Επιτυχημένοι επαγγελματίες επιλέγουν Ελλάδα
Μπορούν να ζήσουν σε οποιαδήποτε πόλη του κόσμου επιθυμούν, αλλά η Πάρις, η Αΐντα, ο Γιώργος, ο Μοχάμεντ και ο Δημήτρης προτιμούν την Αθήνα, για πολλούς και διάφορους λόγους ο καθένας, τους οποίους και μοιράζονται μαζί μας.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για τους «ψηφιακούς νομάδες», τη νέα, παγκόσμια ομάδα επαγγελματιών, οι οποίοι, χάρη στην τεχνολογία και τις υψηλές ταχύτητες του Διαδικτύου, έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται σε όποιο μέρος του πλανήτη επιθυμούν, χωρίς να πρέπει να έχουν μια συγκεκριμένη έδρα. Ειδικά στη διάρκεια των δύο χρόνων της πανδημίας, αμέτρητες είναι οι ιστορίες ανθρώπων που άφησαν τα αστικά κέντρα για να ζήσουν μια ζωή κοντά στη φύση, δίπλα σε κάποια μαγευτική παραλία ή σε ένα παραδεισένιο τοπίο μακριά από τον τόπο τους.
Σύμφωνα με κάποιες έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε χώρες που παραδοσιακά συγκέντρωναν το πιο ταλαντούχο εργατικό δυναμικό του κόσμου, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αθήνα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη για να ζει κανείς. Ερευνα της βρετανικής «Property Guides», μιας εταιρείας που βοηθάει τους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν ιδιοκτησία στο εξωτερικό, κατέταξε την Αθήνα στη δεύτερη θέση με τους προτιμώμενους προορισμούς, μετά τη Μάλαγα της Ισπανίας. Επιπλέον, έρευνα του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας) δείχνει ότι αυξήθηκαν κατά 198% οι αφίξεις «digital nomads» στην Αθήνα από το 2017 έως το 2021 – η τρίτη μεγαλύτερη αύξηση στον κόσμο. Μόνο από τις αρχές του 2022 ο ρυθμός αύξησης είναι 109%.
Ενέργειες από την ελληνική πλευρά, όπως το πρόγραμμα Golden Visa που προσφέρει άδεια διαμονής σε όσους αγοράσουν ιδιοκτησία αξίας από 250.000 ευρώ και άνω, καθώς και η μείωση έως και 50% στον φόρο εισοδήματος για επτά έτη σε όσους μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, βοήθησαν προς την αύξηση του ρυθμού των αφίξεων.
Ανθρωποι που έχουν επιλέξει την Ελλάδα εδώ και κάποια χρόνια για να μείνουν, πριν από το φαινόμενο των ψηφιακών νομάδων, αλλά και στη διάρκεια αυτού, μας εξηγούν του λόγους που το έκαναν.
Μοχάμεντ Χουσέιν Ασγκαρί
«Αγαπώ τους Ελληνες»
Οπως λέει και ο ίδιος, έχει ζήσει σε πάρα πολλές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Κίνα, ο Καναδάς, η Σαουδική Αραβία και φυσικά το Ιράν, από όπου και κατάγεται. Εχει επίσης επισκεφθεί αμέτρητες άλλες. Για τον Μοχάμεντ Χουσέιν Ασγκαρί όμως, κάτοχο MBA από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης και ιδρυτή της επενδυτικής εταιρείας Global Trends Investment, η Ελλάδα ξεχωρίζει: «Μπορώ να μιλήσω με αριθμούς, ρυθμούς ανάπτυξης κ.ά., αλλά αυτά μπορεί κανείς να τα βρει εύκολα στο Διαδίκτυο. Αυτά που για εμένα έχουν σημασία είναι άλλα. Είναι οι άνθρωποι και η ελληνική κουλτούρα. Αγαπώ τους Ελληνες. Είναι πάρα πολύ φιλικοί και έτοιμοι να σε βοηθήσουν. Οταν είχε κολλήσει το αυτοκίνητό μου στο χιόνι, για παράδειγμα, τέσσερις άνθρωποι με βοήθησαν να το βγάλω. Οταν σε μια καφετέρια ρώτησα για ένα παραδοσιακό γλυκό, ο ιδιοκτήτης, όταν έμαθε ότι είμαι από το Ιράν, μου το κέρασε».
Πέρα όμως από τους ανθρώπους, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που ο κ. Ασγκαρί αποφάσισε να εγκατασταθεί, μαζί με την οικογένειά του, στη χώρα μας: «Κατ’ αρχάς είναι κοντά στην πατρίδα μου. Είναι στο κέντρο Ανατολής και Δύσης. Δεύτερον, λατρεύω τον καιρό, καθώς 300 ημέρες τον χρόνο έχει ήλιο. Επιπλέον, από άποψη επιχειρηματική, εδώ υπάρχει χώρος να «αναπνεύσεις». Μπορεί κάποιος να ανοίξει ένα μικρό café με έναν υπάλληλο και να ζήσει την οικογένειά του. Στις μεγαλουπόλεις σε «καταπίνουν» οι μεγάλες αλυσίδες. Επίσης, τα χαμηλά ενοίκια βοηθούν πολύ στις επενδύσεις. Στον Καναδά, όταν προσπάθησα να φτιάξω εργοστάσιο, για έναν χώρο έκτασης 2.000 τ.μ. έπρεπε να δώσω 10 εκατομμύρια δολάρια. Η αξία του εργοστασίου ήταν 3 εκατομμύρια».
Με τον ίδιο ενθουσιασμό μιλάει και για τις επιπλέον δυνατότητες της χώρας μας: «Εχετε πολλά, μεγάλα λιμάνια, τόσα νησιά, ήλιο, αέρα. Μπορούν να γίνουν επενδύσεις σε αιολική και ηλιακή ενέργεια. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται αυτοκινητοβιομηχανίες, για παράδειγμα. Ας επενδύσει στη γεωργία, στην αλιεία, στην τεχνολογία, στα smart homes, στον ιατρικό τουρισμό. Υπάρχουν εξαιρετικοί γιατροί. Επίσης, τώρα που υπάρχει εργασία από το σπίτι, θα μπορούσε να γίνει αποκέντρωση και να αναπτυχθούν περιοχές πιο απομακρυσμένες και να υπάρξει νέα εμπορική δραστηριότητα σε καινούργια οικιστικά κέντρα. Οι δυνατότητες που μας δίνει το εξαιρετικά γρήγορο και αξιόπιστο Διαδίκτυο στην Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες».
Γιώργος Μπαλαφούτης
«Είμαι πιο ευχαριστημένος από όσο περίμενα»
Εχει γεννηθεί στο Σικάγο, μεγάλωσε στην Ελλάδα, ενώ ως εργαζόμενος της Microsoft έμενε στη Νέα Υόρκη. Οταν η εταιρεία τού πρόσφερε, πριν από περίπου πέντε χρόνια, προαγωγή και ταυτόχρονα τη δυνατότητα επιλογής έδρας σε οποιαδήποτε πόλη ήθελε, μετακόμισε και πάλι στην Αθήνα. Μπορεί βέβαια οι δεσμοί του Γιώργου Μπαλαφούτη με την Ελλάδα να είναι και προσωπικοί, ωστόσο ποτέ δεν αποτέλεσε για τον ίδιο η ζωή εδώ μονόδρομος: «Είμαι χαρούμενος με αυτό που έχω εδώ. Οταν ήρθα, δεν ήξερα για πόσο καιρό θα μείνω, πώς θα μου βγει. Πέντε χρόνια μετά, είμαι πιο ευχαριστημένος από όσο περίμενα. Μου έκανε εντύπωση, για παράδειγμα, το πόσο εύκολο ήταν να γραφτείς σε υπηρεσίες. Δεν νομίζω ότι η ικανοποίησή μου οφείλεται στην επιθυμία μου να επιβεβαιώσω την επιλογή μου γιατί πάντα είναι η πόρτα ανοιχτή να φύγω». Ως προς την επαγγελματική του πορεία, δηλώνει: «Ο ρόλος που έχω τον τελευταίο ενάμιση χρόνο μού επιτρέπει να κάνω προσλήψεις συμβούλων, για μεγάλους πελάτες σε Ευρώπη και Δυτική Αφρική. Η ποιότητα και το επίπεδο των ανθρώπων από την Ελλάδα είναι εξαιρετικά. Είναι ευέλικτοι, πολυπράγμονες, μαθαίνουν γρήγορα. Η εταιρεία είναι πολύ ευχαριστημένη με το επίπεδο των εργαζομένων».
