Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Στην Αθήνα συζητούµε για τον «Μεγάλο Περίπατο», για το εάν πρέπει ή όχι να υπάρχουν ποδηλατόδροµοι και περισσότερος χώρος για τους πεζούς. Αυτονόητα για άλλες πόλεις στο εξωτερικό. Μόνο που στην Ελλάδα όλα γίνονται βιαστικά και χωρίς σχέδιο πολλές φορές, ενώ στο εξωτερικό όλοι κινούνται µε λογική 4ης προς 5η βιοµηχανική επανάσταση και προς αυτή την κατεύθυνση προσαρµόζουν τις πόλεις τους.
Αυθόρμητη η ερώτηση: Εχουμε έξυπνες πόλεις στην Ελλάδα; Οχι. Προφανώς έχουμε αμέτρητους έξυπνους πολίτες, αλλά και επιστήμονες που ανοίγουν δρόμους, όμως οι πόλεις μας έχουν να διανύσουν μεγάλη απόσταση για να γίνουν έξυπνες. Σίγουρα μπορούν, αρκεί να αξιοποιήσουν προγράμματα και ευκαιρίες. Θα γίνει; Τι θα κερδίσουν οι δημότες;
Ας παραθέσουμε μερικά παραδείγματα που αλίευσα από διάφορες ημερίδες και τα θυμήθηκα αυτή την περίοδο που συζητούμε ακόμη τα αυτονόητα. Στο επίκεντρο υπάρχει πάντα ένα δίκτυο οπτικών ινών του δήμου που θα φανεί χρήσιμο για όλους τους πολίτες, από τους μαθητές για να τους βοηθήσει στην εκπαιδευτική διαδικασία έως τους πολίτες που επισκέπτονται μια δημόσια υπηρεσία, τους φοιτητές, τους ασθενείς και επισκέπτες νοσοκομείων κ.ά. Οποιος είναι χρήστης του Διαδικτύου στο κέντρο της πόλης, σε πλατείες, στις γειτονιές και σε περιοχές του δήμου, μπορεί να χρησιμοποιήσει το δωρεάν δημοτικό ασύρματο δίκτυο. Επίσης, μπορεί η διαδικτυακή πύλη του δήμου να παρέχει αμέτρητες ηλεκτρονικές υπηρεσίες όλων των τύπων στους δημότες.
Καθημερινά θα μπορεί ο πολίτης να δει από τη δημοτική πύλη π.χ. εάν υπάρχουν εκδηλώσεις, πού και πότε, να πληροφορηθεί όλες τις σημαντικές ειδήσεις που μας αφορούν τοπικά κ.ά. Θα μπορεί να παρακολουθεί ζωντανά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και να βλέπει on demand στο κανάλι του δήμου στο ΥouΤube όλες τις ενδιαφέρουσες ομιλίες που πραγματοποιούνται στις δημοτικές αίθουσες.
Ακόμη, εάν θέλει κάποιος δημότης να εξυπηρετηθεί για ένα πρόβλημα στη γειτονιά του, όπως π.χ. για μια καμένη λάμπα, μια λακκούβα, ένα ακλάδευτο δέντρο, έναν κάδο σκουπιδιών κ.ά. μπορεί μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο είτε μέσω της δημοτικής πύλης είτε μέσω του τηλεφώνου να δηλώσει το πρόβλημα και να παρακολουθεί την πορεία επίλυσής του.
Πολλοί ενδεχομένως να γελάσουν με όσα διαβάζουν και να πουν: «Μα καλά, θα γίνουν αυτά εδώ στην Ελλάδα;». Και όμως, όλα γίνονται και το είδαμε την περίοδο της πανδημίας και του εγκλεισμού πώς ψηφιοποιήθηκε ένα σημαντικό τμήμα του Δημοσίου. Αρκεί να υπάρχει θέληση και όραμα. Η συζήτηση που έχει ανοίξει είναι μεγάλη και χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν. Φτάνει να αξιοποιούνται και τα κονδύλια και οι ευκαιρίες.