Γαλήνιες, τιρκουάζ ημέρες, μακριά από πολέμους…
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Το μεταξένιο μαντίλι σε εκρηκτικά πορτοκαλί, κίτρινα και σμαραγδί χρώματα «έπαιζε» κινηματογραφικού τύπου παιχνίδια με τα τιρκουάζ νερά. Ο ήχος του μικρού αεροπλάνου που έφθανε στον λαμπερό προορισμό της Καραϊβικής έκανε τη Θέκλα να ανασηκώσει το κεφάλι της. Στο κατάλευκο αεροπλανάκι των οκτώ θέσεων βρίσκονταν αγαπημένοι φίλοι οι οποίοι έσπευδαν να μας συντροφεύσουν στον χρυσαφένιο, μακρινό παράδεισο που επιλέγουν συνήθως οι πολύ τυχεροί κάτοικοι αυτού του πλανήτη. Εβγαλα τα μαύρα Celine τύπου seventies γυαλιά από τα μάτια μου. Το St Barts απλωνόταν μπροστά μου, ήρεμο, εντυπωσιακό, με κάποια από τα ωραιότερα και πολυτελέστερα yachts στον κόσμο να «λικνίζονται» νωχελικά στις θάλασσές του. Παρατήρησα ότι κάποιος από το πλήρωμα της θαλαμηγού που μας φιλοξενούσε – ελληνικών συμφερόντων, δεν θα αποκαλύψω το όνομα για ευνόητους λόγους, φέρνει όμως η «επωνυμία» σε «στυλ» ινδικού τύπου μασάζ- είχε ρίξει μια τεράστια απόχη στο νερό. Ακριβώς δίπλα από δύο χειροποίητα Riva που συνόδευαν το σκάφος των περίπου 90 μέτρων. Ανασηκώθηκα από τις μεγάλες μπλε μαξιλάρες «σκορπισμένες» στο χειροποίητο deck. Το μεταξένιο φουλάρι της ανοιξιάτικης συλλογής του Hermes είχε «δραπετεύσει» από τα πυρόξανθα μαλλιά της Θέκλας και είχε προσγειωθεί στην κρυστάλλινη, υδάτινη επιφάνεια. Η ογκώδης απόχη έχει όμως την ικανότητα να «συλλαμβάνει» πολύτιμα μικρά και μεγάλα αντικείμενα. Το μαντίλι παραδόθηκε σε θεραπαινίδα που ανήκει στο προσωπικό του yacht ώστε να το επαναφέρει, άψογο, κολλαριστό στον λεπτεπίλεπτο, μακρύ λαιμό της Θέκλας. Η γοητευτική, ελληνολάτρις Σάφια αλ Ρασίντ χαμογελούσε ικανοποιημένη. Η Σάφια, πρώην σύζυγος του σαουδάραβα μεγαλοεπιχειρηματία Αλ Ρασίντ, μόνιμη επισκέπτρια τα καλοκαίρια της Μυκόνου, της Αντιπάρου και του Πόρτο-Beverly-Χέλι, ήταν επίσης παρούσα στην… αστραποβόλο κρουαζιέρα με φόντο τον αγαπημένο, μακρινό Αγιο Βαρθολομαίο…
Χέμινγκγουεϊ, ροζ σαμπάνιες και… προβλέψεις
Πάνω σε μία από τις μπλε μαξιλάρες με τις γαλάζιες Loro Piana πετσέτες (τον οίκο που επιλέγει ο Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά και το Nammos της Μυκόνου) βρισκόταν το περίφημο βιβλίο του Ερνεστ Χέμινγκγουεϊ «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα». Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι, ο οποίος ένα εικοσιτετράωρο πριν αγόρασε από ρώσο billionaire ένα υπέροχο έργο του Ματίς, μου θύμισε ότι η… πτωχή πλην τιμία Θέκλα με τα μακριά, τύπου Ρίτα Χέιγουορθ μαλλιά, συνήθιζε να «μπερδεύει» την καμπάνα του μεγάλου, πολυβραβευμένου λάτρη των εξωτικών νησιών Χέμινγκγουεϊ (βλέπε Bikini islands) με την κουδούνα (του βοσκού) που χρησιμοποιούσε στη λαοφιλή, ελληνική black & white ταινία ο Κώστας Βουτσάς. Οι προσκεκλημένοι, πίνοντας ροζ Chaurchill σαμπάνια, συζητούσαν εκεί στον τιρκουάζ, luxury αυτόν προορισμό, μακριά από πολέμους, βία, σοκαριστικές εικόνες αλλά και την παγκόσμια πανδημία που ταλαιπωρεί τον πλανήτη, για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ολοι συμφωνούσαν ότι η Ελλάδα, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, θα ζήσει ένα υπέροχο καλοκαίρι.
