«Ετοιμάζουμε για το Mega κάτι ξεχωριστό και πρωτότυπο»
Το αριστούργημα του μεγάλου καναλιού «Το Νησί» επιστρέφει στη μικρή οθόνη και ο σκηνοθέτης της σειράς μάς μιλάει για την εμπειρία του σε μια από τις πιο ποιοτικές δουλειές της ελληνικής τηλεόρασης, αλλά και για τη νέα του συνεργασία
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σε λιγότερο από δύο μήνες συμπληρώνονται 10 χρόνια από την πρεμιέρα μιας από τις πιο σημαντικές και πιο εμπορικές σειρές της ελληνικής τηλεόρασης – μιλάμε για το «Νησί» του Mega.
Κάθε του επεισόδιο προσέλκυε ακόμη περισσότερους θεατές, κάνοντας συνεχή ρεκόρ τηλεθέασης. Μάλιστα το τελευταίο του επεισόδιο παρακολούθησαν περισσότεροι από 3,5 εκατ. τηλεθεατές. Από την ερχόμενη Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου και κάθε βράδυ στις 23.00 το «Νησί» επιστρέφει στη μικρή οθόνη και ο καταξιωμένος σκηνοθέτης του, Θοδωρής Παπαδουλάκης, μίλησε στο «Βήμα της Κυριακής» για τη σειρά-φαινόμενο, τη Βικτόρια Χίσλοπ, τον παραλληλισμό των έγκλειστων χανσενικών με τους σημερινούς λόγω κορωνοϊού έγκλειστους, αλλά και για τη νεανική περιπέτεια μυστηρίου που ετοιμάζει για το Mega και θα δούμε τη σεζόν 2021-2022.
Σε λίγες ημέρες «Το Νησί» επιστρέφει στη μικρή οθόνη. Θα το παρακολουθήσετε;
«Δεν ξέρω. Δεν είμαι και πολύ fan τού να βλέπω τα πράγματα που έχω κάνει μετά από καιρό. Εχω μια τελειομανία – δεν το λέω εγώ, το λένε άλλοι – και μια δυσκολία στο να ολοκληρώνω και να είμαι πλήρως ικανοποιημένος με αυτό που έχω φτιάξει. Ομως, σε μια προβολή που είχε κάνει το Mega, 2-3 χρόνια μετά την πρεμιέρα, κάνοντας ζάπινγκ έπεσα πάνω στη σειρά. Να σας πω την αλήθεια, μου άρεσε πάρα πολύ αυτό που είδα. Ημουν πολύ περήφανος για το επίπεδο της φωτογραφίας, της σκηνογραφίας, του ενδυματολογικού».
Ηταν μια από τις πιο ακριβές παραγωγές της ελληνικής τηλεόρασης και από τις τελευταίες προ κρίσης σειρές που γυρίστηκαν. Τώρα έχει αρχίσει να επανακάμπτει αυτός ο τομέας;
«Τα τελευταία δύο χρόνια κάτι πάει να γίνει. Η αλήθεια είναι ότι για περίπου μία δεκαετία τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Δεν σας κρύβω ότι όταν γινόταν το «Νησί», βλέποντας και την προθυμία του καναλιού να επενδύσει κάτι παραπάνω για μια καλύτερη ποιότητα, αλλά και τα υψηλά ποσοστά τηλεθέασης, θεωρούσα ότι επιτέλους η ελληνική τηλεόραση μπαίνει σε μια άλλη πίστα. Καλύτερη και πιο ποιοτική. Πίστευα πως εμείς θα είμαστε μέρος αυτής της νέας της πορείας. Αλλά όλα ανατράπηκαν με την κρίση».
Αν σας γινόταν σήμερα η πρόταση να γυρίσετε το «Νησί» θα απαντούσατε θετικά;
«Ναι, γιατί ήταν μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Μου άρεσε πολύ το βιβλίο. Είχε να κάνει με την Κρήτη και μια εποχή που με ενδιαφέρει πάρα πολύ. Είχαμε και στην οικογένεια, πολύ παλιά, ένα περιστατικό ενός χανσενικού συγγενούς. Ηταν ένα θέμα-ταμπού που δεν συζητιόταν. Ηταν πρόκληση για εμένα να μπω σε ένα θέμα-ταμπού και να ξεδιπλώσουμε την ιστορία αυτή. Σίγουρα είχε να κάνει όχι μόνο με τις καλλιτεχνικές μου αναζητήσεις, αλλά και με κάτι βαθύτερο. Με την οικογένειά μου. Οταν το έκανα κουβαλούσα ένα φορτίο. Ενιωθα ότι έπρεπε να ειπωθεί μια ιστορία, η οποία γενικότερα ήταν κρυμμένη ακόμα και στο δικό μου σόι».
