Επιστρέφει ο πύρινος εφιάλτης
Πολύ κακοί οιωνοί για το εφετινό καλοκαίρι οι 3.000 πυρκαγιές που έχουν ήδη σημειωθεί εντός του 2022, η υποστελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος και η υποχρηματοδότηση των αντιπυρικών έργων
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική το πρωί της Δευτέρας 11 Απριλίου έπειτα από μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Μόλα Καλύβα Χαλκιδικής. Σύμφωνα με δηλώσεις παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, ενώ υπήρχε απαγορευτικό λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, κάποιοι αποφάσισαν να βάλουν φωτιά σε ξερά κλαδιά από ελιές. Η φωτιά πήρε σύντομα μεγάλες διαστάσεις, ενώ για την κατάσβεσή της χρειάστηκε να σταλούν από την Περιφέρεια φορτωτές, μπουλντόζες και υδροφόρα οχήματα. Απολογισμός: 450 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη.
Την ίδια ημέρα ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Ευρωστίνη Κορινθίας. Η φωτιά, για την κατάσβεση της οποίας επιχείρησαν 24 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ξέσπασε σε δασική περιοχή, ενώ δεν υπήρχε αναφορά για ισχυρούς ανέμους στην περιοχή. Την Τρίτη 5 Απριλίου πυρκαγιά κατέκαψε δεκάδες στρέμματα δάσους στη Σορωνή Ρόδου.
Πάνω από 3.000
πυρκαγιές το 2022
Τα περιστατικά αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό, δεδομένου ότι από την αρχή του 2022 και προτού καν αρχίσει η αντιπυρική περίοδος έχουν σημειωθεί περισσότερες από 3.000 πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα, οι 400 από τις οποίες μέσα στον Απρίλιο. Σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής η συντριπτική πλειονότητα (95%) αυτών των περιστατικών οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια. Οι περισσότερες πυρκαγιές μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί στην Πελοπόννησο, στη Δυτική Ελλάδα και στη Μακεδονία, ενώ μεγάλες φωτιές έχουν κάψει εκτεταμένες εκτάσεις και σε νησιά όπως η Σάμος, η Ρόδος και η Εύβοια. Από την αρχή του έτους έχουν γίνει 44 συλλήψεις για πυρκαγιές από αμέλεια, καθώς έπειτα από τις παρατεταμένες χιονοπτώσεις άνθρωποι που ασχολούνται με γεωργικές εργασίες επιδόθηκαν μαζικά σε καύσεις ξερών κλαδιών χωρίς να τηρούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής όποιος προτίθεται να προβεί σε ανάλογες ενέργειες πρέπει να ειδοποιήσει μία ημέρα πριν το Πυροσβεστικό Σώμα ώστε να λάβει σχετική έγκριση ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Επίσης πρέπει να έχει εξασφαλίσει επαρκή ποσότητα νερού ώστε να μπορεί να σβήσει τα καιόμενα υπολείμματα.
Τεράστια κενά και
υποχρηματοδότηση
Ωστόσο δεν είναι μόνο οι πολίτες που δεν ακολουθούν τις οδηγίες με αποτέλεσμα να προκαλούνται πυρκαγιές που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, είναι και η πολιτεία, η οποία κάθε χρόνο διαβεβαιώνει για την κατάλληλη προετοιμασία των φορέων αντιμετώπισης και κάθε χρόνο αποδεικνύεται απροετοίμαστη να τις αντιμετωπίσει. Υποστελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος, έλλειψη κονδυλίων για τον εκσυγχρονισμό του, καθώς και υποχρηματοδότηση έργων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους πυροσβέστες στην περίπτωση μιας μεγάλης πυρκαγιάς είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που έχουν σαν αποτέλεσμα πολλές φορές να μην μπορεί η Πυροσβεστική να αντιμετωπίσει δύο μεγάλες πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει ταυτόχρονα. Το είδαμε αυτό να συμβαίνει και στο Μάτι, όταν μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήταν απασχολημένες με την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Δυτική Αττική. Το είδαμε και πέρυσι με τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη να καθυστερεί την προώθηση ζωτικών δυνάμεων στο μέτωπο της Βόρειας Εύβοιας.
«Ελάχιστο προσωπικό,
καθόλου προσλήψεις»
Οπως λέει στο «Βήμα» ο κ. Αλέξανδρος Καραδελής, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, «η Πυροσβεστική αυτή τη στιγμή έχει ελάχιστο προσωπικό και δεν έχουν γίνει καθόλου προσλήψεις. Υπάρχουν γύρω στα 3.500 με 4.000 οργανικά κενά. Παράλληλα γίνονται συνταξιοδοτήσεις χωρίς να αναπληρώνονται τα κενά. Εχουν να προσλάβουν προσωπικό από το 2012. Αυτή τη στιγμή αριθμητικά το προσωπικό της Πυροσβεστικής είναι όσο ήταν το 1998». Οπως επισημαίνει, εφέτος έχει προβλεφθεί να γίνουν 500 προσλήψεις από την ΕΜΟΔΕ, οι οποίες όμως βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της προκήρυξης. «Οι προσλήψεις αυτές είναι σαν να δίνεις ασπιρίνη σε καρκινοπαθή. Να φανταστείτε ότι στο μόνιμο προσωπικό, που είναι περίπου 13.000 πυροσβέστες, χρωστάνε πάνω από 1,5 εκατ. ημέρες ρεπό. Αναγκάζουν δηλαδή τους πυροσβέστες να δουλεύουν κάθε μέρα χωρίς ρεπό και χωρίς να ξεκουράζονται» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Εμείς ξεκινάμε να δουλεύουμε 1η Μαΐου και 1η Νοεμβρίου πάμε ΟΑΕΔ. Ζητάμε εδώ και χρόνια να γίνουμε μόνιμο προσωπικό. Υπάρχει ένας νόμος του 2011 που μετατρέπει τις εξάμηνες συμβάσεις σε πενταετείς και στη συνέχεια σε μόνιμες θέσεις, αλλά δυστυχώς δεν τον εφαρμόζουν τον νόμο αυτόν» συμπληρώνει.
Ο κ. Καραδελής λέει ότι εφέτος το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία δεν θα διαθέτουμε τα δύο μεγάλα ρωσικά αεροπλάνα. «Δεν γνωρίζω αν έχει υπάρξει σχεδιασμός για την αντικατάσταση αυτών των αεροπλάνων. Απ’ όσο γνωρίζω, και τα υπόλοιπα εναέρια μέσα θα είναι λιγότερα. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι να ξοδεύονται λεφτά σε όλα τα Σώματα εκτός από την Πυροσβεστική» επισημαίνει.
«Εκτός μάχης» και
οι αποσπασμένοι
Να σημειώσουμε ότι εκτός από τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό είναι και πολλοί πυροσβέστες που αποσπώνται σε διάφορες άλλες υπηρεσίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 500 μόνιμοι πυροσβέστες που είναι αποσπασμένοι στα αεροδρόμια. Αυτοί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια πυρκαγιά. Οπως επίσης να υπολογίσουμε και το προσωπικό που είναι στο αρχηγείο, στα γραφεία, στην Πολιτική Προστασία. «Να σας κάνω μια σύγκριση: η Πυροσβεστική πανελλαδικά έχει 13.000 πυροσβέστες και ο Σκλαβενίτης έχει 26.000 προσωπικό. Εφέτος είναι η τέταρτη χρονιά που μας έχουν με την ίδια στολή. Τα κράνη δασοπυρόσβεσης τα αγοράζουμε μόνοι μας» τονίζει ο κ. Καραδελής.
Η θλιβερήπρωτιάτου 2021Οπως όλα δείχνουν, το εφετινό καλοκαίρι προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολο και ενώ όλοι το απεύχονται ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο να ξαναζήσουμε πάλι τους εφιάλτες του περυσινού καλοκαιριού. Οι καταστροφή που έπληξε τη χώρα μας το καλοκαίρι του 2021 ήταν η χειρότερη από το 2007. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο της περυσινής χρονιάς είχαν γίνει στάχτη περισσότερα από 1,3 εκατ. στρέμματα. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα είχε καταταγεί πρώτη ως προς τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών μεταξύ των 37 μεσογειακών, αλλά και των ευρωπαϊκών χωρών, με 18.552 καμένα στρέμματα ανά μεγάλη πυρκαγιά.
Καταδικασμένη σε ρόλο θεατή η Δασική Υπηρεσία
Κάθε χρόνο μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά οι αρμόδιοι θυμούνται ότι πρέπει να εκσυγχρονίσουν το μοντέλο της αντιπυρικής προστασίας και κάθε καλοκαίρι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ανυπαρξία της. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για την αναβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας, ώστε να παίζει ενεργό και αποτελεσματικό ρόλο στην πρόληψη των πυρκαγιών και στην προστασία των δασών, το μοντέλο που ακολουθούν οι αρμόδιοι έχει καταδικάσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία στον ρόλο του… θεατή.

