στη μπούκα

Ερχονται οι σκηνοθέτες…

Το Τμήμα Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου είναι προ των πυλών. Κι αν δεν είχε γίνει ανασχηματισμός και δεν είχε αλλάξει η υπουργός, τότε τα πράγματα θα είχαν πάει πιο γρήγορα.
nnn
Παρ’ όλα αυτά αναμένεται ότι ως τα μέσα Οκτωβρίου, περίπου, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με τις υπουργικές υπογραφές και το θέμα θα πάρει τον δρόμο του.
nnn
Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων έχουν ξεπεράσει τις 300 – την ίδια στιγμή στις εφετινές εξετάσεις της Δραματικής Σχολής του Εθνικού οι υποψήφιοι για την πρώτη φάση αγγίζουν τους… 800.
nnn
Από τους ενδιαφερομένους για τη σκηνοθεσία άλλοι έχουν σπουδάσει υποκριτική, άλλοι θεατρολογία και άλλοι μπορεί να έχουν κάνει σχετικά σεμινάρια. Οπως και για τη Δραματική, οι εξετάσεις θα γίνουν σε δύο φάσεις από ειδική επιτροπή.
nnn
Το ζήτημα της Σχολής Σκηνοθεσίας ήταν πάντα στις πρώτες θέσεις της λίστας του Στάθη Λιβαθινού (φωτογραφία) – πολλά χρόνια προτού αναλάβει τη διεύθυνση του Εθνικού. Γι’ αυτό άλλωστε το είχε ξεκινήσει στο πλαίσιο της Πειραματικής Σκηνής – επί Κούρκουλου. Μπορεί να μην έχει πάρει ακόμη τη μορφή της Σχολής, ωστόσο η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.
nnn
Μια πραγματικά μεγάλη έκθεση είναι η αναδρομική του Γιάννη Μόραλη – από το  Μουσείο Μπενάκη, την Εθνική Πινακοθήκη, το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, την Γκαλερί Ζουμπουλάκη καθώς και την οικογένειά του.
nnn
Μια ιδιαίτερη επιλογή κάνει εφέτος ο Θοδωρής Γράμψας: θα υποδυθεί ο ίδιος τη Μαργαρίτα στον κλασικό πια μονόλογο «Καληνύχτα Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάιντε, στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου. Μια δασκάλα δημοτικού που μετατρέπεται σε δασκάλα… ζωής.
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk