• Αναζήτηση
 • Επεσαν οι μάσκες για τον Ζακ

  Το πόρισμα των ιατροδικαστών του χάρισε «κανονικότητα», βάζοντας νοητά στη θέση του καθέναν από εμάς, προσδιορίζοντας εκ νέου τους ρόλους του «θύτη» και του «θύματος»

  Το φαινόμενο του εκκρεμούς ακολουθούν οι εξελίξεις στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, με ταλαντώσεις ισχυρές, από το ένα άκρο στο άλλο. Τα ευρήματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων, τα οποία αποκάλυψαν ότι ο εκλιπών δεν είχε κάνει χρήση ουσιών αλλά και ότι εξέπνευσε εξαιτίας ισχαιμικού επεισοδίου από το στρες των χτυπημάτων που δέχθηκε, αλλάζουν ριζικά το σκηνικό της οδού Γλάδστωνος, εντείνοντας το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης. Στο φόντο, τα social media, στους τοίχους των οποίων έχει θεριέψει ο πόλεμος με ανεκδιήγητα σχόλια και αντιδράσεις.
  Οι αρχικές διαρροές που συνέδεαν το συμβάν με τη χρήση ναρκωτικών είχαν τελικά το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Προσέδωσαν χαρακτήρα ανατροπής στις εξελίξεις. Το πόρισμα των ιατροδικαστών έβγαλε τη μάσκα του περιθωρίου από το πρόσωπο του Κωστόπουλου, του χάρισε «κανονικότητα», βάζοντας νοητά στη θέση του καθέναν από μας· προσδιορίζοντας εκ νέου τους ρόλους του «θύτη» και του «θύματος».

  Μηνύσεις σε βάρος όλων όσοι ενεπλάκησαν

  Τώρα, μετά και τα νέα δεδομένα του πορίσματος, η Αννυ Παπαρούσου, εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, δήλωσε δημόσια ότι η οικογένεια του 33χρονου έχει δώσει εντολή να υποβληθούν μηνύσεις σε βάρος όλων όσοι ενεπλάκησαν στο σκηνικό, από τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ ως και τους άνδρες του ΕΚΑΒ, για τη βάναυση συμπεριφορά στον ημιθανή Κωστόπουλο.
  Βασικότατο ρόλο στη διερεύνηση όλων των φάσεων της υπόθεσης θα παίξει το Forensic Architecture, με έδρα το Goldsmiths, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, κέντρο το οποίο ειδικεύεται σε έρευνες με οπτικοακουστικό υλικό από σημαντικά γεγονότα, από τη φωτιά στον Πύργο Γκρένφελ του Λονδίνου ως και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Ηδη έχει δημιουργήσει πλατφόρμα, αναζητώντας στοιχεία κομβικά που θα ρίξουν ακόμη περισσότερο φως στο τι και πώς έχει συμβεί.
  Η Χρύσα Πετσιμέρη, η άλλη εκπρόσωπος της οικογένειας Κωστοπούλου, έχει κάνει λόγο για 23 χτυπήματα, όπως αυτά έχουν καταμετρηθεί στις ιατροδικαστικές εκθέσεις, ενώ αποδομεί ως «ανυπόστατο ότι ο θάνατος του Ζακ προήλθε από κρίση πανικού, ο ιατροδικαστής εξήγησε ότι ήταν σοκ που υπέστη οργανισμός από τα πολλαπλά χτυπήματα».
  Η δήλωση της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ολγας Γεροβασίλη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο περί πορίσματος – απάντησης «τόσο στην καχυποψία περί συγκάλυψης, όσο και στη μισαλλοδοξία και στην προσπάθεια διαπόμπευσης ενός ανθρώπου που δεν ζει πια», προκάλεσε – σύμφωνα με πληροφορίες – έντονη δυσφορία στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ., και ενώ ήδη έχει μετατραπεί η αρχική προκαταρκτική εξέταση σε ένορκη διοικητική εξέταση με εντολή του αρχηγού του Σώματος.

  Ιδια θέση υπουργός
  και οικογένεια

  Η υπουργός έχει μάλιστα κάνει ξεκάθαρα λόγο για «φασίζουσα αντίληψη», θέση στην οποία εφάπτεται και η άποψη της οικογένειας του 33χρονου. Τόσο ο πατέρας όσο και ο αδελφός του θέτουν επιτακτικά το αίτημα απόδοσης δικαιοσύνης για τον «βάρβαρο θάνατο» του δικού τους ανθρώπου.
  «Ολοι τους πρέπει να πληρώσουν γιατί για μισή ώρα το παιδί μου δέχτηκε βάρβαρο θάνατο. Για μισή ώρα πονούσε και τον ταλαιπωρούσαν, κι αυτό μας πονά περισσότερο. Είναι δύο φορές εγκληματίες. Λίγη ανθρωπιά να υπήρχε, θα είχε γλιτώσει» είπε ο πατέρας του Ζακ, Ευθύμιος Κωστόπουλος, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.
  Σε ανοιχτή επιστολή του, ο αδελφός του Νίκος συνδέει τον θάνατο του Ζακ με τις δολοφονίες του Σαχζάτ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα: «Αυτοί που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα ισχυρίζονται ότι είναι απειλή οι μετανάστες, οι ομοφυλόφιλοι, οι τρανς, οι τοξικοεξαρτημένοι, οι αλλόθρησκοι, οι διαφορετικοί. Στην πραγματικότητα δεν είναι οι ίδιοι «κανονικοί» άνθρωποι. Είναι αποτρόπαιοι και αδίστακτοι, όπως οι πράξεις τους». Ο Ζαχαρίας, γράφει για τον αδελφό του, «είχε όνειρα για μια ζωή που να χωρά όλους τους ανθρώπους με ποικιλία και ελευθερία» και καταλήγει τονίζοντας ότι «απαιτούμε δικαιοσύνη για κάθε Λουκμάν, για κάθε Φύσσα, για κάθε Ζαχαρία».
  Στην αντίπερα όχθη, βασικό πάντως είναι ότι ο συνήγορος του κοσμηματοπώλη χαρακτηρίζει το πόρισμα «επιστημονικά μη παραδεκτό». «Ο μηχανισμός προκλήσεως των τραυμάτων είναι κατά τις διαπιστώσεις των ιατροδικαστών (ποικίλος), με μόνο επτά από αυτά επί συνόλου είκοσι τριών να προήλθαν από επενέργεια τρίτων επί του σώματος του θανόντος» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση αμφισβήτησης την οποία εξέδωσε το γραφείο του Χάρη Οικονομόπουλου. «Η απουσία τοξίκωσης είναι διαπίστωση διαμετρικά αντίθετη προς τις περιγραφές των πολλών αυτόκλητων μαρτύρων που έχουν καταθέσει. Περαιτέρω, δεν έχει διενεργηθεί (περιέργως) έλεγχος για τετραϋδροκανναβινόλη και (ανεπιτρέπτως) δεν έχουν μετρηθεί στο αίμα τα επίπεδα της ευρύτατα διαδεδομένης ψυχοδραστικής ουσίας α-pvp (α-πυρριδινοφεντιοφενόνη) με συνέπεια ο έλεγχος να είναι ατελής».

