Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Δύο μεγάλα στοιχήματα έχει βάλει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μετά τη νέα επένδυσή της συνολικής αξίας 310 εκατ. δολαρίων στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας των ΗΠΑ.
Το πρώτο είναι να σπάσει το φράγμα των 2 GW (Γιγαβάτ) σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ, όπου ήδη έχει ξεπεράσει το 1,5 GW, και το δεύτερο να προχωρήσει τις νέες επενδύσεις του μέλλοντος της ενέργειας που είναι η αποθήκευσή της αξιοποιώντας τα στοιχεία της φύσης. Δύο έργα ύψους 780 εκατ. ευρώ στην Αμφιλοχία και στην Κρήτη παραμένουν κολλημένα εξαιτίας της απουσίας θεσμικού πλαισίου.
Ειδικότερα, η εταιρεία-μέλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμπλήρωσε το αμερικανικό της χαρτοφυλάκιο με τέσσερα αιολικά πάρκα, προχωρώντας σε εξαγορά ενός ακόμα στο Τέξας (το τρίτο στη συγκεκριμένη Πολιτεία) ισχύος 200 MW (Μεγαβάτ). Ετσι με μια συνολική ισχύ 651 MW στα χρώματα της αστερόεσσας προχωρεί στην επίτευξη του πρώτου της στόχου που είναι η συνολική ισχύς των έργων ΑΠΕ να φθάσει τα 2 GW. Ηδη η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.512 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και στην Αμερική.
Η εγκατεστημένη ισχύς
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς μετά και το τέταρτο αιολικό πάρκο στις ΗΠΑ ανέρχεται στα 1.232 ΜW. Συγκεκριμένα η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει εγκαταστήσει 607 MW στην Ελλάδα, 493 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Σε ό,τι αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή λειτουργεί ήδη δύο αιολικά στο Αϊνταχο (ισχύος 138 MW) και στην περιοχή Scurry County του Τέξας (Flouvanna 1), ενώ κατασκευάζει ένα ακόμα ισχύος 158 MW στο Τέξας (Flouvanna 2), το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία εντός του έτους.
Με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιώργος Περιστέρης σημείωσε: «Πριν από περίπου 10 χρόνια αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τις δραστηριότητες του ομίλου μας στον τομέα των ΑΠΕ και στην αγορά των ΗΠΑ, διαβλέποντας σημαντικές προοπτικές. Η επιλογή μας αυτή δικαιώθηκε, καθώς οι επενδύσεις μας σε αιολικά πάρκα στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη του ομίλου και στη διεθνή του καταξίωση, ενώ προσφέρουν σημαντικά οφέλη στους μετόχους μας. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε δυναμικά με νέες επενδύσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ώστε να ξεπεράσουμε και τον στόχο των 2.000 MW».
Η αποθήκευση
Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα της εταιρείας είναι να πραγματοποιηθούν τα δύο μεγάλα projects της αποθήκευσης ενέργειας, τα οποία με τη χρήση των ΑΠΕ και των υδροηλεκτρικών σταθμών αποτελούν «φυσικές μπαταρίες». Πρόκειται για την αντλησιοτμίευση της Αμφιλοχίας ύψους 500 εκατ. ευρώ, η οποία θα δημιουργήσει 900 θέσεις εργασίας στην κατασκευή και άλλες 60 μόνιμες, και τον υβριδικό σταθμό Αμαρίου που λειτουργεί με δύο αιολικά πάρκα στο Λασίθι και με αντλησιοταμίευση στο φράγμα Ποταμών του Ρεθύμνου. Η επένδυση είναι ύψους 280 εκατ. ευρώ.
Τα δύο έργα, εκ των οποίων το πρώτο έχει χαρακτηριστεί ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και το δεύτερο συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο Γιούνκερ, δεν μπορούν να ξεκινήσουν, καθώς δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο.