Ελληνική λογοτεχνία

Φόρος τιμής στη γλώσσα

Η προφορική δύναμη του ηπειρώτικου ιδιώματος, αλλά και η σκληρή ζωή στα χωριά της Θεσπρωτίας: από τις αγροτικές δουλειές και τη μετανάστευση στη Γερμανία και τις ΗΠΑ μέχρι τις συνεχείς μετακινήσεις από και προς την Αλβανία

Σωτήρης Δημητρίου κάνει μια αναδρομή στην πολύχρονη ιστορία της πεζογραφικής του παραγωγής με ένα ογκώδες μυθιστόρημα, με το οποίο θέλει, πριν και πάνω απ’ όλα, να αποτίσει φόρο τιμής στη γλώσσα. Δεν πρόκειται, βέβαια, για μια απλή, τυπική τιμή, ούτε για την οποιαδήποτε γλώσσα. Ολα τα αξιοπρόσεκτα βιβλία του Δημητρίου (μυθιστορήματα, αφηγήματα, συλλογές διηγημάτων) έχουν τόσο ως πηγή έμπνευσης όσο και ως μέσον της δραματικής τους κορύφωσης το ηπειρώτικο ιδίωμα. Το ίδιο συμβαίνει και με το Ουρανός απ’ άλλους τόπους, που μιλάει διά μέσου μιας υπερήλικης γυναίκας, της Αλέξως, για τη ζωή στα χωριά της Μουργκάνας επί σειρά δεκαετιών. Θα βρούμε εδώ τις απηχήσεις των μεγάλων πολέμων στους οποίους ενεπλάκη η Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα, όπως και τα θανάσιμα θραύσματα της εμφύλιας σύρραξης, εκείνο όμως που κυριαρχεί στην αφήγηση είναι η δύναμη έκφρασης και υποβολής της γλώσσας: η ακρίβεια, η επινοητικότητα και η ειρωνεία του ιδιώματος, η ασίγαστη ζωντάνια της προφορικότητάς του, καθώς και η ικανότητά του να ανανεώνεται αδιάκοπα εκ των ένδον. Και κοντά σε όλα αυτά θα παρακολουθήσουμε τη σκληρότητα και την αγριάδα του καθημερινού βίου (θάνατοι, γάμοι, γεννήσεις) στα χωριά της Θεσπρωτίας, τις συνεχείς μετακινήσεις από και προς την Αλβανία, τα δύσκολα χρόνια της μετανάστευσης στη Γερμανία και στις ΗΠΑ, αλλά και τους τρόπους και τα σουσούμια των ανθρώπων μέσα στις οικογένειες και στα σπίτια τους – ακόμα και τα όνειρα ή τις φοβίες και τις προλήψεις τους.

Σωτήρης Δημητρίου

Ουρανός
απ’ άλλους τόπους

Εκδόσεις Πατάκη

σελ. 584,
τιμή 22,20 ευρώ

Κώστας
Ακρίβος

Πότε διάβολος,
πότε άγγελος

Εκδόσεις
Μεταίχμιο,

σελ. 256,
τιμή 15,50 ευρώ

Ο συγγραφέας έχει συγκεντρώσει με ευσυνειδησία ιστοριογράφου το τεκμηριωτικό του υλικό και έχει δουλέψει με ευαισθησία καλλιτέχνη τους δεσμούς του Καραϊσκάκη όχι μόνο με τον δισυπόστατο εαυτό του (κλέφτης και επαναστάτης), αλλά και με τον στρατιωτικό και πολιτικό του περίγυρο. Βιογραφικά δημοσιεύματα, επιστολές και ποικίλες μαρτυρίες δείχνουν αμέσως πόσο χρήσιμη μπορεί να φανεί η Ιστορία στη λογοτεχνία.

Μαρίλη Μαργωμένου

Το θηρίο
βγήκε βόλτα

Εκδόσεις
Καστανιώτη,

σελ. 514,
τιμή 20 ευρώ

Με επίκεντρο το πρόσωπο του δικαστικού συντάκτη Βύρωνα Σερέτη, που μπαίνει στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Βόθωνα έχοντας φορτωμένο στην πλάτη του έναν φόνο τον οποίο, όπως θα αποδειχθεί εν συνεχεία, δεν έχει όντως διαπράξει, η συγγραφέας ξανοίγεται στον κόσμο του κοινού ποινικού εγκλήματος, αναδεικνύοντας ως πρωταγωνιστές μια σειρά από απατεώνες, γκάνγκστερ, κατά συρροήν δολοφόνους αλλά και ψυχικά διαταραγμένους.

Γιώργος
Μητάς

Τα δύο
δώρα

Εκδόσεις
Στερέωμα,

σελ. 120,
τιμή 12 ευρώ

Ο έρωτας ενός πολλά υποσχόμενου βιολόγου για μια γοητευτική συνάδελφό του και η τελική αποτυχία του να τη διεκδικήσει σε ένα παιχνίδι το οποίο ισορροπεί αντιμελοδραματικά ανάμεσα στην υψηλή αισθητική και στη σωματική επιθυμία. Ο Αντρέας θα κατακτήσει την ομορφιά υπό την προϋπόθεση πως θα κατορθώσει να αφηγηθεί την αδυναμία του να κερδίσει την προσοχή και την εύνοια της Μύρρας.

Μαίρη
Μικέ

Ζωντανοί
ίσκιοι

Εκδόσεις
Gutenberg,

σελ. 240,
τιμή 10 ευρώ

Μια σειρά σύντομων αφηγήσεων που παίζουν με την ιστορία της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας, χωρίς να λείπουν κάποιες, επίσης παιγνιώδεις, παραπομπές και στη νεότερη ευρωπαϊκή γραμματεία, παραμένοντας πάντοτε σε αναγνωρίσιμο και οικείο περιβάλλον. Χειροπιαστή, γεμάτη ζωντανούς κόμπους σκηνοθεσία, ικανή να προκαλέσει υψηλόβαθμη συγκίνηση, αλλά να κοιτάξει τη λογοτεχνία όπως σε αντικριστό καθρέφτη με ένα μαγικά πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

Βάσια Τζανακάρη

Αδελφικό

Εκδόσεις
Μεταίχμιο,

σελ. 272,
τιμή 15,50 ευρώ

Δυο σαραντάρηδες έρχονται σ’ ένα βορειοελλαδίτικο χωριό αντιμέτωποι με τον βαθύτερο εαυτό τους, προσπαθώντας να κατακτήσουν την ωριμότητα. Η συγγραφέας χειρίζεται προσεκτικά τις μνημονικές αναδρομές των ηρώων, αναπτύσσει πανοραμικά τις σχέσεις με το περιβάλλον ή με το παρελθόν τους και θεμελιώνει αποτελεσματικά τους άξονες οι οποίοι δεσπόζουν στο μυθιστόρημά της μέχρι να δοθεί η τελική έκβαση στην πλοκή του.

Θανάσης Χειμωνάς

Ο κύριος
Τέλειος

Εκδόσεις
Πατάκη,

σελ. 176,
τιμή 10,90 ευρώ

Ερωτικές, συναισθηματικές και επαγγελματικές επιτυχίες και αποτυχίες στο πλαίσιο ενός σκληρού, επίμονου και ανυποχώρητου ανταγωνισμού: του ανταγωνισμού ανάμεσα στον Φώτη και στον Αδριανό, που θα αναμετρηθούν με πολλές εκπλήξεις, ποικίλες ανατροπές και αναπάντεχους αιφνιδιασμούς της δράσης μέχρι να φτάσουν στην τελική λύση και στην κάθαρση. Αν βρεθεί όντως η οποιαδήποτε κάθαρση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Βιβλία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk