Στα δεκάδες προβλήματα της ΛΑΡΚΟ έρχεται να προστεθεί άλλο ένα, το οποίο κυβερνητικές πηγές φοβούνται ότι μπορεί να της δώσει και τη… χαριστική βολή. Στις 24 Ιανουαρίου αναμένεται η τελική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) για την υπόθεση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων στη νικελοβιομηχανία, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι σε βάρος της ελληνικής Πολιτείας.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, μετά την αίτηση αναίρεσης της ΛΑΡΚΟ στην καταδικαστική απόφαση του ΔΕΕ (Νοέμβριος 2017), οι ανώτατοι δικαστές φαίνεται ότι τελικά δικαιώνουν την Κομισιόν για την απαίτησή της να επιστραφεί από τη βιομηχανία το ποσό των περίπου 135 εκατ. ευρώ που της είχε δοθεί (το 2008, το 2010 και το 2011, αλλά και το 2009 για τη συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση του κεφαλαίου της εταιρείας) ως στήριξη από το Ελληνικό Δημόσιο. Και αυτό διότι είχαν τη μορφή κρατικών ενισχύσεων. Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή για προηγούμενη έγκριση, όπως απαιτούσαν οι κανόνες της ΕΕ.

Κίνδυνος προστίμου

Οπως αναφέρουν στο «Βήμα» αρμόδιες πηγές, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμμόρφωση με τη νέα απόφαση τότε μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο στην Ελλάδα για κάθε μέρα που θα περνά, μετά τις 24 Ιανουαρίου, έως ότου τελικά επιστραφούν τα κονδύλια που δόθηκαν στη ΛΑΡΚΟ. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι υπάρχει περίπτωση παρακράτησης των 135 εκατ. ευρώ (σήμερα φτάνουν περίπου τα 170 εκατ. ευρώ) από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Μοναδική περίπτωση αποφυγής των προστίμων και μη καταβολής τους θα είναι η εφαρμογή της λύσης που υιοθετήθηκε το 2014 από την τότε Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για «τριχοτόμηση» της ΛΑΡΚΟ, ή έστω μιας παρεμφερούς λύσης. «Η ΛΑΡΚΟ με τη σημερινή της μορφή δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται» σημειώνουν πηγές της αγοράς.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2014, όταν η Κομισιόν αποφάσισε ότι τα μέτρα στήριξης προσέδωσαν στην υπό κρατικό έλεγχο  βιομηχανία ΛΑΡΚΟ αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, κατά παράβαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις κρατικές ενισχύσεις και ότι η εταιρεία πρέπει να επιστρέψει το ποσό εντόκως.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Επιτροπή, όφειλε να ανακτήσει την ενίσχυση εντός τεσσάρων μηνών, αλλά δεν το έκανε. Αλλωστε, η Ελληνική Δημοκρατία συνέχισε να μη συμμορφώνεται, για αυτό στην προσφυγή της, της 2ας Σεπτεμβρίου 2016, η Κομισιόν είχε ζητήσει από το ΔΕΕ να διαπιστώσει ότι η χώρα μας παρέβη τις υποχρεώσεις της. Η Ελλάδα καταδικάστηκε τελικά τον Νοέμβριο του 2017, αλλά η ΛΑΡΚΟ άσκησε έφεση.

Χρέη στη ΔΕΗ

Πέρα από την υπόθεση της επιστροφής των 135 εκατ. ευρώ, η ΛΑΡΚΟ χρωστά περί τα 300 εκατ. στη ΔΕΗ, ενώ σε πολλά εκατ. ευρώ ανέρχονται και οι δανειακές οφειλές της. Πάντως, όπως ανακοινώθηκε προ ημερών, η Διοίκηση της ΔΕΗ έδωσε μια τελευταία παράταση έως την ερχόμενη Παρασκευή (11 Ιανουαρίου) για τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης της βιομηχανίας, παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις της, μέχρι στιγμής, ουδόλως ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, όπως είναι η πλήρης εξόφληση των τρεχουσών μηνιαίων καταναλώσεων με τις απαραίτητες εγγυήσεις. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη δεν φαίνεται να έχει βρεθεί κάποια λύση, με τις διαβουλεύσεις να διεξάγονται σε υψηλό επίπεδο.