  Μια καθαρίστρια «ρίχνει το γάντι» στη Δικαιοσύνη

  Το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» έχει προκαλέσει η καταδίκη της 53χρονης καθαρίστριας-εργαζόμενης επί 20ετία σε παιδικό σταθμό του Βόλου σε 10ετή ποινή κάθειρξης για πλαστό απολυτήριο Δημοτικού.
  Η γυναίκα, φυλακισμένη σήμερα στο σωφρονιστικό κατάστημα της Θήβας, έχει ήδη γίνει σύμβολο άδικης ποινικής μεταχείρισης, αλλά και άνισης συγκριτικά με αυτήν άλλων παραβατών του νόμου, τα αδικήματα των οποίων ήταν, είναι, κατά πολύ σοβαρότερα. Η εικόνα με τα κόκκινα γάντια – σήμα κατατεθέν του επαγγέλματός της –, πίσω από τα σίδερα, κάνει ήδη τον γύρο του Διαδικτύου.
  Με παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, η απόφαση θα εξεταστεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, ενώ είναι βέβαιο ότι θα υπαχθεί στη διαδικασία της αίτησης αναίρεσης, προκειμένου να αποκατασταθούν το μέτρο και η ισορροπία.
  Η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της 53χρονης καθαρίστριας έχει προσδιοριστεί – με τη διαμεσολάβηση, πάντα, της Εισαγγελίας – στις 28 Νοεμβρίου, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας. Η κοινοποίηση της απόφασης ευαισθητοποίησε κοινωνικά και πολιτικά ανακλαστικά. Το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας την ποινή της «αδιανόητη», κάνει λόγο για «κατάφωρη αδικία σε βάρος μιας φτωχής γυναίκας, που ουσιαστικά δεν αδίκησε κανέναν» και ζητεί να τερματιστεί η περιπέτειά της, με επιστροφή στο σπίτι και στην οικογένειά της.
  Σαφή θέση πήρε και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, υψώνοντας ασπίδα στους δικαστικούς λειτουργούς που έλαβαν την απόφαση, τονίζοντας ότι αυτό που φταίει είναι ο παρωχημένος νόμος του 1950 (σ.σ.: πρόκειται για τις διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου) –, τον οποίο ωστόσο οι δικαστές – δεν έχουν άλλον δρόμο – θα πρέπει να σεβαστούν. Η Ενωση απάντησε εμμέσως πλην σαφώς με την ανακοίνωση αυτή και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία μία ημέρα νωρίτερα είχε κάνει λόγο για ενδεχόμενες πειθαρχικές ευθύνες των συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών.
  Στον νόμο «μιας άλλης εποχής» αποδίδει την ευθύνη για την καταδίκη της 53χρονης καθαρίστριας και η Ενωση Ελλήνων Εισαγγελέων.
  Στην ψαλίδα ανάμεσα σε οικονομικά αδύναμους κατηγορουμένους και πρόσωπα με ισχύ εστίασε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: «Οταν οι διατάξεις περί καταχραστών Δημοσίου βρίσκουν έδαφος εφαρμογής στο πρόσωπο οικονομικά αδύναμων κατηγορουμένων για πλαστά απολυτήρια Δημοτικού, ενώ δεν τυγχάνουν ανάλογης αντιμετώπισης πρόσωπα με οικονομική ισχύ που κατηγορούνται ότι έχουν καταχραστεί το δημόσιο χρήμα, κλονίζεται η ίδια η αξία της Ελληνικής Δικαιοσύνης και τίθεται εν αμφιβόλω η ισότητα που πρέπει να απολαμβάνουν όσοι οδηγούνται ενώπιόν της».
  «Καθαρίστρια-καταχραστής του Δημοσίου. Ελεος!» ήταν ο τίτλος της παρέμβασης της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στην οποία υπογραμμίζεται ότι «τόσο ο ποινικός νόμος όσο και ο ποινικός δικαστής, από την απόφαση του οποίου κρίνεται η μοίρα ενός ανθρώπου, οφείλουν να σέβονται σε κάθε περίπτωση την αρχή της αναλογικότητας».
  Κοινωνία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk