Το «μενού» των συναντήσεων του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ με κεντρικούς επενδυτικούς παίκτες της παγκόσμιας αγοράς είχε δύο χαρακτηριστικά στοιχεία: την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, η οποία συνδέεται με πεδία που ενδιαφέρουν τους επενδυτές, και τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία κατ’ αυτούς θα ανοίξει δρόμους για δραστηριοποίηση σε μια ευρύτερη περιοχή μεγάλου γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος.
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, πέρα από την παρουσία του στην 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τις συναντήσεις που είχε, με πιο αξιοσημείωτη αυτή με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτέλεσε μια ευκαιρία για την ελληνική αποστολή να διαγνώσει την προοπτική μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα. Μία από τις πιο σημαντικές επαφές της ελληνικής αποστολής ήταν αυτή με τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος, ο οποίος είχε συναντήσει τον Πρωθυπουργό και κατά την επίσκεψή του στην εφετινή ΔΕΘ.

Συναντήσεις με στελέχη funds και τραπεζών

Στο γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Ρος συμμετείχαν 25 στελέχη κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων, funds και τραπεζών, που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ενέργειας, του εμπορίου, της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, της βιομηχανίας, της πληροφορικής, αλλά και στελέχη από τον κατασκευαστικό τομέα και τη βιομηχανία.
Στο γεύμα επιβεβαιώθηκε η απόφαση για πιο στενή σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ υπήρξε και μια θετική κίνηση από την αμερικανική πλευρά για ελληνική εταιρεία στο ζήτημα των δασμών. Πρόκειται για τα Σωληνουργεία Κορίνθου, στην οποία επιβλήθηκαν δασμοί περίπου 23% τον περασμένο Αύγουστο και μετά τη συνομιλία του Αλ. Τσίπρα με τον Ρος στη Θεσσαλονίκη συμφωνήθηκε να υπάρξει μείωση των δασμών στο 7%.
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε ότι στα Βαλκάνια προχωρούν σημαντικές πρωτοβουλίες στρατηγικής σημασίας – όπως σιδηροδρομική σύνδεση, μεταφορές, αγωγοί, ενεργειακή συνεργασία – στις οποίες η Ελλάδα όχι απλώς συμμετέχει, όπως υπογράμμισε, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ηγείται όλων αυτών των προσπαθειών.
Στο τραπέζι ετέθη και η περαιτέρω προώθηση της καινοτομίας, της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και των startups, ενώ ειδική μνεία έγινε για τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας. Μάλιστα, εκτός από τα έργα στα οποία ήδη υπάρχει αμερικανική παρουσία, όπως στην περίπτωση του υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, αποτυπώθηκε το ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις ειδικά στον τομέα της πράσινης ενέργειας.
Η ελληνική αποστολή, στην οποία συμμετείχαν κυρίως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ενώ σε ορισμένες συνομιλίες ήταν παρών και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κεντρικά στελέχη των δύο μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ (JP Morgan Chase, Bank of America Merryll Lynch), αλλά και της Morgan Stanley.
Ειδικά στην περίπτωση της JP Morgan η συνάντηση έγινε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και σε μορφή τετ α τετ με τον πρόεδρο και CEO Jamie Dimon – ελληνικής καταγωγής -, κάτι που δεν συνηθίζεται.
Δεν είναι τόσο η ελληνική καταγωγή του CEO της JP Morgan – που έχει φυσικά τη σημασία της – όσο η εκτίμηση που κάνει η τράπεζα για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αυτό άλλωστε ήταν το βασικό μήνυμα από τη συνάντηση Τσίπρα – Dimon στη Νέα Υόρκη, όπου η Ελλάδα πήρε ψήφο εμπιστοσύνης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι σημαντικό τμήμα της συζήτησης με τους τραπεζίτες επικεντρώθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και στις προσπάθειες στις οποίες ηγείται η Ελλάδα για την οικονομική αναβάθμιση των Βαλκανίων και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Ανοιγμα σε επενδυτές με μεταρρυθμίσεις

Στις επισημάνσεις των επενδυτών, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος για την προσέλκυση σημαντικών παραγωγικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ξεκαθάρισε επίσης, σε μια προσπάθεια να τους καθησυχάσει, ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα θα συνεχιστούν απρόσκοπτα, με έμφαση σε αυτές που σχετίζονται με την ανάπτυξη.