Η κυβέρνηση έχοντας εξασφαλίσει την ανοχή των Βρυξελλών να μην κόψει τις συντάξεις βάζει μπροστά τις μηχανές των εκλογών παρότι στην έκθεση της Κομισιόν που θα δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη δέχεται αυστηρή κριτική για καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων και τα «μπόνους» Τσακαλώτου στους υπαλλήλους του υπουργείου του.
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου προετοιμάζουν πυρετωδώς τον προϋπολογισμό του 2019, μύρισαν… εκλογές. Ηδη ετοιμάζονται οι επιταγές για τα αναδρομικά που θα μοιράσει τον Δεκέμβριο σε ενστόλους, δικαστές, γιατρούς και πανεπιστημιακούς (800 εκατ. ευρώ) και το μέρισμα σε ένα και πλέον εκατομμύριο απόρους, ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους (900 εκατ. ευρώ).
Ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη χωρίς το σενάριο της περικοπής των συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη θα κινείται λίγο χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2018 (κοντά στα 28 δισ. ευρώ).
Στις δαπάνες θα ενσωματωθεί και το κόστος των αντιμέτρων που «ψαλιδίζονται» (μείωση του ΕΝΦΙΑ, επίδομα στέγασης, προσλήψεις στα ειδικά σχολεία κ.λπ.), στα όρια που δεν ανατρέπουν τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ.

Στη γραμμή
της «μη εναντίωσης»

Αυτό όμως που προβληματίζει κυβερνητικά στελέχη είναι τι θα γίνει με τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για τις περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015. Κατά τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, στην περίπτωση που δεν ξεκαθαρίσει νομοθετικά και οριστικά το ζήτημα αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος χιλιάδες συνταξιούχοι να διεκδικούν αναδρομικά που μπορεί να ανέρχονται στα 4,5 δισ. ευρώ!
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα εξασφάλισε την έγκριση των εταίρων να μην κόψει τις συντάξεις (την προσωπική διαφορά) όπως ρητά προβλεπόταν από τον νόμο Κατρούγκαλου.
Η θέση αυτή θα αποτυπωθεί επίσημα στην έκθεση της Κομισιόν για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη. Στην έκθεση θα επισημαίνεται ότι χωρίς τις περικοπές που προβλέπονταν ύψους 1,9 δισ. ευρώ, η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα θα παραμείνει κάτω από 16% του ΑΕΠ και θα βαίνει μειούμενη χρόνο με τον χρόνο όσο στο σύστημα φεύγουν οι παλαιοί συνταξιούχοι και μπαίνουν οι νέοι με τις χαμηλότερες συντάξεις Κατρούγκαλου.
Στην έκθεση θα γίνεται εκτενής αναφορά για τα αντίμετρα που επίσης καταργούνται ή ψαλιδίζονται ώστε να εξοικονομηθούν 1,7 δισ. ευρώ και να υπάρχει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Οπως υπογραμμίζουν ευρωπαϊκές πηγές μιλώντας προς «Το Βήμα», η γραμμή που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι η «μη εναντίωση» στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, με την προϋπόθεση ότι βγαίνουν οι αριθμοί.

Η πρώτη έκθεση
της Κομισιόν

Αυτό εκφράστηκε στη συνεδρίαση του EuroWorking Group και θα τηρηθεί τόσο στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup όπου θα ενημερωθούν οι υπουργοί  για τις εξελίξεις όσο και στη συνεδρίαση του Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου όπου θα εγκριθούν οι προϋπολογισμοί όλων των κρατών-μελών.
Εκεί θα κλείσει οριστικά το ζήτημα των συντάξεων, για να πάρει και πάλι τη σκυτάλη η κυβέρνηση που θα πρέπει να νομοθετήσει τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν.
Την Τετάρτη θα δημοσιοποιηθεί και η πρώτη έκθεση της Κομισιόν για την ενισχυμένη εποπτεία της χώρας μας, η οποία θα είναι αυστηρή και θα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και για πρώτη φορά προσωπικά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τρία ζητήματα:
1 Την καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
2 Την απαράδεκτη,  κωλυσιεργία κυβερνητικών στελεχών στους διαγωνισμούς για την παραχώρηση της Εγνατίας οδού.
3 Τη χορήγηση αυξήσεων-μπόνους ύψους 9,8 εκατ. ευρώ στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών τον περασμένο Σεπτέμβριο,  πέραν του ενιαίου μισθολογίου.
Επίσης, η Κομισιόν θα ανακοινώσει ότι στο πλαίσιο της αυξημένης εποπτείας σύντομα θα ξεκινήσει «σε βάθος ανασκόπηση» της ελληνικής οικονομίας.

Τι αλλάζει για συντάξεις – αντίμετρα

Σε νομοθετικό επίπεδο, θα αλλάξει ο Νόμος 4472/2017 που προέβλεπε τις περικοπές  συντάξεων και τα αντίμετρα για το 2019. Στις διατάξεις που θα καταργηθούν περιλαμβάνονται:
Τα άρθρα 1 έως 3 με τα οποία θα εφαρμοζόταν η περικοπή των συντάξεων, κύριων και επικουρικών.
Τα άρθρα που προέβλεπαν την ενεργοποίηση του προγράμματος βρεφονηπιακής φροντίδας, την περαιτέρω ενίσχυση του προγράμματος σχολικών γευμάτων, τη μείωση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.
Το άρθρο που προβλέπει τη διάθεση 300 εκατ. ευρώ για την τόνωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Το άρθρο για την καταβολή του επιδόματος στέγασης, το οποίο θα περιοριστεί σε 300.000 (από 600.000) δικαιούχους. Οι διατάξεις που αφορούν τον προϋπολογισμό του 2020 και ειδικά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου θα παραμείνουν ενεργές.
(Αναλυτικό ρεπορτάζ για τις παροχές στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ, σελ. Β4)