Επιδότηση δόσεων για τα στεγαστικά των πληγέντων
Ενεργοποιείται τον Αύγουστο το πρόγραμμα «Γέφυρα» για την εννεάμηνη κρατική στήριξη στην πληρωμή – Ξανά από την αρχή ο σχεδιασμός του πτωχευτικού

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Σε Λερναία Υδρα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, το οποίο με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών δεν αναμένεται να φτάσει προς ψήφιση στη Βουλή πριν από τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Από την άλλη, ύστερα από τρεις μήνες διαβουλεύσεων επήλθε συμφωνία για το νέο πρόγραμμα εννεάμηνης επιδότησης πράσινων και κόκκινων δανείων, κορωνόπληκτων οφειλετών, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Τα δύσκολα όμως είναι μπροστά με τους νέους κανόνες πτώχευσης νοικοκυριών, που η κυβέρνηση θέλει να ενεργοποιήσει την Πρωτοχρονιά του 2021. Σύμφωνα με πηγές που έχουν εικόνα των σχετικών διεργασιών, πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση. Κι αυτό διότι για να είναι εφαρμόσιμη η νέα νομοθεσία θα πρέπει να γίνουν αξιόπιστες οικονομικές αναλύσεις.
Επιπλέον δυσχέρειες δημιουργεί και το γεγονός ότι οι σχετικές συζητήσεις συνδέονται άμεσα με άλλα ανοιχτά θέματα.
Καραμπόλες
με τους δανειστές
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, να ανατρέπονται συνεχώς τα δεδομένα, καθώς γίνονται καραμπόλες στο πλαίσιο του ευρύτερου παζαριού του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές.
Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες υπήρξε πλήρης ανατροπή των δεδομένων, μετά την αλλαγή πλεύσης από την ελληνική πλευρά, ως προς τον φορέα που θα αποκτά τις κατοικίες των πτωχευμένων δανειοληπτών. Κατόπιν ενστάσεων από τους θεσμούς για τον δημόσιο χαρακτήρα του και ενδεχόμενες παρενέργειες στον κρατικό προϋπολογισμό, η κυβέρνηση αποδέχθηκε το νέο σχήμα να λειτουργεί αποκλειστικά με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι θα χρηματοδοτείται με πόρους από τον ιδιωτικό τομέα.
Απαιτείται να γίνει νέα μελέτη
«Πλέον ο σχεδιασμός ξεκινά από την αρχή» υποστηρίζει κοινοτική πηγή. Οπως σημειώνει, «έχουμε ζητήσει να παρουσιαστεί ένα νέο πλάνο, που δεν θα μείνει στα χαρτιά μετά την ενεργοποίησή του. Θα πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία που θα δημιουργεί επαρκή κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτών, χωρίς να δημιουργούνται συνταγματικά θέματα αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των προσημειωμένων κατοικιών».
Υπενθυμίζεται ότι στόχος του νέου πλαισίου είναι η παροχή μιας δεύτερης ευκαιρίας σε νοικοκυριά που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Εφόσον επιλέγουν την οδό της πτώχευσης, θα ρευστοποιείται το σύνολο της περιουσίας τους και θα απαλλάσσονται πλήρως από τις οφειλές τους.
Ωστόσο, οι πιο αδύναμοι δεν θα μένουν στον δρόμο. Ενας νέος φορέας θα αποκτά τις κατοικίες τους και θα τις μισθώσει στα νοικοκυριά. Οι πλέον ανίσχυροι, με βάση επιπρόσθετα κριτήρια που θα οριστούν, θα λαμβάνουν μηνιαία επιδότηση από το κράτος. Τέλος, ύστερα από μία 20ετία ομαλών αποπληρωμών, θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ξανά το σπίτι τους σε προκαθορισμένη τιμή.
Σημαντικές εκκρεμότητες
Το προηγούμενο διάστημα έγιναν εξαντλητικές αναλύσεις και γράφτηκαν πολλαπλά προσχέδια από τα συναρμόδια υπουργεία, σε συνεννόηση με τις τράπεζες. Ωστόσο, η απόφαση για τη χρηματοδότηση με ιδιωτικά κεφάλαια του νέου φορέα που θα αποκτά τα ακίνητα μετά την πτώχευση φέρνει ξανά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στο σημείο μηδέν. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους συμβούλους της, καλείται το επόμενο διάστημα να παρουσιάσει μια νέα πρόταση.
Σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος, δεν είναι μόνο τα κριτήρια για τη διάσωση των κατοικιών που θα επανασχεδιαστούν. Πρέπει να απαντηθούν και κρίσιμα ερωτήματα. Για παράδειγμα, αναφέρει η ίδια πηγή, «πότε θα αποκτά ο φορέας το ακίνητο; Πριν ή μετά τον πλειστηριασμό; Ή σε ποια τιμή θα το επαναγοράζει το νοικοκυριό;».
Κλείδωσε το πρόγραμμα «Γέφυρα»
Από την άλλη πλευρά, κλείδωσε η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα με την κωδική ονομασία «Γέφυρα» που θα επιδοτεί για εννέα μήνες τις δόσεις ενήμερων και κόκκινων δανειοληπτών που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (αναλυτικός πίνακας).
Η δράση θα καλύπτει ανέργους που λαμβάνουν έκτακτη ενίσχυση, ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσια μείωση τζίρου 20% και άνω στο β’ τρίμηνο 2020, υπαλλήλους με μείωση μισθού (10% για αποδοχές έως 1.000 ευρώ, 20% από 1.000 ως 2.000 ευρώ και 30% για υψηλότερα ποσά), εργαζομένους στο Συν-εργασία και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένο ενοίκιο.
Προϋπόθεση είναι το δάνειο να συνδέεται με την κύρια κατοικία του οφειλέτη. Οι αιτήσεις θα ανοίξουν την 1η Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν την 30ή Σεπτεμβρίου. Οι πληρωμές που θα γίνονται απευθείας στις τράπεζες θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.
Με bad bank θα πέσουν τα κόκκινα δάνεια κάτω από 10%
Τη δημιουργία νέων μηχανισμών υποστήριξης του τραπεζικού συστήματος από την Πολιτεία και την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των συστημικών ομίλων για την ενίσχυση της οργανικής τους κερδοφορίας θέτει ως βασικές προϋποθέσεις για την επιστροφή του κλάδου στην κανονικότητα και τη μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανειων κάτω από το 10% ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Στην έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, ο κεντρικός τραπεζίτης υποστηρίζει ότι ακόμη και αν ολοκληρωθεί ο τρέχων κύκλος εξυγίανσης μέσω των τιτλοποιήσεων και του σχεδίου «Ηρακλής», οι δείκτες καθυστερήσεων θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, γύρω στο 25% από 37% σήμερα, αρκετά μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 3%. Μάλιστα, σε αυτό το ποσοστό δεν συνυπολογίζονται οι νέες επισφάλειες που θα προκαλέσει η ύφεση λόγω της COVID-19.
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί αναγκαία την εφαρμογή συστημικών λύσεων και ετοιμάζει τη δική του πρόταση. Το προσχέδιό της είναι έτοιμο και με τη συμβολή των τριών συμβούλων που έχουν προσληφθεί, θα οριστικοποιηθεί ως το τέλος του 2020 ο τρόπος λειτουργίας του νέου μηχανισμού, ώστε να ακολουθήσει η παρουσίασή του σε κυβέρνηση, ΕΚΤ και Κομισιόν.
Πρόκειται για ένα σχήμα συνολικής διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (Asset Management Company – AMC). Με αυτό, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, όχι μόνο δεν ανατρέπονται αλλά αντίθετα αξιοποιούνται οι υφιστάμενες υποδομές των τραπεζών, καθώς και οι συμμετοχές τρίτων μερών στους τομείς διαχείρισης (servicers). Επιπλέον, διασφαλίζει ότι ενδεχόμενες ζημίες καλύπτονται αποκλειστικά από τις τράπεζες και όχι από τον έλληνα φορολογούμενο, μέχρι του ελάχιστου ορίου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Τέλος, επιλύει το ζήτημα της υψηλής αναβαλλόμενης φορολογίας ως ποσοστού των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών.
Ταυτόχρονα, ο κ. Στουρνάρας εισηγείται την επιτάχυνση των επιχειρησιακών σχεδιασμών από τα πιστωτικά ιδρύματα για την ενίσχυση της οργανικής τους κερδοφορίας και την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου. Οπως τονίζει χαρακτηριστικά, θα πρέπει να αποφευχθεί μία αδικαιολόγητη απίσχναση των μετόχων ώστε να υπάρχουν ουσιαστικά κίνητρα συμμετοχής τους σε ενδεχόμενες μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου.