Την περίοδο του εγκλεισμού και της καραντίνας αρκετοί ταυτίστηκαν, κατά κάποιον τρόπο, με τους χανσενικούς κατοίκους της Σπιναλόγκας. Βρίσκετε παραλληλισμούς των δύο καταστάσεων;
«Αυτό που με έχει συγκινήσει πολύ και με έχει επίσης προβληματίσει σε όλο αυτό που γίνεται σήμερα είναι κάποιες μικρές στιγμές. Βλέπω τους γονείς μου που θέλουν αγκαλιάσουν τα εγγονάκια τους, γι’ αυτό ζουν και δεν μπορούν. Αυτό είναι ένα πολύ δυνατό συναίσθημα που παραδόξως υπήρχε και στο «Νησί». Υπάρχει ένας πολύ έντονος παραλληλισμός. Θυμάμαι μια πολύ έντονη σκηνή στο τέλος του πρώτου επεισοδίου, όταν η Ελένη φεύγει για τη Σπιναλόγκα και ο Γιώργης απλώνει το χέρι του για να τη βοηθήσει να μπει στη βάρκα. Εκείνη τη στιγμή τα χέρια τους πάνε να ακουμπήσουν, αλλά αποτραβιούνται. Αυτό, σε έναν βαθμό, συμβαίνει και σήμερα. Πώς τα φέρνει η ζωή. Ειδικά για εμάς που σαν λαός είμαστε όλο φιλιά και αγκαλιές. Αυτή τη στιγμή η στέρηση της επαφής στιγματίζει τους ανθρώπους».
Στα επόμενα σχέδιά σας υπάρχει η τηλεοπτική σας επιστροφή μέσα από τη συχνότητα του Mega. Μιλήστε μας λίγο για αυτή τη σειρά.
«Δεν μπορώ να αποκαλύψω πολλά. Είναι μια νεανική περιπέτεια μυστηρίου με μεταφυσικά φαινόμενα. Ομως θα μπορέσουν να την παρακολουθήσουν πάρα πολύ εύκολα και οι ενήλικοι. Θα περιέχει στοιχεία μυστηρίου και θρίλερ, τα οποία νομίζω θα μπορούν να «τρομάξουν» και τους μεγαλύτερους. Εχει μια μικρή ομοιότητα με το «Stranger things» του Netflix ή έστω είναι μια από τις παραγωγές που μας έχουν εμπνεύσει όπως και οι ταινίες του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ημουν φανατικός των ταινιών του, το «ΕΤ» για παράδειγμα ήταν μια ταινία που με είχε μαγέψει. Οπότε αυτό που πάμε να κάνουμε θεωρώ ότι είναι αρκετά ξεχωριστό και πρωτότυπο».
Τι πραγματεύεται;
«Είναι το ελληνικό καλοκαίρι στο maximum. Είναι τα παιδιά δίπλα στη θάλασσα, κάτω από τον απίθανο μπλε ουρανό. Μέσα και έξω από τη θάλασσα σε περιπέτειες και ανακαλύψεις κάποιων αρκετά σκοτεινών θεμάτων στην εποχή του κορωνοϊού. Η ιστορία μας παίρνει μέρος μέσα σε αυτό το καλοκαίρι στον Σταυρό Χανίων, όπου βρίσκομαι παρατηρώντας και παίζοντας με τα παιδιά μου και τους φίλους τους. Γίνομαι πάλι παιδί στα πλαίσια της συγγραφής του σεναρίου».
Η προεργασία και η προετοιμασία μιας σειράς παίζει ρόλο για εσάς;
«Θα είναι 12 επεισόδια και ευελπιστούμε ότι θα ξεκινήσουν οι προβολές τον επόμενο Οκτώβριο. Οπότε για όλον τον χειμώνα έως και το Απρίλιο που θα ξεκινήσουμε τα γυρίσματα έχουμε μια πολύ έντονη προεργασία πάνω στο σενάριο, αλλά και πάνω στην αισθητική της σειράς. Θέλουμε να πετύχουμε μια καλή παραγωγή που θα έχει και αξιώσεις για πώληση στο εξωτερικό, όπως έγινε και με το «Νησί». Είναι κάτι που και με τον Πέτρο Μπούτο και με τον Σπύρο Κρίμπαλη συζητάμε πολύ σοβαρά. Να γίνει ένα προϊόν ανταγωνίσιμο και ισάξιο των προγραμμάτων που βλέπουμε στο Netflix ή σε άλλα κανάλια».

