίηση παραμένει στόχος άπιαστος για την «Ενωμένη Ευρώπη».

Εν μέσω κρίσης των «κίτρινων γιλέκων», πάντως, είναι ισχυρός ο συμβολισμός της προσπάθειας για δικαιότερη φορολόγηση επιχειρηματικών γιγάντων με κεφαλαιοποιήσεις που φλερτάρουν με το 1 τρισ. δολ. (η Amazon το έχει ήδη ξεπεράσει). Και το γεγονός ότι το Παρίσι έπεισε το Βερολίνο να συμφωνήσει στην ευρωπαϊκή φορολόγηση των GAFA ανεξάρτητα από τις πρωτοβουλίες που παίρνει προς την κατεύθυνση αυτήν ο ΟΟΣΑ, σίγουρα πιστώνεται στον πολλά δεινά υφιστάμενο εσχάτως πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και στον πρωθυπουργό του, Εντουάρ Φιλίπ. Το σχέδιο, πάντως, που παρουσίασε τον περασμένο Μάρτιο η Κομισιόν και με πείσμα προωθεί η Γαλλία (και έπειτα από επιφυλάξεις μηνών δέχεται η Γερμανία, επειδή ανησυχεί μήπως επιβαρυνθούν φορολογικά και οι δικές της εταιρείες υψηλής τεχνολογίας), δεν πρόκειται να υιοθετηθεί από τους Ευρωπαίους πριν από τον Μάρτιο του 2019.

Τέσσερις αντιδρούν

Θα πρέπει δηλαδή το Ευρωκοινοβούλιο λίγο προτού λήξει η θητεία του να εγκρίνει τις νέες, αναθεωρημένες διατάξεις που προέκυψαν εξαιτίας των γερμανικών επιφυλάξεων αλλά και των ισχυρών αμερικανικών πιέσεων, όπως διαβεβαιώνει ο γαλλικός Τύπος. Την ευθύνη για τις τροποποιήσεις επί το επιεικέστερο που προβλέπει το τελικό κείμενο που συνυπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ και Ολαφ Σουλτς το Βερολίνο την καταλογίζει στο… Παρίσι. Και αφορούν κυρίως την «εμβέλεια» του φόρου. Διότι αυτός θα εφαρμοστεί μεν επί του τζίρου των GAFA και με ποσοστό 3%, αλλά θα περιορίζεται μόνο στα έσοδα από τις διαδικτυακές διαφημίσεις και όχι «επί του τζίρου» ή στη μεταφορά δεδομένων προς τους χρήστες.

Επίσης, συμφωνήθηκε η φορολόγηση των GAFA στην ΕΕ να επιβληθεί την 1η Ιανουαρίου 2021. Αν έως τότε υιοθετηθεί μια διεθνής λύση στο ζήτημα (κάτι το οποίο μελετά ο ΟΟΣΑ, όπως προείπαμε), αυτή θα αντικαταστήσει τον ευρωπαϊκό φόρο. Και είναι βέβαιο ότι πολλοί στην Ευρώπη εύχονται να έχει βρεθεί μια «παγκόσμια λύση» στο ζήτημα της (μη) φορολόγησης των γιγάντων του Διαδικτύου. Διότι μπορεί Παρίσι, Βερολίνο, Λονδίνο, Μαδρίτη, Ρώμη και η Αθήνα ασφαλώς να συμφωνούν στη φορολόγηση των GAFA, υπάρχουν όμως και εταίροι που απειλούν να ασκήσουν βέτο στη νέα ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα που θα καταρτίσει η Κομισιόν με βάση το αναθεωρημένο από τους Γαλλογερμανούς σχέδιο, όπως διευκρίνισε το πρωί της Τρίτης στο Eco/Fin ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Πρόκειται για την Ιρλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία που θα πρέπει έως τον προσεχή Μάρτιο να πειστούν και να συναινέσουν στο κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο.