Φρενάρουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων

Τι σηματοδοτεί το ενδιαφέρον της ΔΕΗ για συμμετοχή σε έργα αντλησιοταμίευσης – «Αγκάθι» η έλλειψη θεσμικού πλαισίου

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ΑΕ Μανόλης Παναγιωτάκης στην Γενική Συνέλευση των μετόχων της σε ξενοδοχείο της Αθήνας, Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016. Η συνέλευση διακόπηκε με παρέμβαση συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και μελών του κόμματος της ΛΑΕ. Οι διαμαρτυρόμενοι αντιτίθενται στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση μέρους του συνολικού πακέτου μετοχών του ΑΔΜΗΕ που θα συζητείτο στη συνέλευσητων μετόχων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ (File: 16839674.jpg )
Τα σχέδια και οι μελέτες… ευημερούν,  όμως τα έργα δεν προχωρούν. Περισσότερα από 20 μεγάλα πρότζεκτ αποθήκευσης ενέργειας, προϋπολογισμού δισεκατομμυρίων ευρώ, παραμένουν στα συρτάρια, εδώ και χρόνια, περιμένοντας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) μια και μόνο υπουργική απόφαση για να «ξεπαγώσουν». Με τους επενδυτές να κινούνται μεταξύ συμπληγάδων, υπουργείο και Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)… παίζουν ήδη στις καθυστερήσεις, με κίνδυνο να χάσουν το τρένο ακόμα και έργα που η Κομισιόν έχει χαρακτηρίσει ως κοινού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCI).

Συζητήσεις

Το ζήτημα ανακινήθηκε και πάλι την περασμένη εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, μιλώντας από το βήμα της 83ης ΔΕΘ, ανέφερε ότι το μέλλον της ενέργειας είναι στις ανανεώσιμες πηγές με παράλληλη αποθήκευση, εστιάζοντας στο ενδιαφέρον της εταιρείας να συμμετάσχει σε μεγάλα έργα αντλησιοταμίευσης και υβριδικών τεχνολογιών αποθήκευσης, όπως εκείνα της ΤΕΡΝΑ.
«Η αντλησιοταμίευση, οι ταμιευτήρες, τα υβριδικά αυτά έργα είναι ενέργεια, που μπορούν να παράσχουν ενέργεια βάσης, και γι’ αυτό πρέπει να εργαστούμε πάρα πολύ συστηματικά, να διαφωτίσουμε τις τοπικές κοινωνίες. Κάποιες από αυτές έχουν αδικαιολόγητες αντιδράσεις, υπάρχουν και στην Κρήτη δυνατότητες, έχουμε αρχίσει να συζητάμε με την ΤΕΡΝΑ και με άλλους οίκους να αναπτύξουμε τέτοια έργα στην Κρήτη εκμεταλλευόμενοι και τις λίμνες που υπάρχουν, την τεχνητή λίμνη παραδείγματος χάριν των Ποταμών στο Αμάρι, με ανεμογεννήτριες» επισήμανε ο κ. Παναγιωτάκης. Πρόκειται για μια επένδυση περίπου 300 εκατ. ευρώ, που συνδυάζει αποθήκευση ενέργειας με αντλησιοταμίευση και παραγωγή ενέργειας από μεγάλα αιολικά πάρκα.
Η ΔΕΗ επίσης συζητεί με την ΤΕΡΝΑ και για τη συμμετοχή της στο άλλο μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, μια επένδυση 500 εκατ. ευρώ, με εγκατεστημένη ισχύ 680 MW, το οποίο έχει χαρακτηριστεί Ελληνική Στρατηγική Επένδυση, ενώ είναι ενταγμένο στα PCI και στο πακέτο Γιούνκερ. Μάλιστα, οι τεχνικές μελέτες και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων συγχρηματοδοτήθηκαν από τον ευρωπαϊκό οργανισμό Innovation and Networks Executive Agency, λόγω του καινοτόμου χαρακτήρα του έργου. Ομως και τα δύο πρότζεκτ λιμνάζουν και δεν μπορούν να ξεκινήσουν εάν δεν υπάρξει νέα νομοθεσία, η οποία θα καθορίσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτά τα έργα θα λειτουργούν και με ποιους οικονομικούς όρους.

Ανάγκη καινοτόμων έργων

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος μιλώντας στο «Βήμα» αναγνωρίζει ότι υπάρχει ανάγκη στήριξης υβριδικών και καινοτόμων έργων αντλησιοταμίευσης. «Είναι μεγάλα έργα και έχουν… βάθος απόσβεσης. Οι ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας είναι εύλογες και σίγουρα αναγκαίες. Το σύστημα πρέπει να είναι έτοιμο» τονίζει. Οπως εκτιμά, το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο την άνοιξη του 2019. «Η σχετική μελέτη βρίσκεται υπό ανάθεση από τη ΡΑΕ και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου ένα δίμηνο. Βάσει αυτής η Αρχή θα εκφέρει γνώμη, την οποία θα αποστείλει στο ΥΠΕΝ και θα κοινοποιήσει στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ. Σε έξι με επτά μήνες αναμένεται ότι θα έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση», αναφέρει ο κ. Βερροιόπουλος. Ωστόσο, κύκλοι της αγοράς επιρρίπτουν ευθύνες σε ΥΠΕΝ και ΡΑΕ για την αδράνεια που έχουν επιδείξει στη δημιουργία του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου και κρίνουν ανέφικτο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εντός εξαμήνου.
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk