• Αναζήτηση
 • «Φως» στο κοινωνικό φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας

  Share the Light: Η πρώτη ιδιωτική διαδικτυακή πρωτοβουλία στην Ελλάδα από τον Ομιλο Ηρων

  ΤοΒΗΜΑ Team
  διο
  Διαχρονικός σκοπός του Ομίλου ΗΡΩΝ είναι να μοιράζεται τους καρπούς της επιτυχίας του με τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ο ιδιώτης παραγωγός και προμηθευτής ενέργειας, που πρώτος λειτούργησε στην Ελλάδα ήδη από το 2004, τα τελευταία χρόνια εντυπωσιάζει με τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του που έχουν στο επίκεντρο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και παιδιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συνεργασία του Ομίλου με την Εθνική Λυρική Σκηνή, όπου, με το μήνυμα της ισότιμης πρόσβασης στον πολιτισμό για όλους, ο ΗΡΩΝ χρηματοδότησε την πρόσβαση παιδιών που υποστηρίζονται από Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις σε παιδικές παραστάσεις κλασικών αγαπημένων έργων.
  Στόχος του Ομίλου για το 2019 είναι να συνδυάσει την τεχνολογία με την κοινωφελή δράση επιστρατεύοντας τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις για το κοινό καλό. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάζεται με την πλατφόρμα Gridmates και λανσάρει το Share the Light, την πρώτη διαδικτυακή πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα.
  To Share the Light είναι η πρώτη ελληνική διαδικτυακή πλατφόρμα συλλογικής μικροχρηματοδότησης (crowd-funding) που παρέχει τη δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να προσφέρει χρήματα για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων.
  Οπως αναφέρουν εκπρόσωποι του Ομίλου «ο στόχος της προσπάθειας είναι διπλός: αφενός η προβολή της ενεργειακής φτώχειας ως αυτοτελούς κοινωνικού φαινομένου με ανησυχητικές διαστάσεις και σοβαρές επιπτώσεις, αφετέρου η ενίσχυση Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων ώστε αυτές να συνεχίζουν απρόσκοπτα το κοινωνικό τους έργο».

  Χειμώνα-καλοκαίρι

  Ο όρος «ενεργειακή φτώχεια» αναφέρεται στην αδυναμία ατόμων και οργανισμών να αποκτήσουν πρόσβαση σε ενέργεια ή να καλύψουν με επαρκή τρόπο βασικές ενεργειακές ανάγκες, χειμώνα-καλοκαίρι.
  Οπως δήλωσε πρόσφατα εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτροπής για την ενέργεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «σήμερα, 50.000.000 ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να επιλέξουν αν θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους ή αν θα αγοράσουν φαγητό για τις οικογένειές τους».
  Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση «Ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα – προτάσεις καινοτομίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου» του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά στην Αθήνα δαπανούν πάνω από το 10% του συνολικού εισοδήματός τους για θέρμανση, κλιματισμό και ηλεκτρισμό, ενώ οι μισοί σχεδόν κάτοικοι της πόλης δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πληρωμή του λογαριασμού ρεύματος.

  Καινοτομία

  Παρ’ όλες τις ανησυχητικές διαστάσεις του ζητήματος, η ενεργειακή φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται από την πολιτεία ως αυτοτελές κοινωνικό φαινόμενο, αλλά ως προέκταση της οικονομικής φτώχειας.
  Την έκταση και ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού επιθυμεί, λοιπόν, να αναδείξει ο ΗΡΩΝ μέσω της νέας, καινοτόμου για τα ελληνικά δεδομένα πρωτοβουλίας Share the Light.
  Σε ένα πρώτο στάδιο, ο ΗΡΩΝ συνεργάζεται με Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις, οι οποίες γνωστοποιούν τις ενεργειακές τους ανάγκες (σε kWh), με τη δημιουργία εκστρατειών στη διαδικτυακή πλατφόρμα. Στη συνέχεια, υπολογίζονται τα χρήματα που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών αυτών και όσοι επιθυμούν προσφέρουν χρήματα διαδικτυακά και ενημερώνονται για τη συμβολή της προσφοράς τους. Ο ΗΡΩΝ διπλασιάζει το πόσο της δωρεάς που θα συγκεντρωθεί.

  Στα παιδικά δωμάτια

  Στην πρώτη εκστρατεία του, Share the Light, ο Ομιλος συνεργάζεται με τη HOPEgenesis, την ΜΚΟ που συμβάλλει στην καταπολέμηση της υπογεννητικότητας στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας. Στόχος της συνεργασίας είναι να συγκεντρωθούν τα χρήματα που απαιτούνται για την ηλεκτρική ενέργεια ενός παιδικού δωματίου ενός παιδιού που θα γεννηθεί στη Δονούσα, από τη στιγμή της γέννησής του έως τα 18 του χρόνια. Φιλοδοξία του Ομίλου ΗΡΩΝ και της ΗOPEgenesis είναι να χρηματοδοτήσουν την ηλεκτρική ενέργεια που θα χαρίσει στο παιδί τα πρώτα παιδικά του παραμύθια και θα φωτίσει τη μόρφωση και τα χόμπι του.

  Κλίμα αλληλεγγύης

  Με το βλέμμα στην κοινωνία και στον άνθρωπο, ο ΗΡΩΝ ευελπιστεί να ενισχύσει το κλίμα αλληλεγγύης που έχει αναδειχθεί στα χρόνια της κρίσης και να ενώσει όσους θέλουν να προσφέρουν με αυτούς που έχουν ανάγκη. Με τα εχέγγυα εμπιστοσύνης που προσφέρει η τεχνολογία και τη σφραγίδα αξιοπιστίας του μεγαλύτερου ιδιώτη παραγωγού και προμηθευτή ενέργειας στην Ελλάδα, το Share the Light είναι ίσως η πρώτη ιδιωτική πρωτοβουλία που ρίχνει φως σε ένα κοινωνικό φαινόμενο με ανησυχητικές διατάσεις, αυτό της ενεργειακής φτώχειας.
  Αφιερώματα
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk