Φόρος covid στις ΗΠΑ σε ευκατάστατα νοικοκυριάκαι επιχειρήσεις
Οσοι κερδίζουν πάνω από $400.000 ετησίως θα πληρώσουν περισσότερα για να συγκρατηθούν τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος που εκτινάσσονται λόγω πανδημίας
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ δεν έχουν καμιά εμμονή με τους φόρους. Δεν χάνουν όμως και τον ύπνο τους με αυτούς, ούτε βεβαίως πιστεύουν ότι φόρους πληρώνουν μόνο οι χαζοί, όπως σε μια έξαρση κυνισμού είχε πει, και μάλιστα προτού ακόμα εκλεγεί, ο Ντόναλντ Τραμπ – «πληρώνω λίγα επειδή είμαι έξυπνος» είχε κομπάσει το 2016 σε τηλεοπτικό debate με τη Χίλαρι Κλίντον ενώπιον του αμερικανικού λαού ο τέως πρόεδρος, ο οποίος εξάλλου αρνείται να αποκαλύψει τις φορολογικές δηλώσεις του.
«Η διακυβέρνηση του Μπάιντεν δεν αποκλείει την υιοθέτηση ενός φόρου στη μεγάλη περιουσία. Αν και δεν προκρίνει κατά προτεραιότητα τη λύση αυτή, ίσως χρειαστεί να συμμετάσχουν οι επιχειρήσεις και τα πιο ευκατάστατα νοικοκυριά στην αντιμετώπιση του προβλήματος χρηματοδότησης των δαπανών που σχετίζονται με την κρίση» σημείωσε την περασμένη Κυριακή η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.
«Είναι κάτι που δεν αποφασίσαμε ακόμη, αλλά μπορούμε να εξετάσουμε.
Προεκλογική πρόταση για εναλλακτικές
Ο πρόεδρος Μπάιντεν κατά την προεκλογική του εκστρατεία είχε προτείνει εξάλλου εναλλακτικές που θα έχουν έναν δημοσιονομικό αντίκτυπο αντίστοιχο με εκείνο της φορολόγησης» εξήγησε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC η υπουργός. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ουάσιγκτον μελετά την επιπλέον φορολόγηση όσων έχουν εισοδήματα άνω των 400.000 δολαρίων ετησίως.
Η αμερικανική οικονομία είναι και μεγάλη και αξιόπιστη, και η Fed ανέκαθεν «έκοβε χρήμα» για να αγοράζει μεγάλο μέρος από το χρέος (ομόλογα) που εξέδιδαν οι κυβερνήσεις, δίχως να εκτινάσσονται στα ύψη τα επιτόκια. Ανάλογη είναι η πρακτική που παγίως ακολουθεί και η εξίσου αξιόπιστη Ιαπωνία, η οποία έχει συσσωρεύσει χρέη που ξεπερνούν το 220% του ΑΕΠ της.
Το αμερικανικό χρέος έχει αγγίξει τα 28 τρισ.δολάρια και την περυσινή χρονιά αυξήθηκε κατά 4,5 τρισ. δολάρια, ενώ ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει ξεπεράσει το 135%.
Χρειάζονται και έσοδα για τη στήριξη
Το ζήτημα της εξεύρεσης πρόσθετων πόρων για τη χρηματοδότηση των τεράστιων «πακέτων» στήριξης του αμερικανικού λαού και της οικονομίας από την κρίση που έφερε η πανδημία παραμένει. Φόβους για την εκτίναξη του χρέους εξέφρασαν εξάλλου και οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και γερουσιαστές που καταψήφισαν το «πακέτο» των 1,9 τρισ. δολαρίων που ενέκρινε το Κογκρέσο. Και έπεται ένα ακόμα σχέδιο δαπανών 2 τρισ. δολαρίων για τη διενέργεια δημοσίων έργων και την τόνωση της οικονομίας και της απασχόλησης. Οι δαπάνες αυτές εκτινάσσουν τα κυβερνητικά ελλείμματα και το χρέος και πρέπει να χρηματοδοτηθούν όχι μόνο μέσω δανεισμού αλλά και με αύξηση των δημοσίων εσόδων, κατά την Τζάνετ Γέλεν.
Προτεραιότητα
η απασχόληση
«Προϊόντος του χρόνου θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας για τον περιορισμό των ελλειμμάτων. Ο Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις και οι πιο ευκατάστατοι ιδιώτες πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για να απαντήσει η χώρα στις ανάγκες της οικονομίας και των δαπανών που είναι απαραίτητες» είπε η αμερικανίδα υπουργός. Η Γέλεν, η οποία την περίοδο 2014-2018 ήταν πρόεδρος της Fed, χαρακτήρισε θετική τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα, αλλά είπε ότι «σε βάθος χρόνου το ζήτημα του χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του».
Η Γέλεν εκτίμησε, τέλος, ότι ο κίνδυνος πληθωρισμού λόγω των αλλεπάλληλων πακέτων οικονομικής στήριξης είναι μικρός και πάντως «λιγότερο σοβαρός από το να προκαλούνταν διαρκείς βλάβες στην αγορά εργασίας από ένα λιγότερο γενναιόδωρο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση».
Το Facebook θα αγοράζει ειδήσεις από τον Μέρντοχ
Τριετή συμφωνία-πιλότο για τις ανά την υφήλιο δραστηριότητές του υπέγραψε με τη News Corp Australia του Ρούπερτ Μέρντοχ (φωτογραφία) το Facebook. Εφεξής η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ θα πληρώνει για την αναμετάδοση περιεχομένου από μέσα μαζικής ενημέρωσης του αυστραλιανής καταγωγής αμερικανού μεγαλοεκδότη – ελέγχει το 70% της συνολικής κυκλοφορίας εφημερίδων στην Αυστραλία. Η News Corp. δεν ανακοίνωσε το τίμημα της συμφωνίας που ήλθε ως συνέχεια νόμου της κυβέρνησης της Καμπέρα, ο οποίος υποχρεώνει τις ιντερνετικές πλατφόρμες να πληρώνουν για τη μετάδοση περιεχομένου. Το Φεβρουάριο η εκδοτική αυτοκρατορία του Μέρντοχ είχε υπογράψει ανάλογη συμφωνία με την Google.
Η τηλεργασία αυξάνει την παραγωγικότητα των εργαζομένων
Η τηλεργασία μάς κάνει πιο παραγωγικούς. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας του γαλλικού Ινστιτούτου Sapiens που δημοσίευσε την περασμένη Δευτέρα η εφημερίδα «Le Parisien». Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παραγωγικότητα όσων εγκατέλειψαν το γραφείο τους εξαιτίας των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που επέβαλε η πανδημία και άρχισαν να δουλεύουν από το σπίτι αυξήθηκε κατά 22%. Το Ινστιτούτο Sapiens σημειώνει ότι το ποσοστό επιβεβαιώνει ανάλογη μελέτη για την τηλεργασία που είχε διεξαγάγει το 2016 στη Γαλλία η εταιρεία ερευνών Kronos.
Πολλές είναι οι αιτίες που περιορίζουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων στο γραφείο: οι «αποσπάσεις της προσοχής και οι οχλήσεις», οι αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους συναδέλφους, οι θόρυβοι του περιβάλλοντος, αλλά και τα διαλείμματα για καφέ και τα… παρατεταμένα χρονικώς μεσημεριανά γεύματα. Και στο σπίτι ασφαλώς υπάρχουν «οχλήσεις» από τα παιδιά και άλλα μέλη της οικογένειας, αλλά σε γενικές γραμμές ο εργαζόμενος εξοικονομεί χρόνο και δυνάμεις. Είτε κάνοντας δραστηριότητες που ούτως ή άλλως έκανε συχνά εν ώρα γραφείου (ψώνια για παράδειγμα) ή για να πάρει έναν αναζωογονητικό υπνάκο που θα του επιτρέψει να συνεχίσει ανανεωμένος και ξεκούραστος τη δουλειά του. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Sapiens διαπίστωσαν επίσης ότι η εξ αποστάσεως εργασία αυξάνει το κίνητρο και την υπευθυνότητα των υπαλλήλων, ενώ λύνει αυτομάτως «διάφορες διοικητικές δυσλειτουργικότητες που συχνά αποτελούν πηγές συγκρούσεων στο γραφείο και αιτίες απουσιών των εργαζομένων». Οσο για την οικονομία της Γαλλίας, οι ερευνητές θεωρούν ότι το 2020 η επιπλέον αύξηση του ΑΕΠ λόγω τηλεργασίας κυμάνθηκε από 216 δισ. έως 230 δισ. ευρώ (από 167 δισ. έως 173 δισ. κατά την πρώτη καραντίνα και από 49 δισ. έως 57 δισ. κατά τη δεύτερη, τον Νοέμβριο). Επιδημιολογικά τέλος, η τηλεργασία υπολογίζεται ότι μειώνει κατά 20%-30% την πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος από κορωνοϊό – αυτή είναι εκτίμηση του γαλλικού υπουργείου Εργασίας.

