Επιχείρηση «πολιτικές διώξεις»
Υποθέσεις που εκκρεμούν εδώ και καιρό ανασύρονται εν μέσω προεκλογικής περιόδου – Αρχή με τα οικονομικά των κομμάτων της περιόδου 2000-2011 και ετοιμάζονται για τη Novartis – Πώς θα κινηθούν οιδικαστικοί
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Πολιτικές διαστάσεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ανεβάζοντας στα ύψη το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης των κομμάτων προσλαμβάνουν μια σειρά από εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις, που διερευνούν εδώ και μήνες οι εισαγγελικές αρχές. Η «βεντάλια» των δικογραφιών αυτών αρχίζει να ανοίγει στην παρούσα χρονική περίοδο, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, είτε αφορούν ποινικές διώξεις πολιτικών προσώπων και στελεχών τραπεζών, είτε διαβίβαση φακέλων στη Βουλή για την άρση ασυλίας, είτε αρχειοθέτηση λόγω μη στοιχειοθέτησης κατηγοριών, να κρίνονται υπό το φως του προεκλογικού προβολέα.
«Αρωμα
εκλογών»
Εν αναμονή των επόμενων κινήσεων – πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας – από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για την ποινική μεταχείριση των δέκα πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, την Παρασκευή άνοιξε ο κύκλος αυτών των υποθέσεων, με έντονο «άρωμα εκλογών» με την παραγγελία της εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος για την άσκηση κακουργηματικών διώξεων για δάνεια εκατομμυρίων ευρώ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ. Πρόκειται για δάνεια που αγγίζουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ (μαζί με τους τόκους) για καθένα από τα δύο κόμματα, τα οποία ελήφθησαν την περίοδο 2000-2011 από έξι τράπεζες (Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Attica και Marfin) φέρνοντας στη θέση του κατηγορουμένου συνολικά 115 πρόσωπα. Στο πολυσέλιδο εισαγγελικό πόρισμα καταλογίζονται ποινικές ευθύνες για ηθική αυτουργία σε απιστία σε βάρος των υπευθύνων των οικονομικών των δύο κομμάτων αλλά και σε βάρος εκείνων που υπέγραψαν τις δανειακές συμβάσεις, ενώ ως φυσικοί αυτουργοί της απιστίας φέρονται τα στελέχη των έξι τραπεζών που ενέκριναν τις επίμαχες δανειοδοτήσεις.
Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, τα δύο μεγάλα κόμματα είτε προχωρούσαν σε ανανεώσεις των δανειακών τους συμβάσεων χωρίς περαιτέρω εγγυήσεις, είτε ζητούσαν την τροποποίηση των συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου νέου δανεισμού τους. Για ένα μικρότερο μέρος των δανείων, τα οποία είτε ρυθμίστηκαν είτε εξοφλήθηκαν, δεν ζητήθηκε η άσκηση δίωξης, ενώ στο αρχείο τέθηκαν οι δικογραφίες για τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, τα οποία έχουν ρυθμιστεί και εξυπηρετούνται κανονικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικογραφία για τα δάνεια των κομμάτων είχε τεθεί στο αρχείο από όπου ανασύρθηκε με παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, ενώ το 2013 υπήρξε τροπολογία με βάση την οποία ουσιαστικά… αμνηστεύονταν οι πράξεις τραπεζικών στελεχών σχετικές με τη χορήγηση δανείων.
Ωστόσο, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, ο νομοθετικός αυτός σκόπελος ξεπεράστηκε, καθώς οι εισαγγελείς έκριναν ότι δεν συνιστά δικονομικό εμπόδιο για την πρόοδο της υπόθεσης.
Οι εισαγγελικές κινήσεις
Στο «μέτωπο» της υπόθεσης της Novartis είναι πλέον θέμα λίγων ημερών για την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους επίκουρους συναδέλφους της Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη να προχωρήσουν στο επόμενο καθοριστικό βήμα σχετικά με την ποινική μεταχείριση που επιφυλάσσουν για τον κύκλο των δέκα πολιτικών προσώπων, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στο στόχαστρο των ερευνών τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι εισαγγελείς θα κινηθούν σε τρία επίπεδα: Για τουλάχιστον ένα πολιτικό πρόσωπο φαίνεται πως έχουν στοιχεία για να στείλουν κλήση προκειμένου να εξεταστεί ενώπιόν τους με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης, ενώ για κάποια άλλα πρόσωπα – δικαστικές πηγές κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε τον αριθμό – είναι έτοιμοι να θέσουν στο αρχείο τη δικογραφία, καθώς τα μέχρι στιγμής ευρήματα που έχουν στα χέρια τους δεν είναι ικανά να στοιχειοθετήσουν ποινικά αξιολογήσιμες πράξεις. Το τρίτο επίπεδο της έρευνάς τους αφορά μία ακόμη κατηγορία πολιτικών προσώπων για τα οποία η προκαταρκτική εξέταση θα συνεχιστεί, καθώς αναμένεται να διαβιβαστούν στους εισαγγελείς διαφθοράς στοιχεία προκειμένου να τα αξιολογήσουν προτού καταλήξουν προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα της Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επόμενες κινήσεις των εισαγγελικών λειτουργών αφορούν μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο που εκτείνεται από το 2011 έως το 2014 και συγκεκριμένο αριθμό σκευασμάτων τής εν λόγω φαρμακευτικής εταιρείας που ελέγχθηκαν από το Σώμα Επιθεωρητών και για τα οποία έχουν καταγραφεί στοιχεία όσον αφορά τον καθορισμό της τιμολόγησής τους στο πόρισμα που έχει διαβιβαστεί στην Ελένη Τουλουπάκη από τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.
Τα πολιτικά
πρόσωπα
Για όποιο πολιτικό πρόσωπο πάντως προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινης πράξης προτού αποσταλεί η κλήση για ανωμοτί κατάθεση, σύμφωνα με την άποψη που επικρατεί, θα πρέπει να υπάρξει άδεια της Βουλής για την άρση της ασυλίας, εφόσον ο ελεγχόμενος έχει ακόμη και σήμερα τη βουλευτική ιδιότητα.
Κίνηση ιδιαίτερης βαρύτητας χαρακτηρίζεται και η διάταξη των εισαγγελέων για την αρχειοθέτηση της δικογραφίας για τα πολιτικά πρόσωπα. Εισαγγελικές πηγές επισημαίνουν ότι με τον τρόπο αυτόν, ακόμα και αν χρονικά συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο, η Δικαιοσύνη όπως οφείλει έρχεται «να διαγράψει και την παραμικρή σκιά για συγκεκριμένα πρόσωπα και να βάλει τέλος στο καθεστώς της «ομηρείας» τους».
Τα αδικήματα που είναι στο τραπέζι των εισαγγελέων
Η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την υπόθεση της Novartis αφορά τρία αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα: απιστία, δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, το γνωστό σε όλους ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον επί του παρόντος δεν έχει εντοπιστεί απτή ροή πολιτικού χρήματος σε λογαριασμούς από το εξωτερικό που να οδηγεί τις Αρχές σε κάποιο από τα ελεγχόμενα πρόσωπα. Το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή δεν έχουν εντοπιστεί, επί του παρόντος, ευθεία γραμμή μαύρου χρήματος και αποδείξεις που να οδηγούν σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δεν σημαίνει το εν λόγω αδίκημα έχει βγει από το πεδίο των ερευνών. Αντίθετα, όπως λένε πληροφορίες, από τη «σύνθεση» άλλων αποδεικτικών μέσων και τη διασταύρωση στοιχείων οι εισαγγελείς ενδέχεται να συμπεριλάβουν στη δίωξή τους και αυτή την αξιόποινη πράξη.
Αντίθετα, για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, όπως εξηγούν δικαστικές πηγές, αρκεί και η «υπόσχεση δώρου», οπότε τα αποδεικτικά μέσα μπορούν να αναζητηθούν και σε άλλα πεδία, όπως για παράδειγμα μια μαρτυρική κατάθεση ή ένα έγγραφο από τα χιλιάδες που έχουν κατασχεθεί και επεξεργάζονται οι Αρχές.
Και αν ακόμα το τοπίο των δύο αδικημάτων είναι… θολό ως προς τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων μπορεί να αποδοθούν, δεν υπάρχει καμία σκιά για την πράξη της απιστίας. Για το εν λόγω αδίκημα, εξαιτίας του χρόνου που έχει μεσολαβήσει για τα πολιτικά πρόσωπα, με βάση τον νόμο και το Σύνταγμα έχει πλέον συμπληρωθεί η αποσβεστική προθεσμία, αφού έχουν μεσολαβήσει δύο κοινοβουλευτικές σύνοδοι, που σημαίνει πρακτικά ότι ακόμα κι αν οι εισαγγελείς καταλήξουν σε ενδείξεις περί τέλεσης απιστίας από πολιτικά πρόσωπα, αυτή έχει υποπέσει σε παραγραφή.
Και μη πολιτικά πρόσωπα
Το τέλος του πρώτου μέρους της έρευνας της Εισαγγελίας Διαφθοράς εκτός από πολιτικούς θα περιλαμβάνει και μη πολιτικά πρόσωπα, για την ποινική μεταχείριση των οποίων δεν απαιτείται άδεια της Βουλής.
Ετσι, τα μη πολιτικά πρόσωπα θα βρεθούν ενώπιον των εισαγγελέων προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις το αμέσως προσεχές διάστημα για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

