Φρένο στις ροές – ασφάλεια στις δομές

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Εναλλαγή συναισθημάτων και έντονο αίσθημα ευθύνης χαρακτηρίζουν την περίοδο που διανύσαμε. Από το θετικό δεδομένο της έναρξης της αποσυμφόρησης των νησιών μας, στη διαρκή ανησυχία μιας επικείμενης ανόδου των μεταναστευτικών ροών. Από την ικανοποίηση για την έκβαση της μάχης σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα, στην αγωνία για να προστατευθούν οι δομές και οι περίοικοι από τον κορωνοϊό. Από τη λύπη για τα τραγικά γεγονότα στα νησιά, στη γενική διαπίστωση της ανάγκης δημιουργίας κλειστών κέντρων για την προστασία και των διαμενόντων και των τοπικών κοινωνιών.
Ξεκινήσαμε με ξεκάθαρους στόχους: τη δραστική μείωση των μεταναστευτικών ροών και τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Δεν θέλουμε μεταναστευτικές ροές, δεν θέλουμε να είμαστε δίοδος διακινητών. Βάζουμε κανόνες, βάζουμε τάξη, δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι. Ζήσαμε μια εποχή που οι δικαιωματιστές θεωρούσαν ως θέσφατο ότι τα κράτη έχουν μόνο υποχρεώσεις και πρέπει να δρουν με τη λογική του κυνηγημένου. Αυτό το κλίμα πλέον αλλάζει, οι υποχρεώσεις των κρατών είναι πρωτίστως προς τους πολίτες τους.
Για την προστασία της χώρας μας, η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετώπισε δραστικά τις ροές με έναν συνδυασμό δράσεων. Με αυστηρή φύλαξη συνόρων σε συνέχεια απόφασης ΚΥΣΕΑ, με τις ταχύτερες διαδικασίες ασύλου που διαχωρίζουν πρόσφυγες από παράτυπους μετανάστες, με τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και με διεθνοποίηση της κρίσης. Με περιορισμό της διάρκειας επιδομάτων και διαμονής για τους μετανάστες, την επικείμενη εντός του 2020 κατάργησης του προγράμματος ξενοδοχείων – και ειδικά στα νησιά – και του προγράμματος διαμερισμάτων.
Κάναμε τα πρώτα ουσιαστικά βήματα, στον έλεγχο της δράσης των ΜΚΟ, με τη δημιουργία μητρώου στελεχών, με την πιστοποίηση των οργανώσεων, με τη δημιουργία Ειδικής Γραμματείας. Κάναμε τα πρώτα ουσιαστικά βήματα για τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Με αποφασιστικότητα – παρά τις ροές έως αρχές Μαρτίου – αρχίσαμε την αποσυμφόρηση των νησιωτικών δομών κατά 5,3% (α’ τρίμηνο). Αντιμετωπίσαμε τις προκλήσεις στα σύνορά μας και μετακινήσαμε ταχύτατα σε νέες δομές τις αφίξεις του Μαρτίου.
Πήραμε άμεσα μέτρα προστασίας των δομών φιλοξενίας από την κρίση της δημόσιας υγείας και δημιουργήσαμε χώρους καραντίνας στα νησιά, για να προστατέψουμε και την τοπική κοινωνία και τους ήδη διαμένοντες. Εχουμε κρούσματα σήμερα μόνο σε 3 από τις 93 δομές, κανένα κρούσμα στα νησιά και, το πιο σημαντικό, καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής.
Το Μεταναστευτικό είναι ένας αδιάκοπος αγώνας που δεν σου επιτρέπει να κοντοσταθείς και να πάρεις ανάσες. Απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο, όραμα και ικανότητα ευελιξίας στις συνεχώς αναδυόμενες προκλήσεις. Και κυρίως συνεργασία.
Και η ασφάλεια των πολιτών μας αποτελεί την πρώτιστη προτεραιότητά μας. Προχωράμε στην ανάληψη ευθύνης όλων των δομών της χώρας από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Τη μετατροπή ανοικτών δομών σε κλειστές και ελεγχόμενες. Καθιερώνουμε τη χρήση κάρτας προσωπικής κάρτας εισόδου στις δομές φιλοξενίας που λειτουργούμε, όχι μόνο για τους μετανάστες, αλλά για όλους όσοι εισέρχονται σε αυτές. Και με νέο Αpp στα κινητά λύνουμε θέματα αμφίδρομης επικοινωνίας και επίδοσης αποφάσεων.
Αλλάζουμε το νομικό πλαίσιο ασύλου, για να είναι πιο αποτελεσματικό στον διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών παράτυπων μεταναστών.
Είναι δεδομένο ότι στο Μεταναστευτικό η επιτυχία είναι μια έννοια πολύ σχετική. Είναι μια κρίση που μπορείς να επηρεάσεις αλλά δεν μπορείς με ασφάλεια να ελέγξεις. Και στην αντιμετώπιση της κρίσης βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ανθρώπους οι οποίοι ξεκινάνε από διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές και από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις έχουμε ξεκάθαρες θέσεις.
++++++++++++++++++
Ο κ. Νότης Μηταράκης είναι υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