Ενα πολύ σημαντικό κομμάτι για τον κ. Μπαλαφούτη είναι ο κοινωνικός ιστός, που είναι πιο ισχυρός στη χώρα μας, καθώς και η πολιτιστική δραστηριότητα που υπάρχει εδώ: «Η Αθήνα, και γενικότερα η Ελλάδα, έχει πολλή κινητικότητα, πολλές θεατρικές παραστάσεις και εκδηλώσεις σε σχέση με άλλες πόλεις του εξωτερικού. Οι άνθρωποι εδώ πραγματικά πιστεύουν την τέχνη τους, παρόλο που μπορεί να μην τους φέρνει ανάλογες αποδοχές». Σε αυτά που τον ενοχλούν συγκαταλέγονται πρακτικά ζητήματα όπως η έλλειψη χώρων στάθμευσης. Τονίζει ωστόσο πως έχει δει μεγάλη βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν: «Υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός της ΛΕΑ και έχει μειωθεί το πέταμα των σκουπιδιών στον δρόμο. Επίσης υπάρχει βελτίωση με το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους».
Πάρις Αμπασί
«Λατρεύω τον πολιτισμό της Ελλάδας»
Η Ιρανή Πάρις Αμπασί, συνιδιοκτήτρια της εταιρείας Golden Bridge, η οποία λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και σε ανθρώπους από ξένες χώρες, και κυρίως το Ιράν, οι οποίοι θέλουν να μείνουν ή/και να επενδύσουν εδώ, εξηγεί τους λόγους που ωθούν τους πελάτες της στο να επιλέξουν τη χώρα μας: «Βλέπουν προοπτική στην Ελλάδα, αλλά τους αρέσει και ο τρόπος ζωής. Πολλοί σκέπτονται ότι θέλουν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν με την ελληνική κουλτούρα. Μοιάζουμε από άποψη πολιτισμού. Επίσης, τα παιδιά μεγαλώνουν με μεγαλύτερη ηρεμία και ασφάλεια. Και στην Ισπανία έχει ήλιο, αλλά εδώ θεωρούν ότι έχει ποιότητα ο κόσμος. Αυτό για εμένα είναι το πρώτο. Επίσης, δεν νιώθεις ξένος εδώ. Αισθάνεσαι ότι είσαι στη χώρα σου. Ολοι ξέρουν καλά αγγλικά και είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που θα σου μιλήσουν στα αγγλικά και όσοι δεν ξέρουν θα προσπαθήσουν να σου λύσουν το πρόβλημα». Η ίδια έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελβετία και έχει σπουδάσει Ψυχολογία. Ηρθε στην Ελλάδα ακολουθώντας την αδελφή της, αλλά έμεινε, όπως λέει, γιατί της άρεσαν πολύ ο κόσμος και η Ιστορία: «Λατρεύω τον πολιτισμό της Ελλάδας. Με ενδιαφέρει η ιστορία της. Μπορεί τα τελευταία χρόνια με την κρίση και την πανδημία να μην υπάρχει πολλή αισιοδοξία ή καλή ψυχολογία, λόγω και των οικονομικών προβλημάτων, αλλά δεν συγκρίνονται με τις άλλες χώρες που έχω πάει. Ούτε από άποψη κλίματος. Επίσης, η θάλασσα εδώ δεν είναι ίδια με αλλού. Σε ηρεμεί. Πλέον την Ελλάδα τη θεωρώ χώρα μου και νοιάζομαι για το καλό της. Θέλω να φέρω κόσμο εδώ που θα επενδύσει».
Αΐντα Ατζάνοβα
«Οι άνθρωποι εδώ δεν σκέπτονται μόνο το χρήμα»
Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, πριν από επτά χρόνια, αποφάσισε η Αΐντα Ατζάνοβα από το Αζερμπαϊτζάν να μετακομίσει στην Ελλάδα: «Από όταν ήμουν φοιτήτρια είχα ως σκοπό να φτάσω σε μια μεγάλη θέση σε τράπεζα. Το κατόρθωσα. Κατέκτησα τη θέση και έχασα κάτι. Δεν ήταν όπως φανταζόμουν. Ενιωσα ότι ήμουν καλά με την καριέρα μου, είχα σπίτι και καλό μισθό, αλλά κάτι μου έλειπε». Εχοντας πτυχίο Οικονομικών και Νομικής, αποφάσισε να αλλάξει καριέρα και μαζί και χώρα. «Πρώτη φορά ήρθα εδώ το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες για να υποστηρίξω την ομάδα της χώρας μου. Μου άρεσε πολύ η Ελλάδα και άρχισα να έρχομαι συνέχεια για διακοπές. Οταν αποφάσισα να μετακομίσω, μπήκα στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Εκανα πέντε-έξι μήνες μαθήματα Ελληνικών στο ΕΚΠΑ και μετά ξεκίνησα σπουδές. Σε δύο χρόνια βρήκα δουλειά σε ρωσική τράπεζα εδώ. Μου έλεγαν ότι ήταν η χειρότερη εποχή εκείνη που μετακόμισα και ότι πριν από την κρίση ήταν πιο ωραία η ζωή. Για εμένα και τότε ήταν πολύ ωραία η ζωή. Οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ ανοιχτοί. Δεν σκέπτονται μόνο το χρήμα και τη δουλειά. Θα έκανα και οικογένεια εδώ».
Δημήτρης Καρακούτας
«Επέλεξα να μετακομίσω για μια πιο όμορφη ζωή»
Οταν στα 17 του κέρδισε υποτροφία για το κορυφαίο MIT στη Βοστώνη, για να σπουδάσει μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο Δημήτρης Καρακούτας ήταν σίγουρος ότι θα επέστρεφε αμέσως μετά την απόκτηση του πτυχίου του. Δέκα χρόνια αργότερα, και ενώ η επαγγελματική του ζωή πήγαινε καλά και τα όνειρά του πραγματοποιούνταν, αποφάσισε ότι στην Ελλάδα θα ερχόταν μόνο για διακοπές. Τελικά χρειάστηκαν 25 χρόνια παραμονής σε Βοστώνη και Νέα Υόρκη και η δημιουργία της επιχείρησής του, της Icon Hellas – μιας εταιρείας πληροφορικής η οποία ασχολείται με έργα e-commerce για έλληνες και διεθνείς πελάτες -, για να αλλάξει και πάλι τα σχέδιά του: «Οταν επαγγελματικά φτάσεις σε ένα σημείο όπου το εισόδημά σου είναι τέτοιο που να υπερκαλύπτει τις βασικές σου ανάγκες, τότε αρχίζεις να σκέφτεσαι και άλλα πράγματα. Επέλεξα να μετακομίσω εδώ για μια πιο όμορφη ζωή, γνωρίζοντας ότι θα θυσιάσω κάποιες επαγγελματικές ευκαιρίες, αλλά θα κερδίσω σε προσωπικές εμπειρίες. Επίσης, θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι ένα μέρος όπου θα ήθελα να κάνω οικογένεια και να μεγαλώσω τα παιδιά μου. Είναι πιο όμορφος ο τόπος. Ζούμε σε έναν πολύ όμορφο τόπο. Εχουμε μια καλοκαιρινή σεζόν η οποία κρατάει πάνω από τέσσερις μήνες. Οι παρέες και οι φίλοι πιο εύκολα θα βρουν χρόνο να βρεθούν και να περάσουν μαζί ωραίες στιγμές από ό,τι στο εξωτερικό. Εκεί, τουλάχιστον στις μεγαλουπόλεις όπου έζησα εγώ, οι κοινωνικές συναναστροφές έχουν ως στόχο την οικονομική σου εξέλιξη. Επίσης, μπορείς, ενώ ζεις στην Αθήνα, να περάσεις ένα πολύ όμορφο Σαββατοκύριακο σε κάποιο από τα νησιά μας ή να πεταχτείς σε μια κοντινή ευρωπαϊκή πρωτεύουσα».
Εχοντας μετακομίσει εδώ από τον Αύγουστο του 2019, ο κ. Καρακούτας συνεχίζει να είναι επιχειρηματικά δραστήριος, δημιουργώντας καινούργιες συνεργασίες. «Οποιοσδήποτε ασχολείται με την πληροφορική σήμερα στην Ελλάδα τα πάει πολύ καλά. Γραφειοκρατικά ζητήματα δεν με έχουν απασχολήσει καθόλου, επειδή επέλεξα να συνεργαστώ με ένα πολύ καλό φοροτεχνικό γραφείο και με έναν επίσης πολύ καλό δικηγόρο. Ενα από τα πράγματα μόνο που με ενοχλούν εδώ έχει να κάνει με την πολιτική. Εχω συνηθίσει να ζω σε μια χώρα όπου μπορεί να αλλάζουν οι πολιτικοί και τα κόμματα, αλλά να μην αλλάζει τίποτα άλλο. Μου φαίνεται περίεργο που εδώ, με κάθε αλλαγή κυβέρνησης, μεταβάλλονται το επιχειρηματικό τοπίο και οι νόμοι. Το κάνει πιο δύσκολο να κάνεις μακροπρόθεσμα επαγγελματικά σχέδια».

