«Ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για επενδύσεις στην Ελλάδα»

Στο μικροσκόπιο τουρισμός, real estate, logistics, παροχή υπηρεσιών, βιομηχανία αλλά και το Χρηματιστήριο της Αθήνας, αναφέρει ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

ΔΙΟ
«Η συμμετοχή των ισχυρότερων ονομάτων από τους κλάδους της οικονομίας των ΗΠΑ στο περίπτερο της χώρας στην 83η ΔΕΘ σηματοδοτεί την αναγνώριση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή».
Την επισήμανση αυτή κάνει ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος. Οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα της εφετινής Διεθνούς Εκθεσης της Θεσσαλονίκης και ο κ. Αναστασόπουλος μιλάει για τη διοργάνωση της αμερικανικής αποστολής, το στήσιμο του Περιπτέρου καθώς και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο.
Ο ίδιος περιγράφει τον ρόλο και τη στήριξη που παρέχει ο πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ στη χώρα, ενώ μεταφέρει και το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του μεταρρυθμιστικού έργου μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Κύριε πρόεδρε, οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα στην εφετινή Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης και το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο ανέλαβε την προετοιμασία και το στήσιμο του Περιπτέρου των Ηνωμένων Πολιτειών.  
«Εχοντας ως θέμα την «Αξιοποίηση της Καινοτομίας και της Δημιουργικότητας» στόχος του αμερικανικού Περιπτέρου δεν ήταν απλώς να παρουσιαστεί η ηγετική θέση της Αμερικής στην ενδυνάμωση και αξιοποίηση της εφευρετικότητας και της δημιουργικότητας μέσα από κορυφαία προϊόντα ή υπηρεσίες σε κάθε τομέα, από την ενέργεια και τις νέες τεχνολογίες μέχρι την εκπαίδευση ή τη γεωργία, αλλά να μοιραστούν μαζί με τους χιλιάδες Ελληνες που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο, ιδέες, γνώσεις και εμπειρίες, ικανές να τους επιτρέψουν να προχωρήσουν μπροστά επενδύοντας σε νέες υπερβατικές αντιλήψεις, στη συνεργασία και τελικά στην καινοτομία, ώστε να δημιουργήσουμε ουσιαστική, μετρήσιμη και ανταγωνιστική ανάπτυξη.
Την ίδια στιγμή σχεδιάσαμε ένα πραγματικά πρωτόγνωρο πρόγραμμα συνεχών συζητήσεων, παρουσιάσεων και συνεδρίων σε έναν πρωτοποριακό χώρο στην καρδιά του αμερικανικού Περιπτέρου και το οποίο πιστεύουμε ότι αναβαθμίζει ουσιαστικά την έννοια του δημόσιου διαλόγου και της επικοινωνίας για εταιρείες, οργανισμούς και τα κοινά στα οποία απευθύνονται».
Η συμμετοχή των μεγάλων ονομάτων επιχειρήσεων στο Περίπτερο των ΗΠΑ τι σηματοδοτεί για την ελληνική οικονομία;
«Το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο που διοργανώνει διαχρονικά την παρουσία των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη μαζί με την καθοριστική υποστήριξη της Washington έχει συγκεντρώσει τα ισχυρότερα ονόματα από κάθε πεδίο της αμερικανικής οικονομίας, όπου με όπλο την καινοτομία και τη δημιουργικότητα καθορίζουν τις διεθνείς τάσεις και διαμορφώνουν εν πολλοίς το αύριο.
Η πρωτοπορία των ΗΠΑ στην καινοτομία και τεχνολογία και η υψηλή ανταγωνιστική θέση των εταιρειών που συμμετέχουν δείχνουν τον δρόμο προς το νέο αναπτυξιακό πρότυπο που και εμείς ευαγγελιζόμαστε και πρέπει να στηρίζεται στους δύο αυτούς πυλώνες. Παράλληλα η συμμετοχή όλων αυτών των επιχειρήσεων σηματοδοτεί την αναγνώριση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή».
 
Η ελληνική οικονομία περνά σε επόμενη φάση. Πώς θα μπορέσουν να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα τα θετικά επιτεύγματα από την τεράστια δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική προσπάθεια;
«Η μεγάλη προσπάθεια που πράγματι έγινε κατέληξε στη δημοσιονομική εξισορρόπηση και την εξάλειψη των δίδυμων ελλειμμάτων. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη είναι η δημιουργία ενός κλίματος θετικού για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Προέχει βεβαίως η διατήρηση της σταθερότητας και εμπιστοσύνης, δηλαδή της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και παράλληλα της συνέχισης του μεταρρυθμιστικού έργου, και σίγουρα όχι της ανατροπής του, με έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αποκαταστήσουν τη χαμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας».
Μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο για τη ΔΕΘ αλλά και για την Ελλάδα επιδεικνύει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ. Η κινητοποίησή του έχει αλλάξει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας από αμερικανικά κεφάλαια;
«Η συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο, όπως και η συνεργασία του Επιμελητηρίου μας με την αμερικανική πρεσβεία και τον πρέσβη, που εξακολουθεί να παρευρίσκεται σε όλες τις εκδηλώσεις μας στην Ελλάδα και στις αποστολές στις ΗΠΑ και να αποτελεί με τη στάση και τις θέσεις του καταλυτικό παράγοντα προσέλκυσης επενδύσεων. Η διπλωματική ευφυΐα του κυρίου Πάιατ σε συνδυασμό με την ακούραστη πανταχού παρουσία του έχουν βοηθήσει τα μέγιστα στη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας και στην αναγνώριση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».
Ως πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από επιχειρήσεις-μέλη σας στην Ελλάδα καθώς και από επενδυτές των ΗΠΑ για την ελληνική οικονομία; Υπάρχει επενδυτική διάθεση και σε ποιους τομείς εξειδικεύεται;
«Μπορώ να επιβεβαιώσω το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα σε διάφορους τομείς, με κυρίαρχο ενδιαφέρον στον τουρισμό, στο real estate, στα logistics, στην παροχή υπηρεσιών, ακόμη και στη βιομηχανία και βεβαίως υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και σημαντικές τοποθετήσεις μέσω της χρηματαγοράς. Το θέμα παραμένει ότι παρά τη μεγάλη παρουσία επενδυτών και τη συνεχή αναζήτηση ευκαιριών, ένα μικρό μόνο μέρος του ενδιαφέροντος υλοποιείται. Η Ελλάδα έχει ανάγκη μεγάλων άμεσων επενδύσεων και αυτό θα γίνει δυνατόν μόνο μέσω της ενίσχυσης της αξιοπιστίας μας και της βελτίωσης της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Η τιμώμενη χώρα για το 2018

Πώς ελήφθη η απόφαση ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να είναι εφέτος η τιμώμενη χώρα στην 83η ΔΕΘ; Ποιος είχε την ιδέα και πόσο χρονικό διάστημα απαιτήθηκε για την προετοιμασία της αμερικανικής συμμετοχής;
«Κατά την περυσινή επίσκεψή μας στη ΔΕΘ και στο Περίπτερο της Κίνας που ήταν και η τιμώμενη χώρα, ο αμερικανός πρέσβης είχε την ιδέα να είναι οι ΗΠΑ η τιμώμενη χώρα για το 2018. Ηταν ευτυχής συγκυρία ότι την ίδια ιδέα συζητούσε και η διοικητική ομάδα της ΔΕΘ με την κυβέρνηση, οπότε όταν το επίσημο αίτημα της πρεσβείας έφθασε στη ΔΕΘ η θετική απάντηση ήταν ήδη έτοιμη και το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο είχε την τιμητική ευκαιρία να αναλάβει τη διοργάνωση του Περιπτέρου της τιμώμενης χώρας».

Συμμετοχή των μεγαλύτερων αμερικανικών επιχειρήσεων

Η 83η ΔΕΘ έρχεται λίγες μέρες μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Τι σηματοδοτεί αυτό το γεγονός και πώς μπορεί σε αυτή τη χρονική συγκυρία η χώρα να αξιοποιήσει τον θεσμό της Εκθεσης;
«Η ΔΕΘ είναι το αμέσως επόμενο μεγάλο και σημαντικό γεγονός από την έξοδο της χώρας από το Πρόγραμμα Προσαρμογής και σηματοδοτεί την έναρξη της μεταμνημονιακής πορείας.
Το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο έχει στόχο να αναδείξει την Ελλάδα σαν το οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, να δημιουργήσει επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες και να συσφίξει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ.
Η παρουσία στο Περίπτερο των μεγαλύτερων και γνωστότερων αμερικανικών εταιρειών όπως και η έλευση υψηλόβαθμης κυβερνητικής αποστολής, υπό την ηγεσία του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, που συνοδεύεται από επιχειρηματίες και επενδυτές, αποτέλεσαν πόλο έλξης για τη ΔΕΘ συγκέντρωσαν το διεθνές ενδιαφέρον στην Ελλάδα. Τέλος, έχοντας συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι σαφές πλέον ότι το αμερικανικό Περίπτερο θα αποτελέσει καταλύτη για τη Βόρεια Ελλάδα, τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά και τον ρόλο της χώρας μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk