Eρβέ Μπουασιέρ: «Στη χαοτική εποχή μας χρειαζόμαστε την κλασική μουσική!»
Ο επικεφαλής της διαδικτυακής medici.tv και του τηλεοπτικού καναλιού Mezzo, που φέρνουν τις σημαντικότερες συναυλίες και παραστάσεις όπερας και μπαλέτου στα σπίτια εκατομμυρίων τηλεθεατών σε όλον τον κόσμο, μιλάει για τη χρήση των νέων τεχνολογιών στην τέχνη.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Δραστηριοποιήθηκε για πολλά χρόνια στον χώρο της δισκογραφίας για να συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τη Warner Music France και τη Warner Classics, για τις οποίες παρήγαγε περισσότερες από 500 ηχογραφήσεις, ανάμεσά τους δουλειές που απέσπασαν σημαντικά διεθνή βραβεία. Τον Mάιο του 2008 ίδρυσε τη medici.tv που γρήγορα εξελίχθηκε στη νούμερο ένα ψηφιακή πλατφόρμα για την κλασική μουσική. Μια πλατφόρμα που δίνει την ευκαιρία στο διεθνές κοινό να παρακολουθήσει σημαντικές παραστάσεις όπερας, μπαλέτου και συναυλίες από το σπίτι. Ο Ερβέ Μπουασιέρ τιμήθηκε για την προσφορά του από το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας με τον τίτλο του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων. Και συνεχίζει την πλούσια δραστηριότητά του, όχι μόνο από τη medici.tv αλλά και ως διευθυντής του επίσης δραστηριοποιημένου στον χώρο της όπερας και της κλασικής μουσικήςκαναλιού Mezzo. Αφορμή για τη συνομιλία μας είναι η συνεργασία, τους τελευταίους μήνες, του Mezzo με τη δική μας Εθνική Λυρική Σκηνή. Μια συνεργασία που «ταξιδεύει» για πρώτη φορά σημαντικές παραγωγές της ΕΛΣ σε όλον τον κόσμο.
Για να πάρουµε όµως τα πράγµατα από την αρχή και να σας γνωρίσουµε καλύτερα, πώς ασχοληθήκατε µε τη βιοµηχανία της µουσικής και γενικότερα της ψυχαγωγίας; Υπήρξατε µουσικός ή ήσασταν λάτρης της µουσικής;
«Οχι, δεν είμαι μουσικός, αλλά είχα πάθος για τη μουσική και τις τέχνες γενικότερα από τα νιάτα μου. Μεγάλωσα σε ένα μικρό χωριό. Δεν είχα πρόσβαση σε πολιτιστικά δρώμενα. Το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να ακούω ραδιόφωνο. Ετσι ανακάλυψα κάθε είδος καλής μουσικής, από τον Ντέιβιντ Μπόουι έως τον Γκλεν Γκουλντ, από τον Τζον Κολτρέιν και τους The Clash έως τον Χέρμπερτ φον Κάραγιαν και τον Λέοναρντ Μπερνστάιν. Η επαφή με αυτόν τον κόσμο άλλαξε εντελώς τη ζωή μου. Εθίστηκα στους δίσκους και μερικά χρόνια μετά στις συναυλίες».
Τι σας οδήγησε να ξεκινήσετε το medici.tv, το 2008;
«Το 2005, έπειτα από 15 χρόνια στις δισκογραφικές εταιρείες, ανακάλυψα το YouTube. Ηταν μια αποκάλυψη! Εψαχνα για μια νέα πρόκληση, οπότε σκέφτηκα: «Ας κάνουμε το ίδιο για την κλασική μουσική!». Δεν είχα ιδέα πώς να το κάνω, δεν είχα επιχειρηματικό σχέδιο, διαισθανόμουν όμως πως θα συνέβαινε κάτι μεγάλο. Ο φίλος μου, ο Μάρτιν Ενγκστρεμ, ο οποίος είχε ιδρύσει το Φεστιβάλ Βερμπιέ, μου είπε: «Ας το κάνουμε!». Το όνειρό μου άρχισε να γίνεται πραγματικότητα, με μια πρώτη δοκιμή το καλοκαίρι του 2007. Εκείνη την εποχή το video streaming ήταν στην αρχή του, αλλά είχε ήδη εντυπωσιακή ανταπόκριση από την κοινότητα των μουσικών και των φίλων της μουσικής. Ετσι αποφάσισα να ξεκινήσω το medici.tv, κοιτώντας προς το μέλλον. Δεκατρία χρόνια μετά είναι η κορυφαία πλατφόρμα αυτού του είδους στον κόσμο, με περίπου 150 εξαιρετικής ποιότητας εκδηλώσεις να παρουσιάζονται live κάθε χρόνο και με σχεδόν 3.000 προγράμματα διαθέσιμα στην υπηρεσία Video on Demand».
Κοιτάζοντας πίσω, ποιες ήταν οι προκλήσεις που αντιµετωπίσατε όλα αυτά τα χρόνια; Και ποια η ανταµοιβή σας;
«Οι προκλήσεις ήταν τεράστιες, υπήρχαν μεγάλα τεχνικά προβλήματα και το Διαδίκτυο εκείνη την εποχή θεωρείτο από ορισμένους ως ο διάβολος. Αλλά, όταν έχεις την υποστήριξη των καλλιτεχνών και μια τεράστια πίστη σε αυτό που κάνεις, βρίσκεις πάντα τον τρόπο να αλλάξεις το παιχνίδι. Πρέπει να μη φοβάσαι μπροστά στους κινδύνους και να έχεις όραμα. Η ανταμοιβή είναι τεράστια, βλέπουμε πως κάνουμε κάτι χρήσιμο και πως δημιουργούμε συναρπαστικές σχέσεις με σπουδαίους καλλιτέχνες. Επιπλέον, λαμβάνουμε καθημερινά εκατοντάδες μηνύματα από τους θεατές μας, ανθρώπους που έχουν πίστη στην αποστολή μας και τη στηρίζουν».
Το medici.tv δραστηριοποιείται πλέον και στον χώρο της τζαζ, µε νέο περιεχόµενο να προστίθεται καθηµερινά. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;
«Η μουσική είναι μια μακρά εξελικτική ιστορία που ξεκινά από τα παλιά χρόνια και έχει σημαδευτεί από εμβληματικά γεγονότα. Η τζαζ είναι προφανώς ένα από τα σημαντικότερα βήματα σε αυτή τη μεγάλη διαδρομή, οπότε μας ενδιέφερε όπως μας ενδιαφέρει και η κλασική μουσική. Επιπλέον, η μουσική δεν έχει σύνορα, και οι άνθρωποι σήμερα συνηθίζουν να ακούν διαφορετικά είδη μουσικής.
Εχουμε βεβαίως υψηλά ποιοτικά κριτήρια και οι ερμηνευτές που προβάλλουμε είναι πάντα πρώτης γραμμής».
Είστε επιπλέον και διευθυντής του τηλεοπτικού Mezzo, που επίσης δραστηριοποιείται (και) στον κόσµο της κλασικής µουσικής. Πώς ισορροπείτε µεταξύ αυτών των δύο διαφορετικών ρόλων; Ή τελικά δεν είναι τόσο διαφορετικοί;
«Οσο και αν η κλασική μουσική εξακολουθεί να είναι μια σχετικά μικρή αγορά σε σύγκριση π.χ. με την αγορά της ποπ, η συμμαχία από τον Μάιο του 2020 ανάμεσα στις δύο εταιρείες ήρθε ως φυσική εξέλιξη σε μια πορεία ανάπτυξης και προόδου. Δεν σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε συγχώνευση, στόχος μας είναι να αναπτύξουμε όσο γίνεται περισσότερο και τις δύο εταιρείες. Συγκεκριμένα, θέλουμε να πλουτίσουμε το πρόγραμμα του Μezzo με ακόμα περισσότερες συναυλίες κλασικής μουσικής και τζαζ, παραστάσεις όπερας και χορού, και το πρόγραμμα της medici.tv με live εκδηλώσεις από χώρους όπως το Carnegie Hall και με σημαντικούς διαγωνισμούς όπως ο Διεθνής Διαγωνισμός Τσαϊκόφσκι. Το τοπίο στη συνδρομητική τηλεόραση αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς και εμείς καλούμαστε να ανακαλύπτουμε νέους τρόπους διά των οποίων το κοινό θα έχει πρόσβαση στη δουλειά μας. Επιπλέον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να δημιουργήσουμε μια όσο γίνεται πιο στενή σχέση με το κοινό μας. Θέλουμε να παρέχουμε το καλύτερο περιεχόμενο χρησιμοποιώντας κάθε δυνατότητα που μας δίνει η επιστήμη. Kαι ο συνδυασμός mezzo και medici.tv καθιστά αυτόν τον στόχο εφικτό».
Ποιο είναι το προφίλ των συνδροµητών της medici.tv και ποιο εκείνων του Mezzo;
«Μιλάμε για ένα διεθνές κοινό. Την τηλεόραση την επιλέγουν συνήθως οι πιο μεγάλοι σε ηλικία τηλεθεατές, και τις online προβολές οι πιο νέοι, κυρίως όμως απευθυνόμαστε σε ανθρώπους 50-60 ετών. Η αναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι 50/50. Σε παγκόσμιο επίπεδο, είμαστε πραγματικά ευτυχείς που βλέπουμε όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους να συμμετέχουν στην κοινότητά μας».
Το Διαδίκτυο επηρεάζει βαθιά τη µουσική βιοµηχανία. Πιστεύετε ότι το µέλλον της κλασικής µουσικής βρίσκεται στις ψηφιακές πλατφόρµες;
«Η αλλαγή έχει ήδη συντελεστεί. Τίποτε δεν θα ξαναγίνει όπως πριν. Η ψηφιακή επανάσταση κατέστρεψε αρχικά το επιχειρηματικό μοντέλο των δισκογραφικών εταιρειών, αλλά τελικά η αξία του προϊόντος δεν χάθηκε. Αυτά είναι υπέροχα νέα!
Οι δίσκοι έχουν σχεδόν εξαφανιστεί και η ισχύς είναι τώρα στα χέρια των κατασκευαστών εφαρμογών.
Υπάρχουν βεβαίως θέματα στα οποία πρέπει να βρεθούν λύσεις, π.χ. στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ακούν μουσική μέσα από τις λίστες αναπαραγωγής. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει για τα ποπ τραγούδια που διαρκούν λίγο, όμως για μια Συμφωνία του Μάλερ που διαρκεί 80 λεπτά ή για μια όπερα του Βάγκνερ που διαρκεί τέσσερις ώρες το όλο θέμα είναι πιο περίπλοκο. Εμείς πρέπει να είμαστε εξαιρετικά έξυπνοι στην τοποθέτηση της κλασικής μουσικής σε αυτό το νέο περιβάλλον. Να είμαστε δημιουργικοί και να βρούμε τρόπο ώστε να οδηγούμε τους καταναλωτές στο σωστό περιεχόμενο, τη σωστή στιγμή. Η τεχνολογία μάς δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίζουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους. Πρέπει όμως να κινηθούμε γρήγορα και να επωφεληθούμε από τις ευκαιρίες που μας δίνει, διαφορετικά μπορεί να χάσουμε τη νέα γενιά».
Θέλετε να µας πείτε περισσότερα πράγµατα σχετικά µε τη συνεργασία σας µε την Εθνική Λυρική Σκηνή; Πέρυσι το Mezzo πρόβαλε την ελληνική παραγωγή του «Βότσεκ» και σύντοµα θα µεταδώσει την «Juditha Triumphans» του Βιβάλντι.
«Αυτή η συνεργασία είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς, καθώς εστιάζει σε μια υπέροχη σκηνή που πιθανότατα είναι λιγότερο γνωστή από τηλεοράσεως από όσο είναι άλλες, πιο μεγάλες όπερες. Το ρεπερτόριο που παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή είναι πολύ ενδιαφέρον, περιλαμβάνει συχνά έργα που παίζονται σπανίως, και μας αρέσει να υποστηρίζουμε τέτοιου είδους δημιουργικές πρωτοβουλίες. Το Mezzo είναι ένα παγκόσμιο κανάλι διαθέσιμο σε περισσότερες από 80 χώρες και είναι χαρά μας να δραστηριοποιούμαστε σε κάθε περιοχή όπου μπορούμε να μοιραζόμαστε όσο περισσότερο γίνεται αξιόλογες παραγωγές με το διεθνές κοινό. Αυτή είναι η αποστολή μας, οπότε ανυπομονούμε να αναπτύξουμε και να εξελίξουμε περισσότερο τη συνεργασία μας με την Εθνική Λυρική Σκηνή, με την Ελλάδα».
Από την εµπειρία σας, ποια είναι η πιο σηµαντική ποιότητα σε έναν µουσικό παραγωγό ή σε έναν παραγωγό της τηλεόρασης;
«Το να ακούει, να ακούει και να ακούει! Δουλειά μας είναι να παρουσιάζουμε ό,τι καλύτερο από το κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή. Μπορεί να έχουμε τις δικές μας ιδέες (όπως και τις έχουμε), αλλά στο τέλος η έμπνευση προέρχεται από τους καλλιτέχνες. Είμαστε μόνο οι συνεργάτες τους και πρέπει να τους περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη και πίστη».
Τι είναι αυτό που κάνει µια µουσική τηλεοπτική εκποµπή ενδιαφέρουσα;
«Η συγκίνηση που δημιουργείται όταν μας αγγίζουν η δύναμη της μουσικής, η αυθεντικότητα των καλλιτεχνών που παράγουν αυτή τη μουσική και η αίσθηση πως βιώνουμε μια στιγμή εντελώς διαφορετικά από τον τρόπο με τον οποίο θα τη βιώναμε αν βρισκόμασταν μέσα σε μια αίθουσα συναυλιών. Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν οι μουσικοί, οι σκηνοθέτες, οι χορογράφοι κ.λπ. πρέπει να γίνεται απόλυτα σεβαστό και να μεταφέρεται με τον σωστό και ειλικρινή τρόπο στο κοινό. Οταν τα καταφέρνουμε είμαστε ευτυχείς».
Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για το µέλλον της κλασικής µουσικής;
«Ο Καρλ Λάγκερφελντ έλεγε ότι «η φύση των ανδρών είναι να προσαρμόζονται». Ας το μεταφέρουμε και στον χώρο της τέχνης: Η κλασική μουσική έχει ιστορία περίπου χιλίων ετών. Η ζωή είναι μια συνεχής εξέλιξη. Ομως η κλασική μουσική είναι μια εξαιρετικής ποιότητας τροφή για την ψυχή και δεν θα εξαφανιστεί ποτέ. Απλώς προσαρμόζουμε τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται. Οι άνθρωποι σήμερα, σε αυτή τη χαοτική εποχή που ζούμε, χρειάζονται τα συναισθήματα που δημιουργεί, την έμπνευση που μας δίνει. Επιστρέφουν στη δημιουργική παραγωγή του παρελθόντος, ακούν ξανά τα μεγάλα κλασικά έργα, βρίσκοντας παρηγοριά στην αγνότητά τους. Την ίδια στιγμή, είναι συναρπαστικό να βλέπουμε νέα πρόσωπα, νέα ταλέντα με διαφορετικές καταγωγές να ανεβαίνουν στη σκηνή. Είναι αναζωογονητικό και παρακινητικό. Η μουσική είναι ζωντανή, η μουσική είναι ζωή, γι’ αυτό θα ακούγεται για πάντα!».
Εσάς τι σας αρέσει να παρακολουθείτε στην τηλεόραση, όταν δεν παρακολουθείτε τα προγράµµατα της medici.tv και του Mezzo;
«Δεν έχω όσο χρόνο θα ήθελα, αλλά κυρίως μου αρέσει να παρακολουθώ κινηματογραφικές ταινίες. Δεν είμαι πολύ φίλος των σίριαλ, αλλά λατρεύω τις ταινίες μεγάλου μήκους όπως το «Drunk», τα «Παράσιτα» και τον «Αστακό», για να αναφέρω μερικές από αυτές που έχω παρακολουθήσει πιο πρόσφατα».
INFO
Η συνεργασία της ΕΛΣ µε το Mezzo υλοποιείται µε τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ.

