«Εχουμε περιθώριο ανοχής, αλλά δεν έχουμε χρόνο»

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Τίποτε δεν είναι τυπικό και αναμενόμενο με τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο άνθρωπος που χαρακτηρίστηκε «σκιά» του Κυριάκου Μητσοτάκη, επειδή βρίσκεται δίπλα του σε όλες τις κρίσιμες συσκέψεις, που από τα χέρια του περνά ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου και έχει τον τελικό λόγο για όλα τα σχέδια νόμων των υπουργείων, διαθέτει την ευθύτητα και το σαρκαστικό χιούμορ όσων έχουν γαλβανιστεί σε μικρή ηλικία από τη ζωή. «Είμαι πολύ διαφανής για να με θεωρήσει κάποιος «σκιά»» λέει χαλαρά, αλλά αμέσως αλλάζει ο τόνος της φωνής του: «Θεωρώ μεγάλη κατάκτηση την ανωνυμία. Αυτή η υπερέκθεση με ταράζει» προσθέτει.
«Εχω την αίσθηση ότι
χρωστάω στο κράτος»
Ωστόσο ο κ. Γεραπετρίτης βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου με μιαν αποστολή. Κουβαλά ένα αίσθημα χρέους, με τη διπλή έννοια της λέξης: του καθήκοντος και της οφειλής. «Ο,τι έχω κατακτήσει στη ζωή μου το κατέκτησα μέσω του κράτους» εξηγεί. Γεννημένος στις Μενετές της Καρπάθου το 1967 και μεγαλωμένος στον Πειραιά, σε μια οικογένεια χωρίς σπουδαία οικονομικά μέσα, δεν είχε άλλη διέξοδο από την Παιδεία για να κατακτήσει αυτά που επιθυμούσε. Εδωσε τις πρώτες εξετάσεις του – «σκληρές εξετάσεις» σημειώνει – τελειώνοντας την Εκτη Δημοτικού για να περάσει στην Ιωνίδειο Σχολή, το πρώτο λύκειο που λειτούργησε στον Πειραιά το 1847, έγινε πρότυπο γυμνάσιο και λύκειο το 1963, και από τα θρανία του πέρασαν ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Παύλος Νιρβάνας, ο Σπύρος Μελάς, ο Παντελής Χορν, ο Αιμίλιος Βεάκης κ.ά.
Ο σημερινός υπουργός Επικρατείας αφιέρωσε το πνεύμα του στη νομική επιστήμη και τον ελεύθερο χρόνο του σε μια δουλειά που τον βοήθησε να πάρει το πτυχίο του από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Μετά μια υποτροφία από το ΙΚΥ τον έστειλε για σπουδές στο Εδιμβούργο και στην Οξφόρδη. Το 1995 πήρε το διδακτορικό του και επέστρεψε στην Ελλάδα, όπως προέβλεπε η σύμβαση με το ΙΚΥ. «Εχω την αίσθηση ότι χρωστάω στο κράτος. Τότε όμως το Δημόσιο ξόδευε χρήματα για να εκπαιδεύσει καλά ένα ανθρώπινο δυναμικό που επέστρεφε στη χώρα. Τώρα υπάρχει σφάλμα στη μηχανική του συστήματος. Το Δημόσιο δαπανά χρήματα μόνο για τις βασικές σπουδές και έπειτα τα παιδιά φεύγουν και μένουν έξω» σημειώνει.
Ο κ. Γεραπετρίτης δίνει την αίσθηση ότι θα μπορούσε να μιλάει επί ώρες για τα δύο «πάθη» του: τη δημόσια πρότυπη εκπαίδευση και την οργάνωση της επιστροφής των νέων που βρέθηκαν στο εξωτερικό στη διάρκεια της κρίσης. Πέρυσι, δίνοντας μια σειρά διαλέξεων στην LSE, επένδυσε χρόνο για να κατανοήσει πώς σκέφτονται οι έλληνες φοιτητές της διακεκριμένης σχολής. «Διαπίστωσα ότι όλοι ήθελαν να μείνουν στο εξωτερικό. Αυτό είναι πολύ κακό για τη χώρα».
