Ευνοϊκές παρεμβάσεις σχεδιάζει η ΝΔ για τις 120 δόσεις
Τι θα αλλάξει στη ρύθμιση χρεών στην Εφορία για να διευκολυνθούν φορολογουμένοι και επιχειρήσεις
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σημαντικές αλλαγές στον νόμο για τη ρύθμιση χρεών στην Εφορία έως 120 δόσεις σκοπεύει να φέρει μέσα στον Σεπτέμβριο η Νέα Δημοκρατία εφόσον κερδίσει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και είναι κυβέρνηση.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», στο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί αρχές φθινοπώρου στη Βουλή θα περιλαμβάνονται σημαντικές αλλαγές τόσο στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων όσο και των επιχειρήσεων, ενώ ηχηρές παρεμβάσεις θα γίνουν στο καθεστώς που ισχύει για τις 120 δόσεις με στόχο και περισσότεροι να μπουν στη νέα ρύθμιση και να διευκολυνθούν κατηγορίες φορολογουμένων και επιχειρήσεων που σήμερα αδυνατούν να ενταχθούν.
Ειδικότερα, όσον αφορά τις αλλαγές που σχεδιάζονται για τη ρύθμιση χρεών στην Εφορία, ο ανώτατος αριθμός των δόσεων θα φθάσει τις 120 για όλους ανεξαιρέτως είτε πρόκειται για φυσικά είτε για νομικά πρόσωπα, με προϋποθέσεις ευνοϊκότερες από αυτές που ισχύουν σήμερα.
Το ύψος της οφειλής
Αυτό σημαίνει ότι ένα νομικό πρόσωπο που σήμερα μπορεί να ρυθμίσει τα χρέη του στην Εφορία σε έως 24 ή 36 δόσεις θα μπορεί και αυτό να μπει στη ρύθμιση με ανώτερο αριθμό δόσεων τις 120. Ωστόσο, εδώ αναμένεται να τεθεί ένα όριο όσον αφορά το ύψος της οφειλής για να πετύχει το νομικό πρόσωπο τις 120 δόσεις, και αυτό θα είναι οι 20.000 ευρώ. Είναι πολύ πιθανόν αυτό το όριο να ισχύσει και για τα φυσικά πρόσωπα καθώς σήμερα εφαρμόζονται οι 120 δόσεις χωρίς κριτήρια για χρέη όταν το ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνάει τις 10.000 ευρώ. Για τα νομικά πρόσωπα οι 24 ή 36 δόσεις εφαρμόζονται ανεξάρτητα του ύψους της οφειλής ή των ετήσιων εσόδων.
Το επιτόκιο
Μία σημαντική παρέμβαση στην εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας είναι να μειωθεί κατά 40% το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνονται οι δόσεις. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο σήμερα ανέρχεται σε 5% και ακολουθεί τις δόσεις της ρύθμισης από την πρώτη έως και την τελευταία ανεβάζοντας το ποσό της οφειλής ακόμη και σε ύψος πάνω από το αρχικό ποσό του προς ρύθμιση χρέους.
Το επιτόκιο αναμένεται να μειωθεί στο 3% για χρέη από 10.000 έως 20.000 ευρώ, ενώ θα παραμείνει 0% για χρέη έως 10.000 ευρώ. Υπάρχουν βέβαια και οι σκέψεις να υπάρξει χαμηλότερη επιβάρυνση και για υψηλότερα ποσά.
Στις διαγραφές των προσαυξήσεων θα περιληφθούν και οι πρόσθετοι φόροι, δηλαδή εκείνοι που υπάγονται στο άρθρο 1 του Ν. 2523/97 (ποινολόγιο) και θα μειώνονται οι προσαυξήσεις από τη γέννηση της υποχρέωσης καταβολής της οφειλής μέχρι την εξόφλησή τους είτε αυτά προέρχονται από έλεγχο είτε από παραλείψεις στη φορολογική δήλωση. Στα προς ρύθμιση ποσά θα μπουν και τα παλαιά πρόστιμα τα οποία μειώθηκαν με τον Ν. 4337/2015 από την ημέρα εφαρμογής του εν λόγω νόμου και μετά. Ετσι, η νέα ρύθμιση θα περιλαμβάνει και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν πριν το 2015.
Οπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στην Εφορία πάνω από 150.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα και οι οφειλές που έχουν ρυθμιστεί ξεπερνούν το 1,1 δισ. ευρώ. Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται θα υπάρξει η δυνατότητα να μπορέσουν περισσότεροι οφειλέτες να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση με ευνοϊκότερους όρους.
Πότε χάνεται η ρύθμιση
Σε πρόσφατη εγκύκλιό της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επισημαίνει ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται αν δεν πληρωθούν 2 δόσεις, ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να πληρώνονται οι τρέχουσες οφειλές και φυσικά να υποβάλλονται κανονικά οι φορολογικές δηλώσεις τόσο για το εισόδημα όσο και για τον ΦΠΑ.
Ο αριθμός και το ύψος της μηνιαίας δόσης καθορίζεται βάσει όλων ανεξαιρέτως των δηλωθέντων εισοδημάτων, ακόμη και αυτών που δεν φορολογούνται. Στα αφορολόγητα εισοδήματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα αναδρομικά που επιστράφηκαν σε συνταξιούχους, οι αποζημιώσεις απόλυσης, επιδόματα τέκνων, επίδομα ανεργίας, προνοιακά επιδόματα, Κοιν. Εισόδημα Αλληλεγγύης, αγροτικές επιδοτήσεις κ.τ.λ.
Η υπαγωγή στη ρύθμιση δεν αναστέλλει κατασχέσεις που έχουν ήδη επιβληθεί ενώ η Εφορία διατηρεί το δικαίωμα και μετά την υπαγωγή ενός οφειλέτη στη ρύθμιση να μην του χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας. Τέλος, η Εφορία μπορεί να εγγράψει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία οφειλέτη, συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι διασφαλισμένη.
Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για ρύθμιση χρεών στην Εφορία έως 120 δόσεις θα παραμείνει ανοικτή έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα παράταση για να μπορέσουν να ενταχθούν και άλλοι οφειλέτες όταν θα γίνουν οι αλλαγές.

