Επιχείρηση «ρίξτε τις γέφυρες»
Η Φώφη Γεννηματά επενδύει στη συσπείρωση της βάσης και των στελεχών για να αποκρούσει τις προσπάθειες πίεσης από τον Αλέξη Τσίπρα
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Με την ίδια συνταγή που αντιμετώπισε την προσπάθεια να διεμβολίσει το Κίνημα Αλλαγής απαντά η Φώφη Γεννηματά και στις επιθέσεις φιλίας του Αλέξη Τσίπρα: κάθε γέφυρα με τον ΣΥΡΙΖΑ θα ανατινάζεται. «Η τακτική του Τσίπρα άλλαξε, αλλά ο στόχος του παραμένει ο ίδιος» αναφέρουν οι επιτελείς της, που βλέπουν τον Πρωθυπουργό να εγκαταλείπει την τακτική λεηλασίας και να χτυπά την πόρτα του Κινήματος Αλλαγής κρατώντας, όπως λένε, ανθοδέσμες.
Αλλαγή τακτικής
μετά τη «λεηλασία»
Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αλλάξει τακτική λόγω της πίεσης που δέχθηκε από το κόμμα του, κυρίως όμως λόγω της συσπείρωσης που υπήρξε στη βάση της Κεντροαριστεράς. Αντελήφθη, υποστηρίζουν, ότι είναι αδύνατον να διασπάσει αυτό το 6%-7% που καταγράφει το Κίνημα Αλλαγής στις δημοσκοπήσεις καθώς πρόκειται για ένα κοινό με έντονα αντι-ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά.
Ενδεχομένως στο Μέγαρο Μαξίμου να διέγνωσαν και αυτό που επισημαίνουν οι συνεργάτες Γεννηματά. Οτι η συσπείρωση στη βάση του Κινήματος μετά την κατά μέτωπο επίθεση κρύβει τη δική της υπολογίσιμη δυναμική, καθώς συνδυάζεται με μια διάθεση των στελεχών, πολλά εκ των οποίων είχαν αποστασιοποιηθεί, για ενεργό συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Ως απόδειξη της δυναμικής που κρύβει αυτή η συσπείρωση, προβάλλεται και η συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων στο συνέδριο του κόμματος. Ο πήχης ήταν οι 40 χιλιάδες που πήραν μέρος στις εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών οργανώσεων, αλλά η συμμετοχή ξεπέρασε τις 60 χιλιάδες. «Αυτή τη φορά στη μάχη των εκλογών θα υπάρχει στρατός» αναφέρουν οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη.
Ενίσχυση της εικόνας
συσπείρωσης
Πρώτος στόχος, στην παρούσα φάση, είναι η ενίσχυση αυτής της εικόνας συσπείρωσης. Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση Γεννηματά – Ανδρουλάκη για να ανακοινωθεί και επισήμως η εκ νέου υποψηφιότητά του στο ευρωψηφοδέλτιο. Η οριστικοποίηση του βασικού πυρήνα των προσώπων που θα δώσουν τη μάχη των ευρωεκλογών κρίθηκε σκόπιμη για να υψωθεί ένα ακόμα εμπόδιο στο σενάριο που φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρεί στη δημιουργία ενός σχήματος προοδευτικής συμπαράταξης το οποίο θα κατέλθει στις ευρωεκλογές εμφανιζόμενο ως «μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων».
Η παρουσία του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην «εκδήλωση Κατσέλη» και η ομιλία του, με σαφείς αναφορές στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και την ανάγκη διαλόγου μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων, δεν πέρασαν απαρατήρητες από τη Χαριλάου Τρικούπη. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επιχειρεί να δημιουργήσει ένα σχήμα το οποίο θα εκφράσει τις δυνάμεις της ανανεωτικής Αριστεράς και το οποίο θα επιχειρήσει να κατέλθει αυτόνομα στις ευρωεκλογές. Ωστόσο, λίγοι θεωρούν ότι μπορεί ένα τέτοιο σχήμα να επιβιώσει εκλογικά· οιπερισσότεροι πιστεύουν ότι τελικά θα οδηγηθεί σε κάποιας μορφής συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Αγίου Κωνσταντίνου επιμένει ότι δεν υπάρχει συμφωνία συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα, την οποία πάντως δεν αποκλείει, υπό την προϋπόθεση ότι «δεν θα είναι ευκαιριακή και θα στηρίζεται σε προγραμματική συμφωνία».
Οι τρεις προκλήσεις
της Χαριλάου Τρικούπη
Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν εφησυχάζουν, γνωρίζουν ότι η πίεση θα συνεχιστεί. Και ξέρουν, από όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ότι στην εκδήλωση του «Κάραβελ» έδωσαν το «παρών» αρκετά μεσαία στελέχη του κεντροαριστερού χώρου, τα οποία είχαν λάβει μέρος στην ψηφοφορία για την ανάδειξη ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής. Ο κόσμος αυτός, που κινείται πέρα από το 7% της συσπειρωμένης βάσης του κόμματος, θέτει μια σειρά από θέματα που κινούνται στο πλαίσιο των όσων είπε ο Νίκος Αλιβιζάτος και προκάλεσαν αναστάτωση. Οτι δηλαδή η προσπάθεια του Κινήματος Αλλαγής να ενώσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς δεν πέτυχε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ένας βασικός παράγοντας των εξελίξεων στον κεντροαριστερό χώρο και δεν μπορεί να αγνοηθεί, ενώ θέτουν στο τραπέζι και το ζήτημα των σχέσεων με τη ΝΔ. Σε αυτές τις τρεις προκλήσεις έχει να απαντήσει η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής που αναπροσαρμόζει την τακτική της σε επιμέρους ζητήματα.
Η πρώτη «διορθωτική κίνηση» αφορά το περιεχόμενο του πολέμου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Φώφη Γεννηματά αναμένεται στις δημόσιες εμφανίσεις της να ξεκαθαρίσει ότι ο πόλεμος αυτός δεν αφορά τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, που στο μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από πρώην ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ και προς την οποία θα απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης στη «νέα Κεντροαριστερά» που εκπροσωπεί. Ο πόλεμος, όπως τονίζεται, «διεξάγεται ενάντια στον Τσίπρα και στην παρέα του στο Μέγαρο Μαξίμου, που έχουν ως μόνη ιδεολογία την εξουσία». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια προοδευτική δύναμη, είναι ένα κόμμα που λειτουργεί τυχοδιωκτικά, με λογικές καθεστωτικές, που συνεργάζεται με ένα ακραίο τμήμα της ΝΔ και με τις πολιτικές του αποτελεί τον καλύτερο χορηγό της Ακροδεξιάς.
Το Κίνημα Αλλαγής
δεν είναι μόνο ΠαΣοΚ
Η δεύτερη «διορθωτική» κίνηση θα απαντά στο ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν κατάφερε τον βασικό στόχο της αποστολής του, να ενώσει τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Η Φώφη Γεννηματά θέλει να αναδείξει ότι, παρά την αποχώρηση του Σταύρου Θεοδωράκη και του Θανάση Θεοχαρόπουλου, στο Κίνημα Αλλαγής παρέμεινε ένας σημαντικός αριθμός στελεχών τόσο του Ποταμιού όσο και της ΔΗΜΑΡ. Αρα δεν ευσταθούν οι αιτιάσεις ότι επί της ουσίας είναι το ΠαΣοΚ με άλλο όνομα.
Στο πλαίσιο αυτό είναι ενταγμένη η δήλωση 70 μελών της Κεντρικής Επιτροπής που δεν ανήκουν στο ΠαΣοΚ και έγινε ύστερα από πρωτοβουλία των Γιάννη Μεϊμάρογλου, Θόδωρου Μαργαρίτη και Γιάννη Τούντα από τις Κινήσεις Πολιτών. Στη συγγραφή του κειμένου της δήλωσης συμμετείχε, από την πλευρά Καμίνη, ο Οδυσσέας Κορακίδης.
Είναι βέβαιο ότι τα πρόσωπα που συμβολίζουν ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι ΠαΣοΚ θα πριμοδοτηθούν για να συμμετάσχουν στα νέα, ενιαία, εκλεγμένα όργανα. Παράλληλα τα ηγετικά κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη δεν υιοθετούν την άποψη που υπάρχει σε μερίδα της βάσης «για επιστροφή στο ΠαΣοΚ». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής να εμφανιστεί ο ήλιος του ΠαΣοΚ.
Οι κεντρώοι, η ΝΔ
και οι συνεργασίες
Τέλος, η τρίτη «διορθωτική» κίνηση θα αφορά τις σχέσεις με τη ΝΔ, η οποία παραμένει βασικός ιδεολογικός αντίπαλος. Το Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει να εμποδίσει την αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης στην εκδήλωση που διοργάνωσε το think tank «Catalyst» της Αθηνάς Δρέττα.
Ο γραμματέας του Κινήματος άκουγε εμφανώς προβληματισμένος την Αννα Διαμαντοπούλου να θέτει μια σημαντική παράμετρο. Οτι υπάρχει ένα κρίσιμο τμήμα πολιτών που χαρακτηρίζονται κεντρώοι, τόνισε η πρώην υπουργός, για τους οποίους το βασικό ζητούμενο είναι η πολιτική σταθερότητα και οι οποίοι επιθυμούν την ύπαρξη μιας ισχυρής κυβέρνησης με μεταρρυθμιστική ατζέντα. Οσο λοιπόν δεν διαφαίνεται η δυνατότητα ύπαρξης συνεργασιών προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη ενισχύεται.