«Να υπόσχεσαι χωρίς
δομές δεν λέει τίποτε»
Δεν θα μπορούσε η νέα κυβέρνηση να δώσει κίνητρα στους νέους για να επιστρέψουν στην Ελλάδα; «Να υπόσχεσαι χωρίς να έχεις φτιάξει τις δομές δεν λέει τίποτε, χρειάζεται πρώτα να εμπεδωθεί η αξιοκρατία» τονίζει. Πολλές στιγμές μοιάζει σαν να ακούει κάποιος τον κ. Μητσοτάκη, αλλά, όπως εξηγεί ο υπουργός Επικρατείας, ο Πρωθυπουργός από την εποχή που ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης άρχισε να συγκεντρώνει γύρω του ανθρώπους με τους οποίους είχε κοινή κοσμοθεωρία και παρόμοιες απόψεις για την πρόοδο της χώρας χωρίς να ενδιαφέρεται για κομματικές διασυνδέσεις. Ο κ. Γεραπετρίτης δεν είναι μέλος της ΝΔ και δεν είχε καμία προσωπική γνωριμία με τον κ. Μητσοτάκη μέχρι την πρώτη τους γνωριμία μαζί με μια ομάδα άλλων καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου πριν από τέσσερα χρόνια.
Από τον καναπέ στην άκρη του δωματίου που καθίσαμε για να μην ενοχλούμε την ομάδα εργασίας, το γραφείο του υπουργού Επικρατείας, ο οποίος ανέλαβε τις αρμοδιότητες των τριών προκατόχων του (Δημήτρη Τζανακόπουλου, Χριστόφορου Βερναρδάκη και Αλέκου Φλαμπουράρη), μόνο με κυβερνητικό στρατηγείο δεν μοιάζει. Αλλοι βγαίνουν στο μεγάλο μπαλκόνι που βρίσκεται πίσω από το γραφείο του για να πάρουν λίγο αέρα, άλλοι μπαινοβγαίνουν στο γραφείο χωρίς να νοιάζονται για περιττές τυπικότητες όπως να χτυπούν την πόρτα, προκειμένου να συμμετάσχουν στην επεξεργασία του νομοσχεδίου, να πουν μια ιδέα ή μια απορία. Ο φόρτος είναι μεγάλος, τα λεπτά κυλούν πιεστικά, ο Πρωθυπουργός έχει τις δικές του απαιτήσεις, ο κ. Γεραπετρίτης όμως παραμένει ψύχραιμος και ευγενικός με όλους, χωρίς να νοιάζεται για καθωσπρεπισμούς. Προτιμά τη δημιουργικότητα από την τυπολατρία, χωρίς να επικρατεί χάος, αφού παρακολουθεί τα πάντα ακόμα και αν δεν το δείχνει.
Η ουσία της πολιτικής
και το αποτέλεσμα
Οι ρυθμοί είναι εξοντωτικοί, αλλά εκείνος πιστεύει ότι σε αυτή τη συγκυρία η πλειονότητα της κοινωνίας συντάσσεται με την κυβέρνηση επειδή βλέπει ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ακόμα και αν δεν συμφωνεί πάντα με την ουσία της πολιτικής της. «Εχουμε μεγάλο περιθώριο ανοχής αλλά δεν έχουμε χρόνο. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το διάστημα για τα μεγάλα και δύσκολα νομοθετήματα» επισημαίνει. Δεν είναι μόνο τα εσωτερικά μέτωπα δύσβατα, αλλά και η διαπραγμάτευση με τους εταίρους για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεκινήσει στο τέλος του Αυγούστου στο Παρίσι και στο Βερολίνο. Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης σε αυτή την πρώιμη φάση των συζητήσεων είναι ότι παρουσίασε αμέσως ένα συνεκτικό επιτελικό σχέδιο για τη διακυβέρνηση της χώρας. «Εχει σημασία η ουσία της πολιτικής, να παράξουμε αποτέλεσμα» προσθέτει.

