• Αναζήτηση
 • Φλερτάρει με την ύφεση η Γερμανία

  Κάμψη των εξαγωγών και συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο

  epa07147906 (L-R) Minister of Finance Olaf Scholz, Professor of Monetary Economics at Goethe University Frankfurt Prof. Volker Wieland, German Chancellor Angela Merkel, Minister of Health Jens Spahn and the chairman of the German Council of Economic Experts Prof. Dr. Christoph M. Schmidt present the Annual Report 2018/2019 on the Assessment of Macroeconomic Development by the German council of Economic Experts at the chancellery in Berlin, Germany, 08 November 2017. According to estimates, the economic growth will be significantly lower due to the problems in foreign trade which hit the German economy stronger than expected. EPA/HAYOUNG JEON (File: 20291193.jpg )
  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί την προβλεπόμενη από τον επίμαχο προϋπολογισμό της Ρώμης ανάπτυξη 1,5% και πιστεύει ότι η Ιταλία θα έχει το 2019 τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Το τρίτο τρίμηνο, άλλωστε, το ιταλικό ΑΕΠ έμεινε στάσιμο. Δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι ακόμη και οι Βρυξέλλες δεν εξεπλάγησαν από την είδηση ότι και αυτή η υποδειγματική γερμανική οικονομία φλερτάρει με την ύφεση. Διότι η Eurostat επιβεβαίωσε την περασμένη Τετάρτη ότι το τρίτο τρίμηνο του 2018 το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.
  Είναι η πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2015 που η μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης καταγράφει συρρίκνωση της ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2018 με ρυθμό 1,1%. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας που παρατηρείται την τελευταία πενταετία, μια εξέλιξη που αποδίδεται στη μεγάλη κάμψη των εξαγωγών. Ολα δείχνουν ότι τη γερμανική οικονομία «φρενάρει» η μεγάλη κάμψη των εξαγωγών αυτοκινήτων. Διότι είναι γνωστό ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε στάδιο επαναπροσανατολισμού της – εγκαταλείπει τη χρήση ορυκτών καυσίμων και στρέφεται τάχιστα στην ηλεκτροκίνηση, επενδύοντας τεράστια ποσά για τον σκοπό αυτόν.
  «Η ελαφρά υποχώρηση του ΑΕΠ συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο οφείλεται κατά κύριο λόγο σε εξελίξεις στον χώρο του διεθνούς εμπορίου: οι πρώτοι υπολογισμοί δείχνουν μείωση των εξαγωγών, αλλά αύξηση των εισαγωγών το τρίτο τρίμηνο συγκριτικά με το δεύτερο» σημειώνει η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας. Οσο για την εσωτερική ζήτηση στη Γερμανία, οι ενδείξεις είναι αντιφατικές. «Ενώ οι επενδύσεις σταθερού κεφαλαίου στη βαριά βιομηχανία, στον εξοπλισμό και στις κατασκευές ενισχύθηκαν συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο, οι δαπάνες των νοικοκυριών υποχώρησαν» σημειώνει η Υπηρεσία.
  Την Τρίτη το ανεξάρτητο οικονομικό Ινστιτούτο ZEW εξέφρασε την άποψη ότι οι επενδυτές δεν αναμένουν ταχεία ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας από την κάμψη του τρίτου τριμήνου. Το γερμανικό Ινστιτούτο προειδοποιεί εμμέσως, δηλαδή, ύφεση της οικονομίας – ο ορισμός της ύφεσης μιας οικονομίας είναι, ως γνωστόν, η συρρίκνωσή της επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

  Η κατανάλωση

  Η επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics Τζένιφερ Μακ Κιόουν έχει πάντως έναν αισιόδοξο λόγο για να πει: «Η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει υψηλή και σε συνδυασμό με τις μισθολογικές αυξήσεις και τον χαμηλό πληθωρισμό θα δώσει ώθηση στην οικονομία». Για τις εξαγωγές το τοπίο δεν μοιάζει τόσο ρόδινο λόγω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και εμπορικών κυρώσεων των ΗΠΑ – ο Τραμπ έχει βάλει στο στόχαστρο τα γερμανικά αυτοκίνητα. Η Μακ Κιόουν αναθεωρεί στο 1,5% την πρόβλεψή της για τη γερμανική ανάπτυξη από 1,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της.
  Οικονομία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk