FORMULA 1 CAR 2022, Νέες ιδέες
Λίγο πριν από την έναρξη των χειμερινών δοκιμών της Formula 1 για τη νέα σεζόν, ρίχνουμε μια ματιά στο μονοθέσιο του 2022 και στις κρίσιμες αλλαγές του.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Ο sir Φρανκ Γουίλιαμς, συνιδρυτής της ομώνυμης ομάδας, συνήθιζε να λέει – και να επιχειρηματολογεί για αυτό – ότι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές στη Formula 1 θα είναι πάντοτε τα μονοθέσια.
Ενίσχυε έτσι το πνεύμα της ομαδικότητας, αναδεικνύοντας τη δουλειά των μηχανικών και των αεροδυναμιστών που, αν και κορυφαίοι επιστήμονες οι περισσότεροι, παραμένουν συνήθως στη σκιά των οδηγών, ακολουθώντας τους κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), η οποία μέσω των επιτροπών της ορίζει τις εξελίξεις στην κορυφαία μορφή του μηχανοκίνητου αθλητισ-
μού, την F1.
Το μονοθέσιο που βλέπετε στις φωτογραφίες αποτελεί το πρότυπο εκείνων που θα δούμε στις 23 πίστες το 2022. Ο σχεδιασμός του ξεκίνησε το 2017 με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί το 2021, ωστόσο η πανδημία «επέβαλε» την καθυστερημένη, κατά μία αγωνιστική περίοδο, χρήση του, ώστε οι ομάδες να μην αντιμετωπίσουν ακόμη μία θεμελιώδη πρόκληση την προηγούμενη, δύσκολη χρονιά.
Οι συνεπείς οπαδοί του θεσμού μπορούν να εντοπίσουν από την πρώτη ματιά τις αλλαγές σε αυτό, ελάχιστοι ωστόσο γνωρίζουν ότι στην αισθητική ολοκλήρωσή του συνέβαλε για πρώτη φορά και ένας στυλίστας από τον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, διότι και στην F1 το marketing μετράει!
Στο τελικό αποτέλεσμα το κυρίαρχο στοιχείο είναι η βελτιωμένη αεροδυναμική και ο έλεγχος της καθοδικής ή κάθετης δύναμης (downforce) που επηρεάζει την πρόσφυση του μονοθεσίου και κατά συνέπεια την ταχύτητα και τη συμπεριφορά του, έχοντας ως αποτέλεσμα πιο αμφίρροπους αγώνες.
Δύο από τα εντυπωσιακότερα και εξαιρετικά λειτουργικά στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα πτερύγια που αναπτύσσονται από το εσωτερικό των μπροστινών τροχών καλύπτοντας σχεδόν το μισό πλάτος τους – ώστε να κατευθύνουν τον αέρα κατευθείαν στην πίσω πτέρυγα – και τα πλευρικά καλύμματα όλων των τροχών, κάτι που έχουμε να δούμε από το 2009.
Εντελώς νέα, ωστόσο, είναι η διάστασή τους, στις 18 ίντσες, με ελαστικά χαμηλού προφίλ τα οποία λόγω της νέας σχεδίασης και της σύνθεσης της γόμας τους μειώνουν την υπερθέρμανση σε ακραίες συνθήκες, άρα και τη φθορά τους.
Νέο σε όλα είναι και το ρύγχος του μονοθεσίου με τη θεαματική πτέρυγα των τεσσάρων επιπέδων και τα όρθια πτερύγια που κλίνουν προς τα μέσα καθοδηγώντας τον αέρα χαμηλά στο πλάι. Επίσης, το δάπεδο του οχήματος είναι πλέον διαφορετικό, με πλήρως διαμορφωμένες σήραγγες για τη ροή του αέρα, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της αεροδυναμικής.
Αυτό που σίγουρα εντυπωσιάζει είναι η σχεδίαση της πίσω πτέρυγας – οι ίδιοι οι μηχανικοί της F1 υμνούν την art deco όψη της -, καθώς ο τρόπος που λειτουργεί οδηγεί τον αέρα ψηλά, επιτρέποντας στο μονοθέσιο που ακολουθεί να κινείται σε ένα «καθαρότερο» πεδίο, ενώ διατηρεί και το DRS.
Εξίσου στοχευμένες είναι και οι αλλαγές στην κατασκευή των μονοθεσίων προκειμένου το σασί τους να απορροφά περισσότερη ενέργεια στις συγκρούσεις (κατά 48% στις εμπρόσθιες και κατά 15% στις οπίσθιες), με τις διαφορετικές βελτιώσεις στο πεδίο της ασφάλειας και τα βαρύτερα ελαστικά να αποφέρουν ελάχιστο συνολικό βάρος 790 κιλών έναντι 752 κιλών που ήταν το 2021.
Αυτό που δεν αλλάζει είναι η μονάδα ισχύος κάθε μονοθεσίου, με τα turbo υβριδικά σύνολα των 1,6 λίτρων να θεωρούνται τα πιο προηγμένα και ταυτόχρονα τα πιο αποδοτικά που έχουμε δει μέχρι σήμερα στη Formula 1.
Το μόνο διαφορετικό εδώ θα είναι το μείγμα καυσίμου, καθώς το ποσοστό των βιοκαυσίμων, και δη της αιθανόλης, αυξάνεται από το 5,75% στο 10%. Ετσι μπαίνει και στη Formula 1 η σήμανση «E10», η οποία υπάρχει σχεδόν σε όλα τα σύγχρονα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα.
Ως βιοκαύσιμο δεύτερης γενιάς, αυτή η αιθανόλη στη Formula 1 θα πρέπει να παρασκευάζεται με βιώσιμο τρόπο ώστε να έχει σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, μια πρακτική που επιτρέπει στην F1 να προσεγγίσει περισσότερο τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που ισχύουν και για τα καινούργια μοντέλα μαζικής παραγωγής.
Τα αποτελέσματα όλων αυτών θα τα δούμε τις επόμενες εβδομάδες κατά τη διάρκεια των χειμερινών δοκιμών πριν από την έναρξη του εφετινού πρωταθλήματος στο Μπαχρέιν, στις 20 Μαρτίου.

