Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Αρνητισμός και μισαλλοδοξία κυριαρχούν στο πολιτικό σύστημα. Πολλοί εκπέμπουν αρνητικά μηνύματα προς την κοινωνία, η οποία, ούσα συντηρητική, είναι προσκολλημένη στην αδράνεια, στη συνήθεια και στον μύθο. Οφείλει και αυτή να είναι ανοιχτή σε επινοητικές αλλαγές, να εκφράσει τα θέλω της. Και ο ορθολογισμός να επικρατήσει έναντι του λαϊκισμού που βλέπουμε να εμφανίζεται ακόμα και στο θέμα του εμβολίου για την COVID-19.
Η παρούσα κρίση μάς δίνει πολλές τέτοιες ευκαιρίες μέσα από τον αναγκαίο αναστοχασμό. Τώρα που χάραξε η νέα χρονιά, οφείλουμε να σκεφτούμε θετικά και αισιόδοξα. Να δούμε τα πράγματα καθαρά και να συνειδητοποιήσουμε πρώτα απ’ όλα ότι και δικές μας είναι οι ευθύνες, δική μας και η δύναμη να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να δούμε το μέλλον με πραγματική ελπίδα.
H επόμενη ημέρα πρέπει να διέπεται από βασικές αρχές και κανόνες που θα ανοίγουν, με δικλίδες, νέους δρόμους για τους ανθρώπους της δουλειάς, της προσπάθειας, της γνώσης και της καινοτομίας, θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση του νέου, υγιούς ελληνικού ονείρου. Αυτό πρέπει να απαντηθεί άμεσα μέσα από ένα ολοκληρωμένο και όχι αποσπασματικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών. Η πανδημία θα φύγει κάποια στιγμή και θα ανοίξει και πάλι η συζήτηση για την επόμενη ημέρα, ειδικά με επίκεντρο το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Εκ των συνθηκών, το ερώτημα που θα προκύψει είναι: Τι παράγει αυτός ο τόπος για να τραφεί και να ζήσει αυτός ο λαός; Για να διασφαλίσει την επιβίωση αλλά και την πρόοδό του; Για να εργασθεί αυτός ο κόσμος της επιστήμης και της βιοτεχνίας, της μικρής και μεγάλης επιχείρησης, της γεωργίας, του πνεύματος και των τεχνικών της χειρωνακτικής δουλειάς; Για να νικηθεί η ανεργία; Για να σωθεί ο τόπος; Για να αποκτήσει την ανεξαρτησία του πληρώνοντας τις υποχρεώσεις του μέσα από την οικονομική ανάπτυξη; Για να γίνει πραγματική αναδιανομή του κοινωνικού πλεονάσματος και όχι του ανύπαρκτου ή πλασματικού;
Η Ελλάδα διαθέτει ικανό ανθρώπινο δυναμικό, πληθώρα από ταλέντα και φρέσκες ιδέες. Και οικονομικοί πόροι υπάρχουν. Αρκεί να γίνει αποτελεσματικά η χρήση τους, να αξιοποιηθούν ορθά «ξεχασμένοι πόροι» και βέβαια οι ευρωπαϊκοί που θα έρθουν. Αλλη ευκαιρία, τόσο μεγάλη, δεν θα υπάρξει. Οι καιροί περνούν. Εμείς θα αλλάξουμε αν δούμε κατάματα το φάσμα της καταστροφής μέσα σε ένα παρακμιακό κλίμα; Ο διαλυτικός λόγος ένθεν κακείθεν δεν οδηγεί πουθενά. Μόνο στην περαιτέρω διεύρυνση της κρίσης, σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή που θα μας εγκλωβίζει σε έναν λαβύρινθο μισαλλοδοξίας του παρελθόντος, χωρίς προοπτική για το μέλλον. Το είδαμε έντονα τη δεκαετία της κρίσης των τριών μνημονίων.
Η ευθύνη είναι ατομική και συλλογική. Πολίτες και πολιτικοί κάθε διαμετρήματος και επιπέδου να αναλάβουν πραγματικά τις ευθύνες τους. Η χώρα πρέπει να πάει μπροστά, και αυτή είναι και μια ευχή για τις πρώτες ημέρες του 2021, ενός έτους σημαδιακού για την εθνική μας αυτογνωσία, με αφορμή και την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.