Μύκονος, Αντίπαρος, Σαντορίνη και η έξοδος των πινάκων
Η Μύκονος και η Αντίπαρος είναι, σύμφωνα με ινδονήσιο μεγιστάνα του πλούτου, οι πιο hot ελληνικοί προορισμοί. «Πριν από μερικά χρόνια πρωταγωνιστούσαν η Μύκονος και η Σαντορίνη» σημείωσε ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι. Η Σαντορίνη προσωπικά πιστεύω ότι «παίζει» μόνη της, συγκεντρώνοντας αποκλειστικά αμερικανούς κροίσους (ό,τι καλύτερο) και τα πλέον θεαματικά sailing yachts στον κόσμο. Οταν ανοίγουν τα πανιά τους το «Black Pearl» και το «EOS» γίνεται χαμός. Το «Α» του Αντρέι Μελνιτσένκο δυστυχώς δεν θα ταξιδέψει πλέον προς τις θάλασσες του Αιγαίου. Τουλάχιστον για αρκετά μεγάλο διάστημα. Ακριβώς όπως και οι θαλαμηγοί άλλων ρώσων ολιγαρχών. Κάποιοι από αυτούς όμως κατόρθωσαν να βγάλουν από τα σαλόνια των σκαφών τους πίνακες μυθικής αξίας. Αυτοί πουλήθηκαν σε τούρκους επιχειρηματίες, όπως και σε ιδιοκτήτη υπερπολυτελούς διαμερίσματος στο Χονγκ Κονγκ. Οσοι πρόλαβαν, πρόλαβαν, χαμογέλασε πονηρά μέλος της τραπεζικής οικογένειας Σάφρα…
Η επιστροφή των trendy spots στο κέντρο της Μυκόνου
Τα μικρά καταπράσινα σμαράγδια που σχεδιάζει η εγγονή της Λίλυ Σάφρα έλαμπαν στον λαιμό ενός πολύ ωραίου κοριτσιού που λικνιζόταν στους ρυθμούς που έπαιζε ο εξωτικής γοητείας καλογυμνασμένος DJ. Ο νεαρός άνδρας μού έλεγε ότι στο παρελθόν ερχόταν συχνά τα καλοκαίρια στη Μύκονο για να «ανέβει» στα decks του Cavo Paradiso. Η Covid-19 τον κράτησε μακριά, αυτό όμως εδώ το καλοκαίρι θα επιστρέψει στη λατρεμένη Mykonos, είτε για να «παίξει» στο Cavo Paradiso είτε (αν τελικά είναι έτοιμο εντελώς) στο Billionaire του Φλάβιο Μπριατόρε που ετοιμάζεται στο κέντρο του Νησιού των Ανέμων. Ελληνας επιχειρηματίας από τους παλιούς fun του αιγαιοπελαγίτικου, κοσμοπολίτικου νησιού έλεγε ότι η επιστροφή σημαντικών διεθνούς φήμης clubs αλλά και εστιατορίων στο κέντρο της Μυκόνου θυμίζει τις super εποχές, όταν μπροστά στο λιμάνι υπήρχαν οι εμβληματικές Εννέα Μούσες και πιο πάνω το Remezzo. Ο ήλιος αρχίζει να δύει σιγά-σιγά. Η βραδινή πρόσκληση για φαγητό είναι στο iconic Eden Rock St. Barts και αμέσως μετά για το τελευταίο drink στο Cheval Blanc-St. Barth, το αδελφάκι του αγαπημένου μου hotel στην Courchevel. Ο Μπερνάρ Αρνό της LVMH μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος για αυτά.
Τόμαχοκ, η Εύα, οι Ελληνες, τα πωλητήρια
Τα αεροπλανάκια συνεχίζουν να φθάνουν από το Saint Martin στο St Barts. Η φίλη μου η Ζέτα, την οποία γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια μέσω κοινού μας φίλου, άκρως γοητευτικού-τότε-πλοιοκτήτη, παρατηρώ ότι διατηρεί τις θαυμάσιες σωματικές της αναλογίες. Στην Αθήνα τα πράγματα είναι παγωμένα. Μικρά γεύματα σε σπίτια ή στις βεράντες ιστορικών ξενοδοχείων με ψάρι και παγωμένο λευκό κρασί. Γνωστός επιχειρηματίας σχολίαζε την «επέλαση» super ονομάτων από τον διεθνή χώρο της εστίασης και του clubbing στη Μύκονο και στη Σαντορίνη. Σε κάποια στιγμή αναφέρθηκε στις «ολόχρυσες» τόμαχοκ μπριζόλες του τούρκου σεφ Νουσρέτ, επισημαίνοντας ότι αν τις πουλάει 1.000 ευρώ στο εστιατόριό του στο Λονδίνο, ποια θα είναι η τιμή τους στη Mykonos; Η Εύα Χερτζίκοβα, η οποία ήταν επάνω στο ελληνικών συμφερόντων yacht στο St Barts, διόρθωσε το κορδόνι από το μπικίνι της. Το σκάφος μετά το τέλος της κρουαζιέρας θα «κατηφόριζε» σε ελληνικά ναυπηγεία στο Πέραμα και μετά στο Μονακό για να βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι στη διάρκεια του Grand Prix Formula 1 και λίγο πριν η super performer Ντίτα φον Τιζ χαρίσει ένα θεαματικό show στο Καζίνο. Στο Λονδίνο, όπου πολλοί ταξίδεψαν για την αργία της 25ης Μαρτίου, πληροφορήθηκα ότι κάποιοι πουλάνε τα σπίτια τους. Ελληνες γνωστοί επιχειρηματίες. Ισως αγοράσουν στο πιο «φιλόξενο» πριγκιπάτο… Επιστρέφοντας στην «παγωμένη» Αθήνα, πέρασα από το «MILOS» στην Πλατεία Κολοκοτρώνη. Ολοι, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, πολιτικοί, ήταν εκεί. Διαφορετική ατμόσφαιρα στην πόλη μας. Μάλλον μελαγχολική. Οι πάντες συζητούσαν για τον πόλεμο, την πανδημία, τις τιμές που εκτοξεύονται στον ουρανό… Αναπολώ το τιρκουάζ της Καραϊβικής.

